direct naar inhoud van 6.4. Uitleg op de bestemmingen
Plan: Drachten De Drait - Morrapark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0090.BP2009SDM001-0501

6.4. Uitleg op de bestemmingen

In deze paragraaf wordt kort ingegaan op de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden binnen de in dit plan gebruikte bestemmingen. De gekozen bestemmingen zijn afgestemd op de gehanteerde bestemmingen in het gemeentelijk handboek bestemmingsplannen.

Agrarisch - Cultuurgrond

Voor de groene weilanden ten noordoosten en zuidwesten van het Morrapark is de bestemming “Agrarisch - Cultuurgrond” opgenomen. Hier kunnen geen gebouwen worden opgericht, alleen andere bouwwerken zoals erf- en terreinafscheidingen zijn op deze gronden toegestaan.

Bedrijf - 2

De in het plangebied voorkomende reguliere bedrijven zijn door middel van de bestemming "Bedrijf - 2" geregeld. Het betreft de bedrijven die rondom de jachthaven zijn gelegen. Alleen bedrijven uit de categorieën 1 en 2 zijn bij recht toegestaan. Bedrijven uit een hogere categorie zijn specifiek aangeduid, door middel van de aanduiding "specifieke vorm van bedrijf - scheepsbouwbedrijf". Het betreft jachthavengebonden bedrijven uit milieucategorie 3.1. Hiermee wordt voorkomen dat bij verhuizing/beëindiging van de bedrijfsactiviteiten andere vanuit milieuoogpunt ongewenste bedrijven zich op de locatie gaan vestigen. Bij enkele bedrijven is tevens een bedrijfswoningen aanwezig, indien dit het geval is, is deze specifiek aangeduid. Bedrijven uit categorie 3.1 die naar de aard en de invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met bedrijven in de categorie 2, zijn bij ontheffing toegestaan. Uit oogpunt van de kwaliteit van de leefomgeving is de vestiging van geluidszoneringsplichtige- en risicovolle inrichtingen en/of vuurwerkbedrijven uitgesloten.

Op een bedrijfsperceel bij de jachthaven is opslag ten dienste van waterstaatsbelangen toegestaan, dit is ter plaatse door middel van de aanduiding "opslag" geregeld. Tevens zijn hier, in afwijking tot de overige bedrijfspercelen in het plangebied, buiten het bouwlak bedrijfsgebouwen ten dienste van waterstaatsbelangen toegestaan tot een maximale oppervlakte. De regeling op het perceel sluit aan bij het vigerende bestemmingsplan.

Bedrijf - Nutsvoorzieningen

De specifieke functie van het gemaal ten dienste van de waterhuishouding op de hoek van de Lauwers / Overstesingel als zijnde een nutsvoorziening, is geregeld onder de bestemming “Bedrijf - Nutsvoorzieningen”. Er mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van de genoemde bestemming worden gebouwd. Gebouwen moeten voldoen aan de maatvoeringseisen welke zijn opgenomen op de plankaart tezamen met het maximale bebouwingspercentage. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, moeten voldoen aan de maatvoeringseisen zoals opgenomen in de regels.

Bedrijf - Verkooppunt van motorbrandstoffen

Beide tankstations in het plangebied zijn specifiek aangeduid als "Bedrijf - Verkooppunt van motorbrandstoffen". Het betreft het tankstation bij winkelcentrum De Drait en het tankstation op de hoek van de Lauwers en de Zuiderhogeweg. De laatste verkoopt tevens LPG. Hier is een specifieke aanduiding voor opgenomen en het vulpunt is op de plankaart weergegeven.

Bij dit tankstation is de gebiedsaanduiding "Veiligheidszone - LPG" opgenomen. Op deze wijze wordt een te hoog veiligheidsrisico voor kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten tegengegaan vanwege de aanwezigheid van een risicovolle inrichting. Het is dan ook niet toegestaan om binnen deze aanduiding (beperkt) kwetsbare objecten te bouwen.

Dienstverlening

Het kantorengebouw met daarin dienstverlenende bedrijven aan de Morra heeft een daarop toegesneden bestemming gekregen, die dit specifieke gebruik mogelijk maakt binnen deze bestemming.

