Plan: | Meppel - Waterberging Engelgaarde |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0119.Engelgaarde-BPC1 |
Het bestemmingsplan Meppel - Waterberging Engelgaarde van de gemeente Meppel.
De kaart van het bestemmingsplan Meppel - Waterberging Engelgaarde van de gemeente Meppel met projectnummer C01023.000275.
Een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 onder a of b van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
hiertoe behoren in ieder geval niet:
diepploegen en mengwoelen dieper dan 30 cm, afgraven dieper dan 30 cm, egaliseren van natuurlijk reliëf, ontginnen, aanleggen of vergraven van sloten, het aanleggen of rooien van bos of boomgaard, waarbij stobben worden verwijderd.
Voor het overige blijven de begripsbepalingen van het bestemmingsplan 'Buitengebied Meppel', vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel op 3 september 2009 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Drenthe op 13 april 2010, van toepassing.
De wijze van meten van het bestemmingsplan 'Buitengebied Meppel', vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel op 3 september 2009 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Drenthe op 13 april 2010, blijft van toepassing.
De bestemmingsbepalingen van het bestemmingsplan 'Buitengebied Meppel', vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel op 3 september 2009 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Drenthe op 13 april 2010, blijven van toepassing, met dien verstande dat:
Artikel 23A Waarde - Archeologie 3
23A.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'Waarde - Archeologie 3' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het onderzoek naar en de bescherming en veiligstelling van de archeologische waarden.
Voorrangsregeling
Voor zo ver de op de plankaart aangegeven dubbelbestemmingen geheel of gedeeltelijk samenvallen, gelden:
23A.2 Bouwregels
Op of in deze gronden mogen geen bouwwerken worden gebouwd, tenzij het betreft bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken met een oppervlakte kleiner dan 1.000 m2 ten behoeve van andere daar voorkomende bestemming(en).
23A.3 Afwijken van de bouwregels
23A.3.1 Afwijken
Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in 23A.2 indien:
Ten aanzien van a en b geldt dat bij de omgevingsvergunningsaanvraag Burgemeester en wethouders in een vroeg stadium overleggen met de provinciaal archeoloog, vanwege het provinciale archeologische belang.
Burgemeester en wethouders bepalen welke van de onderstaande voorwaarden bij het verlenen van een omgevingsvergunning in acht moet(en) worden genomen:
Indien burgemeester en wethouders voornemens zijn om aan de omgevingsvergunning voorwaarden te verbinden, wordt een archeologisch deskundige om advies gevraagd. Tevens wordt hierover met de provinciaal archeoloog overlegd.
23A.4 Specifieke gebruiksregels
Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het handelen in strijd met de Monumentenwet 1988.
23A.5 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
23A.5.1 Verbod
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
23A.5.2 Geen omgevingsvergunning
Geen omgevingsvergunning is nodig voor:
23A.5.3 Afweging
De in 23A.5.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Ten aanzien van a en b geldt dat bij de omgevingsvergunningsaanvraag Burgemeester en wethouders in een vroeg stadium overleggen met de provinciaal archeoloog, vanwege het provinciale archeologische belang.
Burgemeester en wethouders bepalen welke van de onderstaande voorwaarden bij het verlenen van een omgevingsvergunning in acht moet(en) worden genomen:
Indien burgemeester en wethouders voornemens zijn om aan de omgevingsvergunning voorwaarden te verbinden, wordt een archeologisch deskundige om advies gevraagd. Tevens wordt hierover met de provinciaal archeoloog overlegd.
23A.6 Wijzigingsbevoegdheid
23A.6.1 Wijziging
Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen en de bestemming van het gebied wijzigen dan wel laten vervallen:
2. Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 24, onderdeel F, wordt aangevuld met onderdeel 3, luidende als volgt:
zijn begrepen/omschreven in een vastgesteld projectplan op grond van artikel 5.4 van de Waterwet'.
De algemene bepalingen van het bestemmingsplan 'Buitengebied Meppel', vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel op 3 september 2009 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Drenthe op 13 april 2010, blijven van toepassing.
Artikel 36 wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:
Artikel 36 Overgangsrecht
36.1 Bouwwerken
Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
36.2 Afwijken
Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
36.3 Uitzondering op het overgangsrecht bouwwerken
Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
36.4 Gebruik
Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
36.5 Strijdig gebruik
36.6 Uitzondering op het overgangsrecht gebruik
Het bepaalde in 36.4 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Deze bepalingen worden aangehaald als:
Bepalingen van het bestemmingsplan 'Meppel - Waterberging Engelgaarde'.
Artikel 24 Waterstaat-waterhuishoudkundige en/of waterstaatkundige functie (dubbelbestemming)
Bestemmingsomschrijving
A. De gronden op de kaart aangewezen voor Waterstaat-waterhuishoudkundige en/of waterstaatkundige functie zijn mede bestemd voor waterberging en bescherming tegen wateroverlast ter plaatse van natuurlijke laagten.
Bouwvoorschriften
B. Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming Natuurlijke laagten uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.
C. Ten behoeve van andere voor deze gronden geldende bestemmingen mag, met inachtneming van de voor de bestemming geldende (bouw)voorschriften, uitsluitend worden gebouwd, indien het bouwplan betrekking heeft op vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bouwwerken, waarbij de oppervlakte, voor zover gelegen op of onder peil, niet wordt uitgebreid.
Vrijstellingsbevoegdheid
D. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd vrijstelling te verlenen van het bepaalde in lid C, met inachtneming van de voor de betrokken bestemming(en) geldende (bouw)voorschriften indien:
Aanlegvoorschriften
E. Het is verboden op of in de gronden met de bestemming Natuurlijke laagten zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (aanlegvergunning) de volgende werken, geen gebouwen zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
F. Het verbod, zoals in lid E bedoeld, is niet van toepassing, indien de werken en werkzaam heden: