direct naar inhoud van 5.8 Externe veiligheid
Plan: Fluitenberg, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01

5.8 Externe veiligheid

Het aspect Externe Veiligheid (EV) heeft te maken met de gevolgen van ongevallen met gevaarlijke stoffen en de bescherming hiertegen. De veiligheidsrisico's worden uitgedrukt in het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Verder kunnen de veiligheidsrisico's worden verdeeld in risico's veroorzaakt door bedrijvigheid (inrichtingen) en in risico's veroorzaakt vanwege het transport (weg, spoor, water, buisleidingen) van gevaarlijke stoffen. Conform het nationale veiligheidsbeleid en de Visie Externe Veiligheid van de gemeente Hoogeveen is onderzoek verricht naar de veiligheidssituatie rondom het plangebied. Dit onderzoek bestaat uit het in beeld brengen van alle relevante risicofactoren met de bijbehorende risico's alsmede het vaststellen van de invloed hiervan op het plangebied.

Stationaire bronnen
Binnen of in de nabijheid van het plangebied zijn geen risicovolle bedrijven aanwezig. Er hoeft niet getoetst te worden aan veiligheidsafstanden op basis van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico, zoals verwoord in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi).

Transportroutes voor gevaarlijke stoffen
Het plangebied ligt niet in de nabijheid van transportroutes voor gevaarlijke stoffen. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met het gestelde in de Circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Verder hoeft bij dit plan ook geen rekening gehouden te worden met de Nota Vervoer Gevaarlijke Stoffen (NVGS).

Buisleidingen
In de drie locaties liggen geen hoge druk aardgasleidingen. Ten westen van Fluitenberg, buiten de plangebieden loopt wel een leidingtracé van hoge druk aardgasleidingen. De locatie Vijfhoek ligt gedeeltelijk in het invloedsgebied van dit leidingentracé (zie afbeelding 15). Er heeft dan ook een toetsing plaatsgevonden aan het gestelde in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). De resultaten zijn openomen in het EV-advies 'Fluitenberg verkaveling Vijfhoek' van 28 december 2011 (Bijlage 13 Externe veiligheid)

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0014.jpg"

Afbeelding 15: Invloedsgebied groepsrisico (lichtpaars 1% letaliteitszone).

Op basis van de leidinggegevens van de Gasunie en op basis van de risicokaart zijn van deze drie leidingen geen plaatsgebonden risico (PR10-6)-contouren berekend. Dit betekent dat de PR(10-6)-contouren binnen de belemmeringenzone (5 m aan weerszijden van de leiding) liggen.

Op basis van de gegevens van de signaleringskaart uit de Visie Externe Veiligheid Hoogeveen (2009), de leidinggegevens van de Gasunie en de uitgevoerde risicoberekening (Carola), blijkt dat er met betrekking tot de grens- of richtwaarde voor het plaatsgebonden risico (PR 10-6) geen belemmeringen zijn.

Als gevolg van de ligging van vier nieuwbouwkavels binnen het invloedsgebied van een van de gasleidingen, is het noodzakelijk dat er een groepsrisicoverantwoording plaatsvindt. De hoogte en de toename van het groepsrisico is nagenoeg nihil en daarom kan worden volstaan met een summiere verantwoording. Kwantitatief levert deze ontwikkeling geen problemen op voor de verantwoording van het groepsrisico.

Het lage groepsrisico is toe te schrijven aan het feit dat de grootste populatiedichtheid aan de rand binnen het invloedsgebied wordt aangetroffen. Verder is het buitengebied dun bevolkt met hier en daar een agrarische bestemming met een bijbehorende woning. Verder zijn er geen grote groepen personen in de open lucht, zoals op wegen of parkeerplaatsen binnen het invloedsgebied aanwezig.

In het kader van de verantwoording van het groepsrisico heeft de Hulpverleningsdienst Drenthe (HVD) op 20 december 2012 advies (kenmerk: U120191) uitgebracht (8.3.2 Vooroverleg).

De HVD adviseert om aan risicocommunicatie te doen. Binnen de gemeente Hoogeveen vindt echter geen actieve risicocommunicatie plaats. Wel kan een inwoner kennis nemen van de risicosituatie in zijn of haar omgeving via de digitaal beschikbare risicokaart van de provincie Drenthe. Op de risicokaart zijn de risicobronnen vermeld waar calamiteiten kunnen plaatsvinden met gevaarlijke stoffen . De risicokaart is via de website: www.risicokaart.nl te raadplegen.

Ten aanzien van de bluswatervoorziening adviseert de HVD om voldoende brandkranen te plaatsen in het plangebied. De richtlijn geeft aan dat binnen 80 meter een brandkraan aanwezig moet zijn. De maximale afstand tussen brandkranen bedraagt dus 160 meter. Hiermee zal rekening worden gehouden bij de uitvoeringstechnische werkzaamheden in het plangebied.

Aangezien er geen sprake is van een overschrijding van de oriëntatiewaarde en de kans op een calamiteit erg laag is, is het college van burgemeester en wethouders van mening dat de ontwikkeling op de locatie 'Vijfhoek' acceptabel is. Mede gezien het feit dat de voorgestelde maatregel ten aanzien van bluswatervoorzieningen zal worden doorgevoerd conform het voorstel van de HVD, waarbij de effecten, voor zover mogelijk, worden beperkt.


Hoogspanningslijnen
In of in de nabijheid van het plangebied lopen geen hoogspanningslijnen. Er hoeft dan ook geen invulling te worden gegeven aan het advies van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) 'Advies met betrekking tot hoogspanningslijnen' (oktober 2005, aanvulling 2008).