direct naar inhoud van 3.12 Duurzame energie
Plan: Buitengebied Emmen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2009072-0710

3.12 Duurzame energie

Op dit moment werkt de gemeente Emmen aan een energienota. In deze energienota wordt de huidige energetische situatie beschreven en worden kansen en knelpunten gesignaleerd.

De inzet van Emmen voor een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening wordt als volgt geformuleerd:

  • Energiebesparing, met name in de gebouwde omgeving en eigen gebouwen;
  • Verbetering van de energie-efficiency en slim ketenbeheer door betere benutting van de beschikbare restwarmte in Emmen door de ontwikkeling van warmtenetten;
  • De ontwikkeling van 60 MW windenergie. De windenergieopgave maakt onderdeel uit van integrale gebiedsontwikkeling waarbij ook nadrukkelijk wordt gekeken naar nieuwe vormen van eigendom en beheer;
  • Geothermie. De ondergrond biedt goede mogelijkheden. Bovendien is een koppeling met de glastuinbouw mogelijk;
  • Het benutten van zonne-energie.

Voor het buitengebied kan een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor Emmen bijdragen aan behoud en groei van lokale werkgelegenheid, de versterking van de land- en tuinbouw in de regio, kennisontwikkeling en de toepassing daarvan en het behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied.

Met betrekking tot de land- en tuinbouw wordt geconstateerd dat in de toekomst een deel van de energievoorziening in het buitengebied zal worden gewonnen. Dit biedt kansen voor het versterken van de economische basis van de land- en tuinbouw. Dat geldt zeker voor die opties waarbij zij hun grond, dakoppervlak of afvalstromen kunnen benutten. Het inzetten op wind, zon en vergistbaar organisch materiaal kan leiden tot extra versterking van de landbouw. Ook het beschikbaar maken van een betrouwbare energiebron tegen marktconforme prijzen (geothermie) kan een belangrijke vestigingsfactor zijn.

Bepaalde ontwikkelingen met betrekking tot duurzame energie kunnen niet in dit bestemmingsplan vertaald worden, aangezien deze op dit moment niet dusdanig concreet zijn dat bekend is in welke mate hier gebruik van gemaakt zal worden:

Windenergie
De gemeente Emmen verkent op dit moment de mogelijkheden voor windenergie. Daartoe is een beleidsregel opgesteld. Eventuele realisatie van windenergieterreinen is maatwerk en wordt zodoende via een aparte planprocedure uitgewerkt.

Geothermie
Het grootschalige gebruik van aardwarmte wordt in het buitengebied niet waarschijnlijk geacht. Geothermie is alleen economisch rendabel als deze op relatief grote schaal wordt uitgevoerd, waarbij veel warmte/energie is benodigd op één specifieke locatie; zo worden ook transportkosten vermeden. Voor deze ontwikkeling geldt dat nog niet bekend is in welke mate hier gebruik van gemaakt zal worden. Daarbij is het geothermie een plan(MER)-plichtige activiteit. Gezien de omvang van dergelijk gebruik van aardwarmte en de mogelijke effecten op de omgeving is op dit moment geen zorgvuldige belangenafweging te maken. Gelet hierop kan een dergelijke ontwikkeling eventueel middels een aparte planprocedure worden gerealiseerd.

Op dit moment worden in de glastuinbouwgebieden Erica en Klazienaveen en in het centrum van Emmen onderzocht welke mogelijkheden er bestaan voor geothermie.

Zonne-energie
Het aanleggen van zonnepanelen op daken van gebouwen is mogelijk indien voldaan wordt aan de voorwaarden van vergunningsvrij bouwen.

Biovergisting
Het oprichten van biovergistingsinstallaties in het buitengebied wordt binnen het plan alleen bij agrarische bedrijven mogelijk gemaakt. Het betreft dan biovergistingsinstallaties die qua schaal en activiteit aantoonbaar economische en ruimtelijk ondergeschikt zijn aan de agrarische bedrijfsvoering.

Voor de realisatie van biovergistingsinstallaties als hoofdactiviteit is in het buitengebied maatwerk vereist. Op basis van een concreet verzoek en onderzoeksgegevens kan pas een afweging worden gemaakt. Dit geldt ook voor groen-gasinstallaties. Gelet op het mogelijke effecten op de omgeving en de continue wijzigende milieu-eisen zijn dergelijke installaties eventueel alleen mogelijk na een aparte planprocedure. Daarnaast geldt dat dergelijke grote installaties (plan)MER-plichtig zijn.