Gemengd - 1, - 3 en - 4

In het plangebied zijn op diverse plaatsen meerdere functies aanwezig. Deze zijn onder de bestemming "Gemengd" geregeld. De benaming gemengd ligt in het feit dat binnen deze bestemming in ruimtelijk-functionele zin niet één maar twee of meerdere functies als hoofdfuncties worden gezien. Omdat deze gecombineerde functies qua aard verschillen, zijn in dit bestemmingsplan drie verschillende gemengde bestemmingen opgenomen.

De woonwerk-locatie in het Morrapark is geregeld door middel van de bestemming "Gemengd - 1". Naast het wonen is hier ruimte voor bedrijvigheid, waarvoor de ruimtelijke mogelijkheden binnen deze bestemming ruimer zijn dan de mogelijkheden die de regeling aan-huis-verbonden beroepen biedt. Het betreft bedrijvigheid in de vorm van dienstverlening en kantoordoeleinden. Geluidszoneringsplichtige- en risicovolle inrichtingen en/of vuurwerkbedrijven zijn niet toegestaan. Daarbij dient het werken in combinatie met wonen te geschieden. Het gebruik van de gronden voor alleen wonen of voor alleen dienstverlening en/of kantoordoeleinden is niet toegestaan.

De bestemming "Gemengd - 3" regelt de gronden en de bebouwing van winkelcentrum De Drait. De gronden zijn bestemd voor detailhandel, dienstverlening, kantoordoeleinden, sportieve recreatie, maatschappelijke voorzieningen, horecabedrijven categorie 1 en 2 en wonen. Kortom, alle functies die voorkomen in het winkelcentrum zijn onder deze bestemming geregeld. In de regels zijn regelingen opgenomen voor maximum oppervlaktes voor de verschillende functies en de bouwlagen waar deze functies kunnen worden gevestigd.

Ten westen van winkelcentrum De Drait is de bestemming "Gemengd - 4" van toepassing. Dit heeft betrekking op een multifunctioneel gebouw, dat ruimte biedt aan maatschappelijke voorzieningen en wonen. Onder maatschappelijke voorzieningen wordt in dit verband kerken, onderwijsinstituten, kinderdagverblijven en buurthuizen verstaan. Op de eerste en tweede bouwlaag zijn geen woningen toegestaan.

Groen

Al het openbaar groen is onder deze bestemming geregeld. Binnen deze bestemming zijn gebouwen, anders dan gebouwen voor openbare nutsvoorzieningen, niet toegestaan en voor bouwwerken (zoals bijvoorbeeld speelvoorzieningen) gelden eveneens beperkingen. De geluidswal langs de A7 is vanwege de primaire geluidswerende functie ervan, geregeld middels een aanduiding ("geluidwal"), waarmee eventuele geluidschermen op of in deze wal zijn toegestaan. Ditzelfde geldt voor de waterkerende functie langs De Drait. Deze is als dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" bestemd.

Naast het groen is ook al het oppervlaktewater in het plangebied in deze bestemming ondergebracht. De watergangen en -partijen oftewel de delen van het plangebied die voor meer dan 90% uit water (moeten) bestaan, zijn van een aanduiding voorzien. Binnen deze aanduiding wordt de waterhuishoudkundige functie van het oppervlaktewater gewaarborgd. Dit heeft onder meer tot gevolg dat voor werken en/of werkzaamheden die van invloed zijn op dit water, een aanlegvergunning moet worden aangevraagd bij B&W, die op haar beurt weer schriftelijk advies inwint bij Wetterskip Fryslân.

Maatschappelijk - 1 en - 2

De maatschappelijke voorzieningen in het bestemmingsplan hebben de bestemming "Maatschappelijk - 1" of "Maatschappelijk - 2" gekregen. Deze splitsing in twee bestemmingen is gemaakt op grond van de milieucategoriën uit de VNG-lijst waartoe deze voorzieningen behoren. De onderwijsinstellingen, welzijnsinstellingen en religieuze instellingen zijn onder de bestemming "Maatschappelijk - 1" ondergebracht. Het atelier in Morrapark is tevens onder deze bestemming met de nadere aanduiding "atelier" geregeld.

De bestemming "Maatschappelijk - 2" is van toepassing op het tienercentrum in het Slingepark.

