Plan: | Nieuwlande 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20098021001-VG02 |
De woonfunctie binnen het plangebied blijft volledig gehandhaafd. Alle bestaande woningen zijn als zodanig bestemd. Voor de bouwvlakdiepte is in de meeste situaties een maat van twaalf meter aangehouden, zodat over het algemeen de meeste woningen nog naar achteren kunnen uitbreiden. Alleen voor de grotere vrijstaande woningen is een bouwvlakdiepte van vijftien meter opgenomen. In enkele gevallen is de afstand tussen de achtergevels echter zo beperkt, dat er uit stedenbouwkundig oogpunt geen uitbreiding toelaatbaar wordt geacht en is er dus geen uitbreidingsmogelijkheid aangegeven.
Voor de verschillende woningtypen zijn door middel van bouwklassen passende maxima voor de goot- en bouwhoogte, dakhelling en kapvorm aangegeven.
Bij de woningen mogen bijgebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van niet meer dan 60 m² worden gebouwd, mits het bij het hoofdgebouw aansluitende erf minstens voor de helft vrij van bebouwing blijft.
Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning hiervan afwijken en de gezamenlijk toegestane oppervlakte aan bijgebouwen vergroten. Afhankelijk van de grootte van het bouwperceel kan de oppervlakte vergroot worden tot een maximum van 200 m², mits het bijbehorende erf minstens voor de helft vrij van bebouwing blijft en de afstand tussen de woning en het bijgebouw maximaal 30 meter bedraagt. Bovendien dient de situering van de bijgebouwen aan te sluiten bij het aanwezige bebouwingspatroon, waarbij ook rekening moet worden gehouden met het uitzicht van omliggende woningen.
In het algemeen mogen woningen en de bijbehorende bijgebouwen gedeeltelijk worden gebruikt voor een beroep aan huis voorzover dit gebruik ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Dit betekent dat slechts maximaal 35% van de vloeroppervlakte van de woning en de bijgebouwen tot ten hoogste 75 m² gebruikt mag worden voor het aan-huis-verbonden beroep.
Aan de zuidzijde van het dorp ligt 'De Wending', een wooncentrum voor ouderen. Voor het terrein is een bouwvlak, een maximale goot- en bouwhoogte en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande bouwmassa.
Onder deze bestemming vallen doorgaans de niet-commerciële (inclusief medische functies) openbare voorzieningen. In het plangebied is met deze bestemming het dorpshuis 'Het Dwarsgat' aan de Brugstraat, de nieuwbouwloactie van het Multifunctionele Centrum, de basisscholen 'De Driesprong' en 'De Hoeksteen' aan de Julianalaan en de kerken aan de Brugstraat, aan de Johannes Poststraat en aan de Julianalaan geregeld. Voor alle gebouwen is een bouwvlak, een maximale goot- en/of bouwhoogte en een dakhelling opgenomen, afgestemd op de bestaande of toekomstige bouwmassa, waarbij een dienstwoning is opgenomen bij de kerken aan de Brugstraat en aan de Johannes Poststraat.
Het autobedrijf aan de Johannes Poststraat en de bouwbedrijven aan de Brugstraat en aan de Johannes Poststraat vallen onder deze bestemming, Voor de bedrijven is een bouwvlak, een maximale goot- en/of bouwhoogte, een dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande en de toekomstige bouwmassa. Bij de bedrijven is tevens een bedrijfswoning toegestaan.
De winkels aan de Johannes Poststraat en aan de Brugstraat hebben deze bestemming gekregen. Bedrijfsmatige activiteiten verband houdende met de detailhandelsfunctie en ondergeschikt hieraan, kunnen ook binnen deze bestemming worden uitgeoefend. Voor deze vestigingen zijn een bouwvlak met een maximale goot- en bouwhoogte en een dakhelling opgenomen, afgestemd op de bestaande en de toekomstige bouwmassa. Tevens is één bedrijfs(boven)woning toegestaan.
Het kantoorpand aan de Johannes Poststraat heeft deze bestemming gekregen. Er is een bouwvlak met een maximale goot- en bouwhoogte, een dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande en de toekomstige bouwmassa.
Het café op de hoek van de Johannes Poststraat en het Oostopgaande valt onder deze bestemming. Voor het horecabedrijf is een bouwvlak met een maximale goot- en bouwhoogte, een dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande en de toekomstige bouwmassa. Bij het bedrijf is tevens een bedrijfs(boven)woning toegestaan.
Het gemaaltje op de hoek van het Oostopgaande en de Christinalaan is onder deze bestemming geregeld. Er is een bouwvlak met een maximale bouwhoogte opgenomen.
