Plan: | Pesse 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20098014001-OH01 |
4.1.1. Algemeen
Het bestemmingsplan is een belangrijk instrument om ruimtelijke ontwikkelingen te sturen en functionele kwaliteiten te stimuleren of juist af te remmen. Het zal voor de komende tien jaar een juridische basis vormen voor de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het gebied. Het is daarom van belang de uitgangspunten voor dit bestemmingsplan nader te beschrijven.
4.1.2. Wonen
Het beleid voor het plangebied komt kort geformuleerd neer op het behoud en versterking van de kwaliteit van het woonmilieu. Die kwaliteit komt ook tot uiting in de stedenbouwkundige en architectonische kenmerken en dit wordt onder meer bereikt door:
Binnen de begrenzing van het onderhavige plangebied staan in totaal circa 450 woningen met ongeveer 1.050 bewoners. Een klein deel van deze woningen is vanaf de zestiger ven de vorige eeuw tussen de Rijksweg A28 en de Dorpsstraat gebouwd. Pesse is echter voor het grootste gedeelte vanaf de zeventiger jaren ten oosten van de Dorpsstraat flink gegroeid.
De beeldkwaliteit wordt gevormd door het bebouwingsbeeld en de visuele kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte en de voortuinen. In Pesse speelt het element groen een belangrijke rol.
Meestal worden er een aantal kwalitatieve regieaanwijzingen gegeven die met name betrekking hebben op de situering en vormgeving. Het doel is om tot een zekere mate van stedenbouwkundige samenhang te komen, waardoor het eindresultaat van de woonbuurt als positief zal worden ervaren en een goede samenhang tussen de verschillende fasen kan worden gerealiseerd. Hoofduitgangspunt is dat de uiterlijke verschijningsvorm van de bebouwing en de openbare ruimte past bij het landelijke en kleinschalige identiteit van het dorp.
4.1.3. Bedrijven en detailhandel
Uitgangspunt van het beleid van de gemeente ten aanzien van bedrijfsactiviteiten is dat sterk milieuhinderlijke en/of grootschalige bedrijven niet in de dorpen thuishoren doch slechts kunnen worden toegestaan op een industrieterrein.
Toch blijkt er behoefte te bestaan aan een kleine bedrijfslocatie in de nabijheid van de dorpen. Om deze behoefte op te kunnen vangen is destijds een klein terrein voor bedrijfsdoeleinden bestemd. Het is tot stand gekomen op een terrein aan de zuidzijde van het dorp en dat enerzijds wel aansluit op de dorpskom, maar anderzijds geen (verkeers)hinder voor het wonen met zich meebrengt. Op dit terrein is een beperkt aantal bedrijfsactiviteiten toegestaan.
Voor het dorp Pesse is het beleid van de gemeente erop gericht de bedrijvigheid te beperken tot:
Aan de Dorpsstraat 28 is het autobedrijf en tankstation Doorten gevestigd. De planprocedure om het tankstation te verplaatsen naar een andere locatie loopt. De overige activiteiten kunnen worden voortgezet op de huidige locatie.
4.1.4. Verkeer en vervoer
Vervoerswijze en tracékeuze zullen (nog) meer dan tot nu toe moeten stoelen op de visie, dat het kostbare en kwetsbare woonmilieu van de gemeente Hoogeveen in het algemeen en die van het dorp Pesse in het bijzonder, zowel moet worden beschermd, als hoogwaardig ontsloten. Het particuliere autoverkeer zal ontmoedigd moeten worden, ten gunste van het langzaam verkeer en het openbaar vervoer.
Concreet houdt dit in, dat de verkeersruimten niet worden uitgebreid, maar dat de bestaande infrastructuur beter moet worden benut. Binnen het grootste deel van het plangebied vinden verkeersbewegingen plaats voor het bestemmingsverkeer. De wegen voor het doorgaande verkeer en dus met een grotere stroomfunctie is in dit plan de Dorpsstraat en de Oostering. Alle wegen zijn echter gecategoriseerd als erftoegangswegen.
Door middel van beheersmaatregelen zullen dan ook binnen deze gebieden doorgaande verkeersbewegingen en een hoge snelheid ontmoedigd moeten worden. De wijze van bestemmen belet deze ontwikkeling niet.
4.1.5. Groen en spelen
Het beleid is er op gericht het groen dat in het dorp aanwezig is te behouden en waar nodig te versterken en uit te breiden. Daarom zijn de belangrijkste boom- en groenstructuren langs de Bossemaat, De Marke, de Oostering, de Veldbrake en het zuidelijk gedeelte van de Dorpsstraat bestemd tot groenvoorzieningen. Verder is een aantal groene ruimtes binnen het plangebied en het grotere groengebied ten noorden van de woningen aan de Marke met deze bestemming in het plan opgenomen.
Het dorp kent één omheinde speeltuin die gelegen is aan de Warreveen. Verder zijn er nog drie openbare speelplekken waarvan één aan de Bossemaat, waarbij ook een trapveld is gelegen, één aan de Grootslag en één op een binnenterrein tussen de Lage Landkamp en De Goornakkers.
4.1.6. Agrarische cultuurgrond
Het beleid voor deze gronden binnen het plangebied is er op gericht, dat de archeologische waarden worden beschermd en dat de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden behouden blijven.