Tussen en binnen deze bestemmingen is een zekere uitwisselbaarheid van de verschillende functies mogelijk, waarmee de nodige flexibiliteit in de planperiode van het bestemmingsplan geboden wordt.

Recreatie - 3

De jachthaven is in de regels onder de bestemming "Recreatie - 3" opgenomen. De gronden dienen dan ook te worden gebruikt voor bijzondere recreatieve doeleinden in de vorm van een jachthaven en een ligoever, en de daarbijhorende voorzieningen. De juridische regeling van de jachthaven is afgestemd op het vigerende bestemmingsplan. Voor de bedrijfswoningen binnen deze bestemming is een zelfde constructie toegepast als de bedrijfswoningen in de bestemming "Bedrijf - 2": deze zijn alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding "bedrijfswoning".

Sport

Sportpark Drachtsterbos is onder de bestemming "Sport" geregeld. Naast de verschillende terreinen zijn binnen deze bestemming bouwvlakken aangegeven waarbinnen de bij de verschillende sporten noodzakelijke bebouwing (kantines, kleedruimten, onderhoudsgebouwtjes, et cetera) gerealiseerd mogen worden.

Verkeer

De stroomwegen en gebiedsontsluitingswegen die primair een functie hebben voor de aan- en afvoer van (gemotoriseerd) verkeer zijn geregeld onder de bestemming "Verkeer". De inrichting is hoofdzakelijk gericht op de afwikkelling van doorgaand verkeer.

De fietsbrug over de Zuidehogeweg is in het plan aangeduid. Overigens is deze aanduiding ook voor een deel binnen de bestemming "Groen" en "Verkeer - Verblijf" gelegen.

Verkeer - Parkeren

In het plangebied is een aantal grotere parkeerterreinen aanwezig (rondom winkelcentrum De Drait en bij Sportpark Drachtsterbos). Deze parkeerterreinen zijn onder de bestemming "Verkeer - Parkeren" geregeld.

Verkeer - Verblijf

De overige (woon)straten en de hoofdfietsroutes die naast de verkeersfunctie in belangrijke mate een verblijfsfunctie herbergen, zijn geregeld onder de bestemming "Verkeer - Verblijf".

Het plan biedt de mogelijkheid om over de Moezel een voetbrug te bouwen; deze regeling komt voor een deel ook binnen de bestemming "Gemengd - 4" voor.

Water

Het water in het plangebied dat een ontsluitende functie heeft voor de jachthaven is geregeld door middel van de bestemming "Water".

Wonen - 1, - 2 en - 3

Het gros van de woningen in het plangebied is geregeld onder een woonbestemming. Op basis van de ruimtelijke verschijningsvorm van de woning (vrijstaand, halfvrijstaand, rijen) is de woonbestemming gesplitst in 3 afzonderlijke bestemmingen, namelijk de bestemmingen "Wonen - 1", "Wonen - 2" en "Wonen - 3".

Het gaat hier om de reguliere woningbouw die in de loop der jaren in de wijken De Drait en Morrapark is ontstaan. Door middel van het aangeven van maatvoeringen in de planregeling, zijn de verschillen in uiterlijke verschijningsvorm van de woningen binnen deze bestemming tot uiting gebracht. Dit is gedaan door minimale en maximale dakhellingen en goot- en bouwhoogten aan te geven waaraan de woningen moeten voldoen. Naast bepalingen ten aanzien van de hoofdbebouwing, zijn in de regels maatvoeringen opgenomen waaraan erfbebouwing op de woonpercelen (aan-, uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen) moeten voldoen. Daar waar de erfbebouwing tussen de voorgevel van een woning en het openbare gebied voorkomt, wordt deze middels een daarop toegespitste aanduiding "bijgebouwen" alsnog gerespecteerd.

Ten behoeve van werk-aan-huis zijn de regels afgestemd op de Nota beroep aan huis, waarin bepalingen ten aanzien van het gebruik en de omvang van deze vorm van bedrijvigheid zijn opgenomen. In ieder geval dient deze passend te zijn binnen de bepalingen van de toegestane erfbebouwing bij een woning. Daarnaast zijn de in het plangebied aanwezige complexen met garageboxen specifiek vastgelegd middels de aanduiding "garage". Daarbuiten mogen geen (aparte) garageboxen worden gerealiseerd.

