Plan: | Industrieterrein de Wieken 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20108012001-VG04 |
Het Rijk heeft ambitieuze klimaatdoelen gesteld die via diverse convenanten en akkoorden (zowel met het bevoegd gezag, bedrijfsleven en marktpartijen) zijn geborgd. De gemeentelijke ambities op het gebied van duurzaamheid zijn opgenomen in de Milieuvisie. Dit betekent dat de gemeente bij ruimtelijke plannen en bouwprojecten zich dient in te spannen om de partijen waarmee zij samenwerkt te enthousiasmeren voor duurzaam bouwen. Daar waar de gemeente een regierol vervult, heeft de gemeente ook een voorbeeldrol.
De gemeente Hoogeveen heeft als doelstelling om in 2040 CO2-neutraal te willen zijn. De revitalisering van de Wieken biedt kansen om bij te dragen aan het realiseren van deze doelstelling. Er wordt daarom met name ingestoken op kansen tot duurzame energieproductie die samen met de aanwezige bedrijven opgepakt kunnen worden.
De volgende projecten zijn in voorbereiding op het industrieterrein De Wieken.
Warmte-koudeopslag bij bedrijven (WKO)
De haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden om restwarmte uit te wisselen en een WKO te realiseren bij enkele bedrijven is afgerond. De bedrijven Kappa/Vepa/Hoomark hebben uiteindelijk niet gekozen voor een gezamenlijke WKO. De reden hiervoor is dat Kappa voor zijn produktieproces hoogwaardige warmte (>130 °C) nodig heeft. Een WKO levert laagwaardige warmte (< 42 °C).
In samenwerking met een scholengemeenschap en Stichting Ambiq aan de Voltastraat zijn de mogelijkheden voor de realisatie van een WKO besproken. De eventuele realisatie van een WKO zal dan worden opgenomen in de nieuwbouwplannen van de scholen aan de Voltastraat.
Een WKO voor alle drie de middelbare scholen aan de Voltastraat en het pand van Stichting Ambiq levert op jaarbasis naar verwachting een besparing op van 600.000 m3 gas.
Energiebesparing bedrijven
De gemeente heeft in het kader van de uitvoering van de energiescans de grootste energieverbruikers, ca. 40 bedrijven, bezocht in 2010 en de mogelijkheden en wensen voor energiebesparende maatregelen geïnventariseerd. Daar waar mogelijk is advies gegeven aan de bedrijven op welke manier zij energie kunnen besparen. Hierna volgt een impressie van de bezoeken gericht op de energiebesparingsmogelijkheden.
Bij het bedrijf VEPA zijn de mogelijkheden voor een WKO, zonne-energie, en biomassa besproken. Een warmte-terug-win installatie biedt reële mogelijkheden en is besproken als een uitvoerbare optie. De ambitie om hiermee een start te maken is gepland in het najaar van 2011.
Met het bedrijf Poedercoating Hoogeveen is gesproken over het benutten van het warmtesurplus van de ovens. Dit is echter relatief een laagwaardige warmte. Ook is gekeken naar de mogelijkheden van een warmte-terug-win installatie.
In 2009 hebben ze zelf onderzoek gedaan naar rest warmte benutting na plaatsing van een nieuwe oven. Dit heeft echter niet geleid tot concrete toepassingen.
Uit het bedrijfsbezoek bij Fokker is gebleken dat het pand slecht geïsoleerd is. Bij dit bedrijf is een grote winst te halen in termen van energiebesparing, maar investeringsbudgetten ontbreken. Er zijn wel mogelijkheden om de energievraag te verduurzamen door een B-hout centrale op te richten in samenwerking met Ludan Energy, Van Gansewinkel en Zuidema (als brandstofleveranciers) en Rendo Duurzaam. De voorbereidingen van dit project zijn gestart na de uitvoering van een haalbaarheidsanalyse.
Bij het bedrijf Ardagh zijn de volgende aandachtspunten naar voren gekomen die in aanmerking komen voor energiebesparing: in tijden met lage vraag het energieniveau beperken, het toepassen van een efficiëntere afzuiging en het optimaliseren van de ovens.
De scholengemeenschappen Drenthe College, Wolfsbos, het Roelof van Echten en het Alfacollege deden allen mee aan het zonneproject. Dit betrof een gezamenlijk project waarbij een totaal oppervlak voor zonne-energie op de Wieken beschikbaar werd gesteld. Hiervoor is een subsidie-aanvraag ingediend bij Agentschap.nl. Als deze gehonoreerd werd dan zou een intentieovereenkomst gesloten worden om het dakoppervlak van de gebouwen beschikbaar te stellen voor de aanleg van zonnepanelen. De subsidieaanvraag is helaas niet gehonoreerd, waardoor het project tot op heden geen vervolg heeft gekregen.
Tot slot heeft een bedrijfsbezoek plaatsgevonden bij onder meer Smurfit Kappa, Hoomark, Ruma rubber, NGF, Bakkersland Hoogeveen, Timmerfabriek Hoogeveen en Kip Nederland. Deze bezoeken hebben tot op heden nog niets concreets opgeleverd.
Bedrijventerrein klimaatneutraal ( biomassa en geothermie)
Biomassa (houtgestookte centrale)
De inspanningen op De Wieken hebben inmiddels geleid tot een project dat naar verwachting net buiten de grenzen van De Wieken zal worden gerealiseerd, op het terrein van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).
Biovergister (co-vergisting)
LTO-noord afdeling De Wolden-Oost heeft in 2008 het initiatief genomen om de haalbaarheid van een collectieve vergistingsinstallatie te onderzoeken. Op dit moment worden de mogelijkheden voor een geschikte locatie op het bedrijventerrein De Wieken onderzocht.
Geothermie
Naast biomassa worden de mogelijkheden voor geothermie onderzocht. Er is inmiddels een opsporingsvergunning aangevraagd voor geothermie. Voorafgaand aan de vergunningaanvraag is een globaal haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Direct daarna is gestart met een vervolgonderzoek (geologisch onderzoek, bronontwerp, bovengrondse installaties etc.). Beide onderzoeken zijn positief afgesloten. De financiering van de uitvoering van het project is echter niet eenvoudig, vanwege de grote risico's bij boringen in de diepe ondergrond en de hoge kosten van het project.
Het project geothermie in Hoogeveen is aangemerkt als een landelijk voorbeeldproject van het Diepe geothermie Nationaal Onderzoeksprogramma (NOPG). Verder is het project ook voorgedragen in Greendeal, een programma van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, die 'groene projecten' ondersteunt.
Door gebruik te maken van geothermie kan naar verwachting op jaarbasis minimaal 80.000 MWh elektriciteit en ca. 10 miljoen m3 gas worden bespaard.