Plan: | Emmen Kapelstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2010027-0003 |
Het Provinciaal Omgevingsplan (POP II), vastgesteld door Provinciale Staten van Drenthe op 7 juli 2004, introduceert de 'sturing op grondslagen' als kaderstellend uitgangspunt in het provinciaal beleid en de beoordeling van gemeentelijke plannen door de provincie. In totaal benoemt men zes grondslagen, deze zijn:
In het POP II staat de voorgestane kernenstructuur centraal. Hierbij worden de in Drenthe gelegen dorpen en steden verdeeld in vier typen kernen. In de functiekaart van het POP II staat aangegeven waar wel rode contouren rondom (delen van) streekcentra gelegen zijn en waar niet. De provincie geeft aan niet voor de gemeenten de richting van de uitbreiding aan te willen geven, maar met de contourlijnen wel te bepalen welke gebieden van bebouwing gevrijwaard dienen te blijven. Het plangebied is gelegen binnen een dergelijk rood POP-contour, wat inhoudt dat er binnen dat gebied uitgebreid kan worden binnen bepaalde regels.
Een belangrijke doelstelling voor het stedelijk gebied is het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat om zo een goed aanbod van werkgelegenheid en voorzieningen te kunnen bieden. Wat betreft de voorzieningenstructuur is het beleid van de provincie gericht op een optimale bereikbaarheid van voorzieningen voor alle bevolkingscategorieën. De spreiding van de soorten voorzieningen wordt daarom gekoppeld aan de functie van de kernen. Hierbij dient de zorg voor een levendig, aantrekkelijk en goed functionerend centrum van de kern Emmen te worden nagestreefd. Daarnaast moeten de stedelijke centra uiteraard hun woningbouwtaakstelling realiseren. Ook moeten ze zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat waarin groen en water nadrukkelijk een plaats krijgen. Het is juist deze 'aankleding' van het stedelijk gebied die heel sterk de aantrekkelijkheid bepaalt. De vier streekcentra Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel moeten volgens POP II de komende jaren hun woningbouwprogramma realiseren. Dit betekent dat hier tot 2015 in totaal meer dan 17.000 woningen worden gebouwd. Voor de ontwikkeling van de woonfunctie is de doelstelling, dat de streekcentra voortdurend kunnen voldoen aan de reële vraag naar woonruimte die daar optreedt, zowel lokaal als vanuit de regio. Het provinciaal beleid is verder gericht op de realisering en de versterking van een hoogwaardig woonmilieu. Daarbij dient volgens de provincie onder meer aandacht te worden besteed aan het behoud van het open landelijk karakter van de woonwijken, waar de woningdichtheid één aspect van is. Verdichting wordt als doelstelling op zich niet wenselijk geacht.
Emmen en Assen hebben belangrijke regionale en landelijke posities. Voor Emmen komt dat onder andere tot uitdrukking in haar plaats in het Grotestedenbeleid, de trekkersrol binnen het Stedelijk netwerk Zuid-Drenthe en de verzorgingsfunctie voor een gebied met ruim 200.000 inwoners.
In het POP II staat de voorgestane kernenstructuur centraal. Hierbij worden de in Drenthe gelegen dorpen en steden verdeeld in vier typen kernen. is in het POP II aangemerkt als kleine kern. Kleine kernen hebben voornamelijk een woonfunctie voor de al aanwezige bevolking en de omliggende buitengebieden voor zover deze op de kern zijn georiënteerd, waarbij bevolkingsgroei niet wordt nagestreefd.
Voor de ontwikkeling van bedrijvigheid hebben kleine kernen zoals slechts in beperkte mate een functie voor incidentele kleinschalige locale bedrijvigheid. Zowel voor de ontwikkeling van nieuwe woongebieden als bedrijventerreinen geldt de voorwaarde, dat deze ruimtelijk goed inpasbaar moeten zijn zonder belangrijke omgevingswaarden aan te tasten. Voorzieningen, die in hoofdzaak een locale functie hebben, kunnen in deze kernen worden gevestigd.
Het ontwerp- Omgevingsvisie Drenthe, heeft tot en met 18 februari 2010, ter inzage gelegen. Deze omgevingsvisie zal na vaststelling het huidige Provinciale OmgevingsPlan vervangen. De Omgevingsvisie Drenthe is een integraal document waarin de voor de provincie vier wettelijke planvormen zijn samengenomen:
De Omgevingsvisie beschrijft de ruimtelijk- economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020. De Omgevingsvisie heeft voor de provincie een interne binding. Dit betekent dat de provincie bij de uitoefening van haar taken aan de Omgevingsvisie gebonden is. Daarnaast zijn er zaken uitgelicht die van provinciaal belang worden geacht. Deze zijn:
Voor al deze zaken geldt dat de provincie van mening is dat het ruimtelijke belang het gemeentelijk niveau overstijgt en de provincie hier haar verantwoordelijk voor heeft. De provincie zal dan ook een standpunt innemen over het gemeentelijke ruimtelijke plan indien een van de genoemde onderwerpen in het ruimtelijke plan voorkomt.