Plan: | Nijrees Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0141.BP00037-0401 |
Het aspect fysieke veiligheid beoogt het beschermen van mens, dier en milieu tegen (de gevolgen van) ongevallen en rampen. Ondanks de gerealiseerde veiligheidsmaatregelen en -voorzieningen blijft er een restrisico waarbinnen incidenten plaats kunnen vinden.
Om de effecten van een incident zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat hulpverleningsdiensten adequaat op kunnen treden en dat burgers zich in veiligheid kunnen brengen.
De gemeente Almelo hanteert de handleiding “bluswatervoorziening en bereikbaarheid” van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) als richtlijn voor de bereikbaarheid voor de brandweer. Daarnaast is de gemeentelijke bouwverordening van toepassing (artikel 2.5.3). Recent zijn de Wet en het Besluit veiligheidsregio's in werking getreden. Daarin ijn tijden voorgeschreven waarbinnen onder andere de brandweer bij een woning moet kunnen komen. De voorgeschreven tijd waarin dat dient te gebeuren bedraagt inderdaad 8 minuten.
Een goede en dus snelle bereikbaarheid van branden en ongevallen heeft een belangrijke invloed op de effectiviteit van het brandweerwerk en daarmee op de veiligheid van de burgers.
Het uitgangspunt voor een goede bereikbaarheid is dat een gebied via minimaal twee ontsluitingswegen toegankelijk dient te zijn. De vluchtwegen dienen voldoende capaciteit te hebben om de volledige populatie uit het gebied te kunnen evacueren (ook als een vluchtweg is afgesloten) én om hulpverleningsdiensten het gebied in te laten komen.
Om het plangebied Nijrees Noord via minimaal 2 ontsluitingswegen toegankelijk te maken voor hulpdiensten, zijn de Steffensweg en de brug over de Weezebeek nabij de Bosstraat zodanig aangepast dat deze ook kunnen worden gebruikt door de voertuigen van de hulpdiensten. De andere ontsluitingsweg is de Nijreesweg, die aansluit op de Bornebroeksestraat.
Het te ontwikkelen gebied ligt in het vakgebied 10599. Hiervoor geldt volgens berekeningen van de Hulpverleningsdienst Regio Twente in de dagsituatie een opkomsttijd van acht minuten. Voor de avond- en nachtsituatie en in de weekenden is de opkomsttijd acht minuten en acht seconden. Voor nieuwe woningen geldt een maximale opkomsttijd van acht minuten. De brandweer kan daarmee in theorie tijdig ter plaatse zijn.
Het plangebied ligt binnen het theoretische dekkingsgebied van de sirene aan de Rietstraat 220a.
Voor een optimale bluswatervoorziening wordt onderscheid gemaakt in primaire, secundaire en tertiaire bluswatervoorzieningen. Dit onderscheid is van belang omdat de eisen die aan de parameters: afstand, capaciteit en bereikbaarheid worden gesteld voor de diverse bluswatervoorzieningen verschillend zijn.
In het plan worden op verschillende plekken brandkranen opgenomen, welke voldoende aan de bovengenoemde eisen. De exacte situering van de brandkranen wordt uitgewerkt bij de voorbereiding op de daadwerkelijke realisatie van het plan.
Het plangebied grenst direct aan de Weezebeek, die als secundaire bluswatervoorziening gebruikt kan worden. Bij de inrichting van het van het openbaar gebied zal rekening worden gehouden met de bovengenoemde eisen voor de bereikbaarheid van dat de Weezebeek en de maximale afstand tot aan de woningen.