Plan: | Pesse 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20098014001-VG03 |
5.3.1. Bestaande waterhuishouding
Pesse ligt in het stroomgebied van de Wold Aa. In het dorp lopen loopt enkele watergangen en schouwsloten van het waterschap. Pesse wordt verdeeld in twee peilgebieden met een maximumpeil van NAP+10,60 meter.
Het dorp ligt op een hoger gelegen zandrug met aflopend maaiveld richting beekdalgebied. De bodem bestaat uit zandgronden met een slecht doorlatende laag binnen 1,20 meter minus maaiveld.
5.3.2. Beleidskader
In het waterbeheer zijn drie grote beleidsthema's waar het waterschap zich mee bezighoudt.
Voor het dagelijkse waterbeheer is dat het Gewenste Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR). Doel daarvan is gedurende een heel groot deel van het jaar die wateromstandigheden te realiseren die het beste passen bij de functie zoals de provincies die hebben vastgesteld.
Om in extreem natte en extreem droge omstandigheden de schade als gevolg van wateroverlast of watertekort te beperken, kennen we WB21. Hierin zit de trits vasthouden-bergen-afvoeren als voorkeursvolgorde en afwegingskader en het principe van niet afwentelen. Doel is het watersysteem zo in te richten dat het in extreme omstandigheden en in de toekomst goed functioneert.
Voor het bereiken van de goede ecologische toestand van het water zijn er de Europese richtlijnen voor ecologie en waterkwaliteit. Dit thema bestaat uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Vogel- en Habitatrichtlijnen (vertaald in Flora- en Faunawet en Natuurbeschermingswet). Doel daarvan is dat alle Europese wateren, zowel oppervlaktewater als grondwater, zich in 2015 in een goede ecologische en goede chemische toestand bevinden. Met goede argumenten is uitstel mogelijk tot uiterlijk 2027. Voor de Natura 2000- gebieden is geen uitstel mogelijk.
Deze drie thema's hangen zo met elkaar samen dat het niet mogelijk is ze afzonderlijk van elkaar te realiseren. Dit gebeurt dus ook niet en zorgen er voor dat het watersysteem tijdig op orde is, duurzaam is ingericht, voldoet aan de landelijke normen voor het voorkomen van wateroverlast, bijdraagt aan het bereiken van grond- en oppervlaktewaterpeilen in relatie tot de functies van die wateren en gebieden, gaan verdroging tegen en houden rekening met de eisen vanuit de KRW.
Pesse ligt voor een deel in de zone van hydrologische beïnvloeding. Ten noorden van Pesse begint het beekdal van de Wold AA (Ruiner Aa). De Wold Aa is een waterlichaam waarvoor ecologische en chemische doelen zijn vastgesteld.
5.3.3. Uitgangspunten voor het plan
In Pesse ligt een gemengd stelsel. In het kader van het project afkoppelplan/-kansenkaart is in 2007 onderzocht welke delen van Pesse in de toekomst kunnen worden afgekoppeld. Gebieden waar ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden zijn in dit kader extra kansrijk. Om de kwaliteit van het water te waarborgen wordt bij nieuwe bouwprojecten gestimuleerd om niet uitlogende materialen te gebruiken.
Bij nieuwe ontwikkelingen mag het regenwater niet worden geloosd op het riool. Het dient ter plaatse te worden geïnfiltreerd of via een bermpassage te worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Vanwege de slecht doorlatende laag kan plaatselijk grondwateroverlast optreden. Bij de afwatering van het perceel moet daarmee rekening worden gehouden. Dat geldt ook voor het bouwpeil (vloerpeil) van de bebouwing.
Het aanwezige oppervlaktewater mag niet vervuild raken door agrarische activiteiten of door de bouwactiviteiten. Het afstromende regenwater moet zo schoon mogelijk blijven.
De initiatiefnemer heeft het waterschap op tijd ingelicht over de planvorming. Hierdoor heeft het waterschap de initiatiefnemer goed op de hoogte kunnen stellen van de waterhuishoudkundige aspecten binnen het plan. Er wordt zal rekening gehouden worden met bestaande wetten en regels op het gebied van de waterhuishouding.
Het waterschap heeft het volgende wateradvies uitgebracht op het voorontwerpplan:
De procedure in het kader van de watertoets is gevoerd conform de Handreiking Watertoets II. Het waterschap Reest & Wieden geeft een positief wateradvies.