Plan: | Nieuw-Schoonebeek, appartementencomplex Kerkenweg-Europaweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2012006-0701 |
Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 2 juni 2010 is het nieuwe omgevingsbeleid voor de komende tien jaar vastgesteld. Het omgevingsbeleid is hét strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe tot 2020. De Omgevingsvisie Drenthe is een integraal document waarin de voor de provincie vier wettelijke planvormen zijn samengenomen:
De Omgevingsvisie beschrijft de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020. De Omgevingsvisie heeft voor de provincie een interne binding. Dit betekent dat de provincie bij de uitoefening van haar taken aan de Omgevingsvisie gebonden is. Daarnaast zijn er zaken uitgelicht die van provinciaal belang worden geacht. Deze zijn onder andere:
Voor alle zaken geldt dat de provincie van mening is dat het ruimtelijke belang het gemeentelijk niveau overstijgt en de provincie hier haar verantwoordelijk voor heeft. De provincie zal dan ook een standpunt innemen over het gemeentelijke ruimtelijke plan indien een van de genoemde onderwerpen in het ruimtelijke plan voorkomt.
De Omgevingsvisie Drenthe maakt onderscheid tussen stedelijke kern (Emmen), centrumdorpen (Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord, Emmer-Compascuum, Schoonebeek en Erica) en woondorpen (alle andere dorpen). In woondorpen ligt het accent voor nieuwbouw op vervangende nieuwbouw in het kader van herstructurering en voor versterking van de dorpscentra. Nieuwe initiatieven mogen niet concurrerend zijn en moeten een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit leveren.
In de Provinciale Omgevingsverordening (POV) vertaalt de provincie Drenthe haar Omgevingsvisie (deels) door naar een verordening voor zover het planologisch relevante aspecten betreft. De provincie is verplicht vanuit de AMVB Ruimte (deze is nog niet in werking getreden) een verordening voor erin opgesomde thema's te hanteren. De AMVB Ruimte bevat geen nieuw rijksbeleid, het is een 'beleidsneutrale' vertaling van de Nota Ruimte. Naast de vertaling van het rijksbelang beschrijft de POV de provinciale belangen waarover de provincie duidelijkheid wil geven en of wil verankeren in op gemeentelijk niveau, middels overleg of anderszins.
De ruimtelijke kwaliteit van Drenthe wordt in de verordening op drie manieren gefundeerd: kernkwaliteiten, SER ladder en milieu- en leefomgeving. Elk van de drie elementen is terug te vinden in de bepalingen van de verordening. Waarbij deze elementen een rol spelen voor het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit (Bruisend Drenthe). Gemeenten zullen binnen de kaders van de Omgevingsvisie de kernkwaliteiten ook moeten uitwerken naar hun ruimtelijke plannen. Ze zijn daarbij gebonden aan de kaders van het provinciaal beleid welke is neergelegd in de Omgevingsvisie en uitwerkingen zoals het Cultuurhistorisch Kompas en de beleidsnota Aardkundige waarden. Bij het opstellen van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur beschreven in het Cultuurhistorisch Kompas is gezocht naar een samenhangende relatie van elementen, structuren en gebieden. Aan de hand van deze structuren is de provincie opgedeeld in tien deelgebieden. Emmen behoord tot deelgebied Emmen en haar Venen. De ambities behorende bij dit deelgebied richten zich op het behouden van de karakteristiek van het esdorpenlandschap.
Nieuw-Schoonebeek wordt in de Omgevingsvisie Drenthe aangemerkt als een woondorp. Hier ligt het accent voor nieuwbouw op vervangende nieuwbouw in het kader van herstructurering en voor versterking van de dorpscentra. In het plangebied is sprake van vervangende nieuwbouw. De oorspronkelijke bebouwing is na brandstichting gesloopt. De locatie Scheepers is niet concurrend voor de uitleglocatie Bekelserf, omdat deze een andere doelgroep dient.
De provincie Drenthe heeft op de kernkwaliteitenkaart de kernkwaliteiten aangegeven welke van provinciaal belang zijn. De verantwoordelijkheid voor de kernkwaliteiten binnen de bebouwde kom ligt bij de gemeente. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor archeologie en in specifieke gevallen voor cultuurhistorie. Het provinciaal belang geldt alleen binnen de bebouwde kom als de desbetreffende kern is opgenomen op de kaart cultuurhistorie. De kern Nieuw-Schoonebeek is niet opgenomen op de kaart cultuurhistorie.
De ontwikkelingen in het plangebied zijn passend binnen het provinciaal beleid.