Plan: | Nieuw - Amsterdam, Vaart Zuidzijde 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2010016-0701 |
De regels van dit bestemmingsplan zijn opgedeeld in vier hoofdstukken:
De inhoud van de verschillende artikelen wordt als volgt toegelicht:
In hoofdstuk 1 worden enkele in de planregels gehanteerde begrippen nader verklaard, zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten.
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. De begripsbepalingen in artikel 1 zijn noodzakelijk bij de interpretatie van de regels. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover geen begrippen zijn gedefinieerd wordt aangesloten bij het normaal spraakgebruik.
Behalve de eerste twee begrippen zijn deze omschrijvingen alfabetisch gerangschikt. Zij zijn zoveel mogelijk gebaseerd op vaste jurisprudentie. In de loop der tijd hebben de meeste begrippen zich ontwikkeld tot een standaard, waarvan ook in dit bestemmingsplan gebruik is gemaakt.
De bepalingen over de wijze van meten zijn in artikel 2 opgenomen. Dit artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
In hoofdstuk 2 worden de op de verbeelding aangegeven bestemming omschreven en wordt bepaald op welke wijze de gronden en opstallen gebruikt mogen worden. Tevens worden de bebouwingsmogelijkheden vermeld.
Op het plangebied is één bestemming van toepassing. Het betreft de bestemming 'Maatschappelijk', waarmee de gronden voor meerdere functies bestemd zijn. Naast fysiotherapie kunnen in het gebouw overige sociaal-medische voorzieningen worden gehuisvest.
Het bouwvolume op het perceel is vastgelegd door middel van een bouwvlak op de verbeelding en een maximale bouwhoogte.
Wijzigingsbevoegdheid naar 'Wonen'
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is tevens een Wijzigingsbevoegdheid naar 'Wonen' opgenomen. Op die manier kan het pand met een relatief eenvoudige procedure geschikt worden gemaakt voor de woonfunctie. Er zijn maximaal 2 woningen toegestaan. De bevoegdheid voor het uitvoeren van de bestemmingswijziging ligt bij Burgemeester en wethouders. Voor de Wijzigingsbevoegdheid geldt de randvoorwaarde dat deze niet kan worden uitgevoerd, voordat onderzoek naar verschillende omgevingsaspecten is uitgevoerd. Door onderzoeksverplichtingen aan de wijzigingsbevoegdheid te koppelen wordt altijd rekening gehouden met de actuele omgevingssituatie.
Bij de formulering van de algemene gebruiksregels is een algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is.
In de Algemene bouwregels wordt nader ingegaan op een aantal specifieke bouwregels
Artikel 6 Algemene gebruiksregels
Bij de formulering van de gebruiksbepalingen is een algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is.
Artikel 7 Algemene afwijkingsregels
De algemene afwijkingsregels zijn regels waardoor aan de bestemmingsbepalingen de nodige extra flexibiliteit wordt meegegeven. Deze mogen alleen gebruikt worden indien niet op grond van een andere bepaling in deze regels een omgevingsvergunning kan worden verleend. Dit betekent dat niet twee keer kan worden afgeweken van eenzelfde bepalingen of dat bepalingen die extra bouwmogelijkheden geven niet cumulatief gebruikt mogen worden. Om gebruik te kunnen maken van de afwijking.
Artikel 8 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een aantal wijzigingsbevoegdheden opgenomen die van toepassing zijn op de bestemming 'Maatschappelijk' in het plan. Het gaat algemene zaken als het verruimen van het bouwvlak met een beperkt percentage (5%) of het verschuiven van de bestemminggrenzen met maximaal 5 meter.
Dit artikel heeft betrekking op bestaande legale situaties (bestaande bouwwerken en bestaand gebruik) die afwijken van de (nieuwe) bestemming. Het overgangsrecht beschermt de gevestigde belangen of rechten bij een nieuwe, van de bestaande situatie afwijkende regeling, met als doel het uiteindelijk beëindigen van de afwijkende situatie. Voorheen illegale bebouwing en illegaal gebruik worden met het overgangsrecht niet gelegaliseerd.
In de Slotregel van het bestemmingsplan wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald. In dit geval kunnen de regels van het bestemmingsplan, “Nieuw-Amsterdam, Vaart Zuidzijde 1” aangehaald worden als “Regels van het bestemmingsplan Nieuw-Amsterdam, Vaart Zuidzijde 1''.