Plan: | Bentinckspark, deelplan Kalkoven 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20087016002-OH01 |
Om de kwaliteit van de bodem en grondwater te beoordelen zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd door verschillende instanties. Tauw heeft op basis van de verschillende onderzoeken een saneringsplan opgesteld om zodoende de kwaliteit van de bodem terug te brengen tot een acceptabel niveau.
Hieronder een overzicht van de diverse onderzoeken (zie Bijlage 5):
In het verleden is de bodem in het plangebied als gevolg van de opslag en handeling van brandstoffen ernstig verontreinigd met vluchtige aromaten en minerale olie. In totaal was een bodemvolume van circa 6.800 m3 grond verontreinigd met brandstofproducten, waarvan circa 2.700 m3 boven de interventiewaarde. Naast minerale olie en vluchtige aromaten was de bodem plaatselijk ook licht verontreinigd met metalen en PAK.
Het ondiepe grondwater in het plangebied was zeer sterk verontreinigd met vluchtige aromaten en minerale olie. Ook het grondwater op diepere niveaus was lokaal sterk verontreinigd.
Naar aanleiding van de verontreinigingssituatie en de ruimtelijke ontwikkeling is een bodemsaneringstraject uitgevoerd in het plangebied. De uitvoering van de sanering heeft plaatsgevonden aan de hand van de volgende fasering:
Fase 1: conventionele sanering;
Fase 2: in situ sanering;
Fase 3: nazorg.
Het doel van de sanering was het functiegericht en kosteneffectief aanpakken van de bodemverontreiniging. De concentratie aan mobiele verontreinigingen zijn verwijderd tot 5 meter onder het maaiveld. Voor gedetailleerde informatie over diverse onderzoeken en de sanering wordt verwezen naar Bijlage 6.
Grondsanering
In de periode van 24 tot en met 27 juni 2008 en 18 augustus 2008 tot en met 27 februari 2009 is in het plangebied een grondsanering uitgevoerd. Tauw heeft de resultaten van deze grondsanering beschreven in het rapport 'Evaluatieverslag grondsanering 'Scheperslocatie' te Hoogeveen', (kenmerk R001-4600382JHE-prt-V02NL) van 3 september 2009.
Naar aanleiding hiervan heeft de provincie Drenthe een saneringsbeschikking (kenmerk 00/2009014983, d.d. 12 november 2009) opgesteld, zie Bijlage 7. In deze beschikking heeft de provincie Drenthe aangegeven dat er voldaan wordt aan de saneringdoelstelling voor de grondsanering en dat de locatie ter plaatse van de toekomstige woonbouw geschikt is voor de gebruiksfunctie wonen met tuin.
Grondwatersanering
Na afronding van de grondsanering is de grondwatersanering opgestart en deze is tot op heden nog niet afgerond. Ten behoeve van de grondwatersanering staan op de locatie nog persluchtfilters, (monitorings)peilbuizen en zijn er verdeeld over de locatie onttrekkingsdrains aanwezig (zie Bijlage 1 voor de huidige situatie). Alle genoemde onderdelen dienen in stand te worden gehouden. Indien er schade optreedt aan één of meerdere onderdelen van de (grondwater)sanering, zal de schade, zowel materiële kosten, personeelskosten als herstelkosten worden verhaald op de veroorzaker. Ook dient de veroorzaker bij een eventuele schade dit direct te melden aan Ter Stege Bouw te Hoogeveen (contactpersoon de heer K. Graveland, telefoonnummer (0528) 22 70 70). De mogelijkheid bestaat dat in de toekomst plaatselijk persluchtfilters, drains, monitoringspeilbuizen of boringen worden bijgeplaatst in het kader van het afronden van de sanering. Uitgangspunt hierbij is, dat huidige en toekomstige eigenaren in het plangebied hiervoor toestemming verlenen.
Ook tijdens de nazorgperiode, na afronding van de (actieve) grondwatersanering, moet de gelegenheid aanwezig zijn de locatie te kunnen betreden voor het uitvoeren van eventuele boringen en bemonsteringen van peilbuizen. Hiervoor dienen de grondeigenaren toestemming te verlenen.