Plan: | Drachten - Woon- en zorglocatie De Lauwers |
---|---|
Status: | Vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0090.BP2009SDM002-0501 |
In deze paragraaf wordt kort ingegaan op de gebruik- en bebouwingsmogelijkheden van de binnen in dit plan gebruikte bestemmingen. De gekozen bestemmingen zijn afgestemd op de gehanteerde bestemmingen in het gemeentelijk Handboek Bestemmingsplannen.
Bedrijf - Nutsvoorzieningen
Deze bestemming is van toepassing op het gemaal dat binnen het plangebied is gesitueerd. Het gemaal ligt aan de zuidoostkant van het plangebied bij De Drait midden in de groenstructuur. Er mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van de genoemde bestemming worden gebouwd. Gebouwen moeten voldoen aan de maatvoeringseisen welke zijn opgenomen op de plankaart tezamen met het maximale bebouwingspercentage. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, moeten voldoen aan de maatvoeringseisen zoals opgenomen in de regels.
Groen
De groene randen van het plangebied krijgen de bestemming "Groen". Binnen de bestemming zijn naast groenvoorzieningen onder meer speelvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, water, verhardingen en steigers toegestaan. De waterfunctie is alleen toegestaan daar waar de gronden op de plankaart zijn voorzien van de aanduiding "water". Ten minste 90% van deze gronden dient te worden voorzien van de waterfunctie.
Binnen deze bestemming zijn gebouwen, anders dan gebouwen voor openbare nutsvoorzieningen, niet toegestaan. Hiervoor zijn bouwvregels opgenomen. Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn eveneens bouwregels opgenomen. Hierbij gaat het met name om het toestaan van onder meer steigers, bruggen en meerpalen indien de gronden zijn voorzien van de aanduiding "water". Daarnaast zijn maxima opgenomen ten aanzien van de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
In verband met het recreatieve waterkarakter van de waterloop "de Oude Drait" is dit water in het plangebied tevens onder de bestemming "Groen" geregeld, door middel van de aanduiding "water". Binnen de aanduiding "water" wordt de waterhuishoudkundige functie van het oppervlaktewater gewaarborgd. Dit heeft onder meer tot gevolg dat voor werken en/of werkzaamheden die van invloed zijn op dit water, een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd bij B&W, die op haar beurt weer schriftelijk advies inwint bij Wetterskip Fryslân.
De bomen binnen het plangebied zijn waardevol en worden gehandhaafd, dit gebeurt doordat ze worden bestemd als "Groen". Verder is de kapverordening van toepassing, om kappen te voorkomen.
Wonen - Wooncentrum en Wonen - Woongebouw
Met deze bestemmingen wordt aangesloten bij het uitgangspunt om de zorgcentra te decentraliseren. Concreet betekent deze bestemming dat er woon-zorgvormen mogelijk worden gemaakt met de bijbehorende functies. Voor de woon-zorgvorm is gekozen voor een bestemming "Wonen - Wooncentrum" met daarbinnen toegestaan een wooncentrum en gebouwen ten dienste hiervan, zoals dienstverlenende instellingen, dienstwoningen en/of een mortuarium/aula.
De woongebouwen zijn geregeld binnen de bestemming "Wonen - woongebouw". Er kunnen ten hoogste 50 appartementen worden gerealiseerd. Binnen beide bestemmingen zijn bouwvlakken opgenomen met daarbinnen aangegeven de maximale bouw- en goothoogte en het maximum bebouwingspercentage. Tevens is ten aanzien van de bouwregels een aantal afwijkingsbepalingen opgenomen. Het gaat hier om het overschrijden van de bouwgrens en de afstand tot de bouwperceelsgrens.
Dubbelbestemmingen
Leiding - Water
De hoofdwaterleiding in het plangebied is eveneens onder een dubbelbestemming gebracht, met een bebouwingsvrije afstand van 5 meter aan weerszijden van de leiding. Afwijkende werkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd op grond van een omgevingsvergunning van Burgemeester en Wethouders.
Waterstaat - Waterkering
De dijk krijgt de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering". De als zodanig aangewezen gronden zijn, naast het bepaalde in de andere voor die gronden aangewezen (basis)bestemmingen bestemd voor de instandhouding en de bescherming van de waterkering.
Binnen deze bestemming wordt de waterkerende functie van de gronden gewaarborgd. Dit heeft onder meer tot gevolg dat voor werken en/of werkzaamheden die van invloed zijn op deze functie, een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd bij B&W, die op haar beurt weer schriftelijk advies inwint bij Wetterskip Fryslân.