Wonen - Woongebouw

De gestapelde woningen in het plangebied zijn vanwege de afwijkende ruimtelijke verschijningsvorm, onder een afzonderlijke bestemming "Wonen - Woongebouw" gebracht.

De overige gebruiks- en bebouwingsbepalingen in de regels van deze bestemming komen overeen met die van de voornoemde bestemming "Wonen".

Dubbelbestemmingen

Leiding - Gas

Voor de gasleidingen in het plangebied is de dubbelbestemming "Leiding - Gas" opgenomen. Op de hiervoor bestemde gronden mogen geen gebouwen worden opgericht.

Leiding - Hoogspanningsverbinding

De centraal door De Drait gesitueerde hoogspanningsverbinding is geregeld door middel van de dubbelbestemming "Leiding - Hoogspanningsverbinding". Op de als zodanig bestemde gronden (een strook ter breedte van 30 meter) mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Leiding - Riool

Voor de rioolpersleiding is de dubbelbestemming "Leiding - Riool" opgenomen. Op de hiervoor bestemde gronden mogen geen gebouwen worden opgericht.

Leiding - Water

De hoofdwaterleidingen in het plangebied zijn eveneens onder een dubbelbestemming gebracht, met een bebouwingsvrije afstand van 5 meter aan weerszijden van de leidingen. Afwijkende werkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd op grond van een aanlegvergunning van Burgemeester en Wethouders.

Waarde - Archeologisch/cultuurhistorisch waardevol gebied

Vanwege de archeologische en cultuurhistorische waarden is een perceel grond langs de Leppa / de Flevo (waar vroeger een kerkgebouw heeft gestaan) onder de bestemming "Waarde - Archeologisch / cultuurhistorisch waardevol gebied" opgenomen.

Bij bodemingrepen dieper dan 30 centimeter zijn door middel van een aanlegvergunningenstelsel bepaalde werkzaamheden verboden die de archeologische waarden kunnen aantasten, zonder dat hiervoor een vergunning van Burgemeester en Wethouders is afgegeven. Ook kunnen er in bepaalde gevallen voorwaarden aan de bouwvergunning worden verbonden ter bescherming van archeologische waarden.

Waterstaat - Waterkering

De dijk langs De Drait heeft de dubbelbestemming “Waterstaat - Waterkering”. De als zodanig aangewezen gronden zijn, naast het bepaalde in de andere voor die gronden aangewezen basisbestemmingen, bestemd voor de instandhouding en de bescherming van de waterkering.

Binnen deze bestemming wordt de waterkerende functie van de gronden gewaarborgd. Dit heeft onder meer tot gevolg dat voor werken en/of werkzaamheden die van invloed zijn op deze functie, een aanlegvergunning moet worden aangevraagd bij Burgemeester en Wethouders, die op haar beurt weer schriftelijk advies inwint bij Wetterskip Fryslân.

Algemene regels

Voor het gehele plangebied geldt een aantal algemene regels, zoals de anti-dubbeltelregel en algemene gebruiks-, aanduidings-, ontheffings-, wijzigings- en procedureregels.

Algemene gebruiksregels

In de algemene gebruiksregels zijn bepaalde gebruiksvormen uitgesloten, omdat deze in strijd zijn met de Wet ruimelijke ordening. Het betreft gebruik van de gronden in het plangebied voor onder andere prostitutiedoeleinden en seksinrichtingen (waaronder escortbedrijven) en het opslaan of storten van zaken als puin, vuil, afvalstoffen en onklare voer- en vaartuigen.

Geluidszone - Industrie

In verband met de geluidszone van Industrieterrein De Haven is op de gronden in het noorden van het plangebied de aanduiding "Geluidzone - Industrie" van toepassing. Op deze plaatsen zijn de gronden, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor het tegengaan van een te hoge geluidsbelasting vanwege een industrieterrein van geluidsgevoelige objecten.

Veiligheidszone - LPG

In verband met het LPG-tankstation in het plangebied is de gebiedsaanduiding "Veiligheidszone - LPG" opgenomen. Deze regeling is in de toelichting omschreven bij de bestemmingomschrijving van "Bedrijf - Verkooppunt van motorbrandstoffen".