direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Pesse 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098014001-VG03

2.4 Functionele structuur

2.4.1 Wonen

Het dorp heeft voornamelijk een woonfunctie. Het beeld binnen het plangebied wordt in het centrale deel van het dorp rondom De Hoorns met name bepaald door rijtjeswoningen. Ook de westzijde van de Dorpsstraat ten zuiden van het Warreveen kan hierdoor worden gekenmerkt. Voor het overige bestaat het dorp uit een afwisseling van halfvrijstaande en vrijstaande woningen. Aan de zuidzijde van het dorp ligt een groot woonzorgcomplex 'De Oosterhof'.

Het parkeren geschiedt voornamelijk op eigen terrein en voor het overige zijn er een aantal parkeerstroken aangelegd. Op een binnenterrein tussen De Goorakkers en de Lage Landkamp en aan de Warreveen is een aantal garageboxen gesitueerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20098014001-VG03_0004.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20098014001-VG03_0005.jpg"

2.4.2 Verkeer

Autoverkeer

De wegen binnen het plangebied hebben in het algemeen slechts een functie voor de aanliggende bebouwing in het verblijfsgebied, zodat deze een beperkte verkeersfunctie vervullen. Deze wegen behoren dan ook tot het 30 km/h-gebied en worden gecategoriseerd als erftoegangswegen. Alleen de Dorpsstraat als verbinding naar enerzijds Ruinen en Spier en anderzijds naar Hoogeveen en de Oostering als verbinding naar Stuifzand en Tiendeveen, kunnen binnen dit gebied als een belangrijke doorgaande weg worden bestempeld.

Openbaar vervoer

Per openbaar vervoer is Pesse bereikbaar via de buslijn Hoogeveen-Ruinen-Meppel. Deze lijn wordt de hele week alleen overdag gereden en geeft zowel in Hoogeveen als in Meppel aansluiting op het spoorwegennet.

Langzaam verkeer

Langs de Dorpsstraat richting Spier liggen fietsstroken, die ongeveer ten noorden van de aansluiting met de Rijksweg A28 beginnen. Ten zuiden van het Warreveen tegenover de aansluiting met de Oostering ligt aan de westzijde van de Dorpsstraat een vrijliggend tweerichtingsfietspad.

In het verlengde van De Marke is een verbinding via het Tonckenspad naar het zuidelijk deel van de Dorpsstraat. Een tweede verbinding vanaf de Dorpsstraat naar De Goornakkers ligt tegenover de Warreveen.

Vanuit Pesse lopen twee langzaamverkeersroutes richting het buitengebied, waarvan de eerste loopt vanaf de Warreveen onder de Rijksweg A28 door en verder in zuidelijke richting naar het dorp Fluitenberg. De tweede begint bij de Oosterring en loopt in zuidelijke richting naar de Kerkweg.

Rondom het woonzorgcomplex gelegen aan de zuidzijde van het dorp liggen enkele wandelpaden. Langs de noordelijke rand (esrand) wordt een recreatief wandelpad gerealiseerd, waardoor de Grootslag een verbinding krijgt met de Kampiepensweg.

2.4.3 Bedrijven en detailhandel

Het kleine bedrijventerrein aan de Dorpsstraat is voor wat de bereikbaarheid betreft gunstig te noemen. Bovendien is er gezien de royale afstand tot de woonbebouwing vrijwel geen hinder voor het woonmilieu.

Kleinschalige bedrijven kunnen zoveel mogelijk in de overige bebouwing worden geïntegreerd. Omvangrijke speciale bedrijfsterreinen zijn door deze integratie niet nodig en ook niet gewenst, omdat het behoud van een goed woonmilieu een belangrijke randvoorwaarde is.

De aanwezige beplanting aan weerszijden van de Dorpsstraat zorgt voor een zekere afscherming ten opzichte van het oostelijker gelegen waardevolle landschap. Aan de westzijde word het bedrijventerrein gescheiden van Rijksweg A28 door een groenstrook van circa 30 meter.

In het najaar van 2007 heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van de verschillende functies die binnen het onderhavige plangebied aanwezig zijn.

Er is een zevental bedrijven aanwezig met de bestemming Bedrijf:

  Kamphof Bouwconstructiebedrijf BV / Vastgoed B.V.   Dorpsstraat 10;    
  Uildriks BV Mechanisatie   Dorpsstraat 13;    
  Opslagdoeleinden   Dorpsstraat 26    
  Doorten, autobedrijf en een tankstation (zonder LPG);   Dorpsstraat 28    
  Bouwbedrijf A. Moes V.O.F.   Dorpsstraat 72a;    
  Wemmenhove Aluminium-Glas B.V.   Dorpsstraat 74    
  Voortman Pesse B.V., hout- en bouwmaterialen   Warreveen 13.    
       

Binnen het plangebied ligt een drietal horecabedrijven:

  New Wok Palace, chinees restaurant   Beilerstraat 2    
  Pesserhof, Lunch- en pannenkoekenboerderij   Dorpsstraat 5    
  Trefpunt/Trefcorner, restaurant/snackbar   Dorpsstraat 49    
       

Verder is er binnen het plangebied nog een zestal detailhandelsvestigingen aanwezig:

  Gepa Darts   De Korte Lange 15    
  Firma Kikkert, Radio, TV en Elektronische onderdelen   Dorpsstraat 9    
  Antiquariaat Reinders   Dorpsstraat 29    
  Ilona's Kapsalon   Dorpsstraat 41    
  Koolhof Coop Compact Supermarkt   Dorpsstraat 55    
  Het Inloopertje, handwerk- en hobbyartikelen   Warreveen 41    
       

Tenslotte is er een aantal zogenaamde aan-huis-verbonden-beroepen of aan-huis-verbonden-bedrijvigheid aanwezig. Deze zijn niet apart bestemd, de activiteiten passen binnen de bestemming van de betreffende percelen.

2.4.4 Voorzieningen

In het midden van het plangebied bij de sportvelden ligt aan de Veldbrake 5 het ontmoetingscentrum 'De Wenning', met daarin onder meer een gymzaal en een peuterspeelzaal 'De Prugelties'. Ook is hier de standplaats van de bibliobus die twee keer in de week aanwezig is.

Op de hoek van de Dorpsstraat en de Oostering is de openbare basisschool 'De Posthoorn' gesitueerd (Oostering 4). De Stichting Kinderopvang Hoogeveen heeft een vestiging aan de Oostering 22 't Zandmannetje', ten behoeve van (flexibele) kinderdagopvang en naschoolse opvang. Aan de Warreveen 7a is bureau Pesse gevestigd van de Stichting Welzijnswerk (opbouwwerk, maatschappelijk werk en wijkteam buurtbeheer) van de gemeente. Tevens is hier het consultatiebureau ondergebracht en is een fysiotherapeut aanwezig.

Aan De Marke 4 ligt het sportcomplex De Marke met een groot clubgebouw en kantine. Ten zuiden van de Oostering ligt een korfbalveld (gebruikt door korfbalvereniging 'Niek Pesse' en een ijsbaan van de ijsvereniging 'De Hoekskamp'. Ten slotte ligt er nog aan de Veldbrake ter hoogte van Veldbrake 11 een aantal volkstuinen.

2.4.5. Agrarische cultuurgrond

Het beleid voor het plangebied is erop gericht dat de archeologische waarden worden beschermd en dat de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden behouden blijven.