De agrarische gronden gelegen ten oosten en ten westen van de Johannes Poststraat en de percelen ten oosten van het sportveldencomplex hebben deze bestemming gekregen. De agrarische bebouwing ter weerszijden van de Johannes Poststraat valt ook onder deze bestemming. Voor de agrarische bedrijven zijn een bouwvlak met een maximale goot- en bouwhoogte, een dakhelling en een bebouwingspercentage opgenomen, afgestemd op de bestaande en de toekomstige bouwmassa. Buiten het bouwblok is op deze gronden geen bebouwing toegestaan. De bestemming bevat een wijzigingsbevoegdheid om bij beëindiging van het agrarisch bedrijf medewerking te kunnen verlenen aan een woningsplitsing.
De volkstuinen gelegen ten zuiden van de begraafplaats zijn onder deze bestemming geregeld. Hier zijn gebouwen met een beperkte goothoogte en oppervlakte toegestaan.
Het sportveldencomplex aan het Oostopgaande en de tennisvelden met een naastgelegen sportzaal vallen onder deze bestemming. Zowel voor het clubgebouw met kantine en kleedkamers als voor de sportzaal is een maximale bouwhoogte opgenomen en voor het gehele sportveldencomplex is een maximaal bebouwingspercentage opgenomen.
Onder deze bestemming valt de omheinde speeltuin aan de Boerdijk. Hier is een klein gebouw met een beperkte bouwhoogte toegestaan.
De gedeelten van de percelen waar geen (bij)gebouwen mogen worden gebouwd, hebben deze bestemming gekregen. Meestal liggen deze gronden tussen de voorgevel van de gebouwen en de openbare weg. Ook kan aan de zijkant van de gebouwen deze bestemming gelegen zijn, om bepaalde doorzichten te kunnen houden naar het achterliggende buitengebied toe.
Overeenkomstig de grotendeels bestaande situatie zijn de meeste structuurbepalende elementen zoals beschreven in hoofdstuk 2, bestemd tot "groenvoorzieningen". Het overige aanwezige 'kleinschalige woongroen' en/of ondergeschikte groen is geregeld binnen de bestemming "verkeersdoeleinden".
Tevens zijn binnen deze bestemming de speelvoorzieningen en de kleinere greppels en sloten geregeld.
De gemeentelijke begraafplaats aan de Boerdijk valt onder deze bestemming.
De boscomplexen ten oosten van het dorp zijn binnen deze bestemming geregeld. Hier is verder geen bebouwing toegestaan en er is tevens een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Alle wegen binnen het plangebied die zowel gericht zijn op de ontsluiting van de aanliggende bebouwing, als de wegen met een min of meer doorgaand karakter, vallen onder deze bestemming. Ook de parkeervoorzieningen, ondergeschikte groenvoorzieningen en gedeelten van voortuinen (die in bruikleen zijn gegeven) kunnen hierbij zijn opgenomen.
De garageboxen gelegen naast de sportzaal aan de Bernhardlaan en die niet zijn gelegen op een bouwperceel behorende bij een woning, zijn onder deze bestemming geregeld. Er is een bouwvlak met een maximale bouwhoogte opgenomen.
Het water binnen het plangebied, met name bij de sportvelden en bi de Brugstraat, van belang voor de waterhuishouding met de bijbehorende bouwwerken en andere bouwwerken zoals bruggen en duikers, zijn onder deze bestemming geregeld. Gebouwen zijn niet toegestaan.
In dit bestemmingsplan worden de gronden in het plangebied voor verschillende doeleinden bestemd. Daarbij worden regels gegeven voor het gebruik van de gronden en gebouwen, voor zover dat in het belang van een goede ruimtelijke ordening nodig is. Een bestemmingsplan bevat dus niet alle regels die het bouwen op en het gebruik van de grond regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog andere gemeentelijke verordeningen, de milieuwetten en de waterschapskeur, waarin eisen en beperkingen kunnen voorkomen, waarover het bestemmingsplan zich niet uitspreekt. Bij een procedure waarbij vergunningen (bijvoorbeeld een bouwvergunning) worden verleend, kunnen die andere regels beperkingen opleggen op andere gronden dan planologische.
Het betreft een grotendeels flexibel plan, waarbinnen nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd. Mochten zich gedurende de looptijd van het plan nieuwe wensen openbaren, dan kunnen deze binnen de grenzen die in het plan zijn aangegeven door middel van ontheffingen of een wijzigingsbevoegdheid nader gestalte krijgen.