direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal beleid
Plan: Ulohof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.00BP20116F-C001

2.3 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie

Op 2 juni 2010 is de Omgevingsvisie door Provinciale Staten van de provincie Drenthe vastgesteld. Daarnaast is op 14 april 2011 de Verordening Ruimtelijk Omgevingsbeleid in werking getreden. Deze verordening bevat voorschriften waaraan ruimtelijke plannen dienen te voldoen. Daarmee is rekening gehouden bij het opstellen van dit plan. Er zijn geen bijzondere regels waar specifiek rekening mee moet worden gehouden.

De missie uit de Omgevingsvisie luidt: 'Het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe passend bij deze kernkwaliteiten'. De kernkwaliteiten zijn:

  • rust, ruimte, natuur en landschap;
  • oorspronkelijkheid;
  • naoberschap;
  • menselijke maat;
  • veiligheid;
  • kleinschaligheid (Drentse schaal).

Voor het bereiken van de missie is onder meer ruimtelijke kwaliteit van belang. De provincie wil ontwikkelingen stimuleren die een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit. Deze kwaliteit zit voor de provincie in het zorgvuldig gebruikmaken van de ruimte, het behouden en waar mogelijk versterken van de kernkwaliteiten en het waarborgen van de kwaliteit van het milieu en de leefomgeving.

De provincie Drenthe stuurt aan op het realiseren van aantrekkelijke, gevarieerde en leefbare woonmilieus die voorzien in de woonvraag. Gemeenten dienen hierbij rekening te houden met de behoefte die speelt en werken dit uit in plannen. De gemeente Assen heeft dit gedaan in haar Woonplan.

Ook duurzaamheid speelt een voorname rol binnen het beleid van de provincie.

Een ruimtelijk plan kan slechts in ruimtevragende ontwikkelingen van onder meer woningbouw voorzien indien uit het desbetreffende ruimtelijk plan blijkt dat dit op basis van de SER-ladder gerechtvaardigd is.

Bij het zoeken van ruimte voor wonen geldt dat zo veel mogelijk moet worden gezocht in of aansluitend aan bestaand bebouwd gebied.

Het voorliggende plan voldoet aan dit uitgangspunt; een thans onbebouwde locatie in stedelijk gebied krijgt een nieuwe invulling.

Bij nieuwe ontwikkelingen dienen de kernkwaliteiten van het Drentse land in acht te worden gehouden. Binnen de bebouwde kom liggen deze kwaliteiten voornamelijk in de aspecten archeologie en cultuurhistorie.

Een klein gedeelte van het plangebied maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht en ligt hierdoor in een cultuurhistorisch waardevol gebied. De nieuwe bebouwing die met een procedure ex artikel 19 WRO is gerealiseerd, valt niet in dit plan, maar is ingepast in het bestaande lint van de Vaart. Met die inpassing is rekening gehouden met de bijzondere waarden van het gebied.

Regiovisie Groningen-Assen

In 2003 is de visie voor de regio Groningen-Assen verschenen. Het betreft een visie op de toekomst met een globaal programma en opgaven op onder meer het gebied van wonen.

In de regiovisie is aan Assen de rol toebedeeld om te voorzien in stedelijke uitbreiding op het gebied van wonen. Hierbij wordt het bestaande stedelijke gebied geïntensiveerd en daarmee het stedelijke karakter van Assen vergroot.