Plan: | West 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20118025001-VG02 |
Bedrijf – Nutsvoorziening
Deze bestemming heeft betrekking op gebouwen ten behoeve van de openbare nutsvoorzieningen met een oppervlakte groter dan 25 m2 en is gelegen op de telefooncentrale aan de Griendtsveenweg. Er is een bouwvlak opgenomen met een maximale bouwhoogte, afgestemd op de huidige en de toekomstige bouwmassa.
Bedrijf – Verkooppunt motorbrandstoffen (met LPG)
Het verkooppunt motorbrandstoffen ten westen van de Griendtsveenweg in het verlengde van de van Goghlaan is geregeld onder deze bestemming, met een bouwvlak en een maximale goot- en bouwhoogte, dakhelling en een bebouwingspercentage, afgestemd op de huidige en de toekomstige bouwmassa.
Detailhandel
De volumineuze detailhandel in het gebied ten westen van de Griendtsveenweg, is onder de bestemming 'Detailhandel' geregeld. Voor de detailhandelsvestigingen is een bouwvlak en een maximale goot- en bouwhoogte, dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, grotendeels afgestemd op de huidige bouwmassa.
Functieaanduidingen zijn opgenomen voor twee aanwezige bedrijfswoningen, de muziekvereniging, de opslag- en kantoorruimte aan de Groenewegenstraat, het ambachtelijk slachterijbedrijf aan de Griendtsveenweg, de indoorspeeltuin aan de Groenewegenstraat, de supermarkt en de fietsenwinkel aan de Griendtsveenweg.
Garageboxen
De garageboxen die niet gelegen zijn op een bouwperceel behorende bij een woning, zijn onder deze bestemming geregeld.
Gemengd
Onder de bestemming 'Gemengd - 1' is het appartementengebouw aan de Van Limburg Stirumstraat op de hoek van de Van Goghlaan geregeld. Het pand heeft een woonfunctie met op de begane grond een aantal dienstverlenende of maatschappelijke functies.
Onder 'Gemengd - 2' is het Medisch Centrum Eikstaete aan de van Limburg Stirumstraat geregeld. Het pand heeft een aantal dienstverlenende en maatschappelijke functies.
Er is een bouwvlak en een maximale goot- en bouwhoogte en dakhelling opgenomen, afgestemd op de huidige bouwmassa.
Groen
Overeenkomstig de grotendeels bestaande situatie zijn de structuurbepalende elementen zoals beschreven in hoofdstuk 2, bestemd tot 'Groen'.
Het overige aanwezige 'kleinschalige woongroen' en/of ondergeschikte groen is geregeld binnen de bestemming 'Verkeer'.
Met een functieaanduiding zijn het vulpunt LPG en het ondergronds reservoir LPG, allebei gelegen in de groenstrook langs de Rijksweg A28, opgenomen.
Horeca
De horecavestiging op de hoek van de Griendtsveenweg en de Schutstraat is onder de bestemming 'Horeca' geregeld en valt onder horecabedrijven categorie 1 en 2. Er is een bouwvlak opgenomen, met een maximale goot- en bouwhoogte, dakhelling en bebouwingspercentage afgestemd op de huidige en toekomstige bouwmassa.
Kantoor
De kantoren aan de Schutstraat tussen de Griendtsveenweg en de van Limburg Stirumstraat, het advocatenkantoor op de hoek van de Rembrandtstraat en de van Limburg Stirumstraat en het kantoor aan de van Limburg Stirumstraat 24 zijn onder de bestemming 'Kantoor' geregeld.
Bouwvlakken zijn opgenomen waarbij door middel van specifieke bouwaanduidingen passende maxima voor de goot- en bouwhoogte, dakhelling en kapvorm zijn aangegeven, afgestemd op de huidige en de toekomstige bouwmassa.
Maatschappelijk
Onder de bestemming 'Maatschappelijk' vallen doorgaans de educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van sport en sportieve recreatie en openbare dienstverlening.
Voor al deze voorzieningen zijn een bouwvlak, een maximale goot- en bouwhoogte, dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande of de toekomstige bouwmassa.
Sport
Onder de bestemming 'Sport' valt de turnhal aan de Vermeerstraat 21.
Voor deze voorziening is een bouwvlak, een maximale goot- en bouwhoogte en dakhelling opgenomen, afgestemd op de bestaande bouwmassa.
Tuin
De gedeelten van de percelen waar geen (bij)gebouwen mogen worden gebouwd, hebben deze bestemming gekregen. Meestal liggen deze gronden tussen de voorgevel van de gebouwen en de openbare weg. Ook kan aan de zijkant van de gebouwen deze bestemming gelegen zijn, om een bepaalde openheid te kunnen houden.
