Plan: | Bentinckspark 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20098016001-OH01 |
In juni 2000 is de Toekomstvisie voor Hoogeveen vastgesteld door de gemeenteraad. De Toekomstvisie strekt zich uit tot 2030 en gaat over de ontwikkeling van Hoogeveen in brede zin. Voor de dorpen van Hoogeveen ligt de nadruk op wonen in het groene Drenthe dichtbij alle voorzieningen van de stad. De Toekomstvisie verkiest kwaliteit boven kwantiteit en het versterken van het bestaande boven groei. In de Toekomstvisie wordt ingezet op beheerste groei om in de toekomst de aanwezige voorzieningen in stand te kunnen houden. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald, indien een kwaliteitsimpuls wordt bewerkstelligd. Deze kwaliteitsimpuls heeft met name betrekking op het wonen, werken, de voorzieningen en het landschap. Dit betekent het aanbieden van hoogwaardiger woonmilieus, verbeteren van de kwaliteit van de winkels en sportaccommodaties en het behoud en versterken van de cultuurlandschappen.
De uitgangspunten van de Toekomstvisie zijn nader onderzocht. Op grond van deze onderzoeksresultaten is als vervolg op de Toekomstvisie de Structuurvisie Hoogeveen 2015–2030 uitgebracht, die door de gemeenteraad is vastgesteld op 23 december 2004. Deze Structuurvisie is eigenlijk de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie. Hij spreekt zich uit over de ruimtelijke ontwikkeling van de gehele gemeente en beschrijft de huidige en gewenste waarden en kwaliteiten voor het buitengebied, de dorpen en de stad.
De Structuurvisie is een voorbeeld van planning van onderop, vanuit het lokale denken. Deze Structuurvisie heeft daarom het POP II niet als vertrekpunt genomen, maar neemt eerder een voorschot op POP III. Deze aanpak past overigens goed binnen de Nota Ruimte van het Rijk, die niet zozeer de fysieke ruimte vastlegt maar eerder bevoegdheden en figuurlijke ruimte geeft aan het lokale bestuur, om zelf vorm en inhoud te geven aan buitengebieden, dorpen en steden.
De gemeente formuleert in de Structuurvisie en ook in de Nota Wonen 2005 een beheerste groeiambitie. Deze ambitie komt voort uit de krappe woningmarkt en de verwachte huishoudens- en bevolkingsgroei tot 2015. In de Structuurvisie is de ambitie van de gemeente voor de komende 15 jaar, met een doorkijk naar het jaar 2030, neergelegd ten aanzien van veel beleidsterreinen, waaronder het wonen. Het doel van de gemeente is om de woningvoorraad tussen 2000 en 2015 te laten groeien met 3.200 woningen, waarvan 510 gerealiseerd moeten worden in de dorpen.
In de Structuurvisie staat over het Bentinckspark het volgende. De oudere en oostelijke woonwijken van Hoogeveen zijn gegroepeerd rondom het Bentinckspark. Op dit moment is eigenlijk geen sprake van een park, maar veel meer van een groot complex sportvelden midden in de stad. Op termijn zal de behoefte aan voetbalvelden afnemen, doordat kunstgrasvelden de natuurgrasvelden vervangen en kunstgrasvelden veel intensiever kunnen worden gebruikt.
De vrijkomende velden kunnen dan worden heringericht als het park van de 21e eeuw waarin naast voorzieningen voor sport, ruimte ontstaat voor educatie, gezondheid, leisure, ontspanning, kleine evenementen/manifestaties en dagrecreatie voor alle inwoners van de omliggende woonwijken. Op termijn zal een aantrekkelijk en multicultureel stadspark ontstaan, centraal gelegen in Hoogeveen.
Incidenteel en in zeer beperkte mate kunnen aan de randen van het park wat kleinschalige woningbouwprojecten worden ontwikkeld, met name op plaatsen waar de ruimtelijke structuur vraagt om een afronding of om een betere omlijsting van het park.
Inmiddels is er op 22 januari 2009 een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) 'Sportstadspark Bentinckspark' vastgesteld door de gemeenteraad van Hoogeveen, met als doel te komen tot een modern en bruisend sport- en recreatiepark dat intensief gebruikt wordt door de herontwikkeling van het Bentinckspark. Het SPvE vormt het strategische kader voor de nadere uitwerking en de uitvoering voor de komende tien jaar.