Verkeer
Onder de bestemming 'Verkeer' vallen alle wegen binnen het plangebied. Ook enkele parkeervoorzieningen, eventuele uitbreiding van de parkeervoorzieningen, ondergeschikte groenvoorzieningen en kleine gedeelten van voortuinen (in bruikleen gegeven) zijn hierbij opgenomen.
De garageboxen in het plangebied en die niet gelegen zijn op een bouwperceel behorende bij een woning, zijn onder deze bestemming met een functieaanduiding geregeld.
Water
Het water in de groenzones tussen Rembrandtstraat en Jacob Marisstraat en Paulus Potterstraat en Rubensstraat en de watergang nabij Rijksweg A28 en van belang voor de waterhuishouding met de bijbehorende bouwwerken en andere bouwwerken, zoals bruggen en duikers vallen onder deze bestemming. Gebouwen zijn niet toegestaan.
Wonen
a Woningen
De woonfunctie binnen het plangebied blijft volledig gehandhaafd. Alle bestaande woningen zijn als zodanig bestemd. Voor de bouwstrookdiepte is een maat van twaalf meter aangehouden, zodat over het algemeen de meeste woningen nog naar achteren kunnen uitbreiden. Voor enkele grotere vrijstaande woningen op grote kavels is een bouwstrookdiepte van vijftien meter opgenomen.
In enkele gevallen is de afstand tussen de achtergevels echter zo beperkt, dat er uit stedenbouwkundig oogpunt geen uitbreiding toelaatbaar wordt geacht en is er dus geen uitbreidingsmogelijkheid aangegeven.
Voor de verschillende woningtypen zijn door middel van specifieke bouwaanduidingen passende maxima voor de goot- en bouwhoogte, dakhelling en kapvorm aangegeven.
b Bijgebouwen
Afhankelijk van de grootte van het bouwperceel kan de oppervlakte vergroot worden tot een maximum van 200 m², mits het bijbehorende erf minstens voor de helft vrij van bebouwing blijft en de afstand tussen de woning en het bijgebouw maximaal 30 meter bedraagt. Bovendien dient de situering van de bijgebouwen aan te sluiten bij het aanwezige bebouwingspatroon, waarbij ook rekening moet worden gehouden met het uitzicht van omliggende woningen.
c Nevenfuncties van woningen
In het algemeen mogen woningen en de daarbij behorende bijgebouwen gedeeltelijk worden gebruikt voor een aan-huis-verbonden beroep of voor een aan-huis-verbonden bedrijfsactiviteit, voor zover dit gebruik ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Dit betekent dat slechts maximaal 35% van het vloeroppervlak van de woning en de bijgebouwen tot niet meer dan 75 m² gebruikt mag worden voor het aan-huis-verbonden beroep of voor een aan-huis-verbonden bedrijfsactiviteit.
Wooncentrum
Het woon- en zorgcentrum aan de Bosboomstraat waar bijzondere woonvoorzieningen voor senioren zijn gerealiseerd is deze specifieke bestemming opgenomen met een bouwvlak en maxima voor de goot- en bouwhoogte, dakhelling en bebouwingspercentage.
Leiding – Hoogspanningsverbinding
Met deze dubbelbestemming is de hoogspanningsleiding geregeld die in het plangebied ongeveer parallel met Rijksweg A28 loopt.
Overige regelingen
In dit bestemmingsplan worden de gronden in het plangebied voor verschillende doeleinden bestemd. Daarbij worden regels gegeven voor het gebruik van de gronden en van de gebouwen, voor zover dat in het belang van een goede ruimtelijke ordening nodig is.
Een bestemmingsplan bevat dus niet alle regels die het bouwen op en het gebruik van de grond regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog andere gemeentelijke verordeningen, de milieuwetten en de waterschapskeur, waarin eisen en beperkingen kunnen voorkomen, waarover het bestemmingsplan zich niet uitspreekt. Bij een procedure waarbij vergunningen (bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor het bouwen) worden verleend, kunnen die andere regels beperkingen opleggen op andere gronden dan planologische.
Het betreft een grotendeels flexibel plan, waarbinnen nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd.
Mochten zich gedurende de looptijd van het plan nieuwe wensen openbaren, dan kunnen deze binnen de grenzen die in het plan zijn aangegeven door middel van omgevingsvergunning afgeweken worden van de bouwregels of een wijzigingsbevoegdheid nader gestalte krijgen.