direct naar inhoud van 4.7 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01

4.7 Archeologie en cultuurhistorie

Archeologie

Voor het plangebied is op grond van de Wet op de archeologisch monumentenzorg onderzocht of er archeologische waarden aanwezig zijn. Hiervoor is de Friese Archeologische MonumentenKaart Extra (FAMKE) van de provincie Fryslân gebruikt. Op deze kaart is op basis van zowel de aanwezige archeologische monumenten als de te verwachten archeologische waarden een advies aangegeven. De FAMKE bestaat uit twee provinciedekkende advieskaarten: één voor de periode Steentijd - Bronstijd en één voor de periode Ijzertijd - Middeleeuwen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01_0006.png"

Figuur 6 Fragment advieskaart steentijd-bronstijd (bron: FAMKE)


Voor de periode Steentijd - Bronstijd is op grond van de FAMKE een waarderend onderzoek noodzakelijk voor de vuursteenvindplaatsen in Oosterwolde. Dit betreft reeds bekende vuursteenvindplaatsen. De provincie beveelt aan om bij ingrepen van meer dan 50 m² deze vindplaatsen middels een waarderend archeologisch onderzoek te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek, dat zich vooral moet richten op de waarde en de begrenzing van de vindplaats, kunnen inzicht geven in de behoudenswaardigheid van de vindplaats en in de noodzaak om de vindplaatsen te bestempelen als "archeologisch waardevol". De resultaten van het onderzoek kunnen ook uitwijzen dat de voorgenomen ingreep niet bezwaarlijk is, of met welke randvoorwaarden in het plan rekening dient te worden gehouden.

Het bestemmingsplan biedt een beschermende regeling voor de vuursteenvindplaatsen bij ingrepen van meer dan 50 m2.

Voor het overige deel van het plangebied is een beschermende regeling op grond van de FAMKE niet aan de orde. Het gaat in dit bestemmingsplan om het vastleggen van de bestaande planologische situatie. Bovendien zijn de bedrijventerrein en het woongebied in Ooststellingwerf reeds bouwrijp gemaakt en/of voorzien van gebouwen, waardoor de bodem is verstoord.

Ten aanzien van het aspect archeologie zijn er geen belemmeringen voor dit bestemmingsplan.

Cultuurhistorie 

Op basis van het Besluit ruimtelijke ordening moet in bestemmingsplannen aandacht worden besteedt aan cultuurhistorie. Cultuurhistorisch waardevolle elementen moeten in het bestemmingsplan worden beschermd. In het plangebied betreft dit alleen de houtsingels in Oosterwolde. Hiervoor biedt het bestemmingsplan een beschermende regeling.

In het plangebied zijn verder drie gemeentelijke monumenten aanwezig. Een hiervan betreft de Fruitier de Talmaweg 16 te Donkerbroek. Deze woning is geregeld als bedrijfswoning. Het aanduidingsvlak hiervoor is afgestemd op de huidige situatie. Uitbreiding van de bedrijfswoning is hierdoor niet zonder meer mogelijk. Een zelfde soort regeling wordt ook geboden voor het Stationsplein 2 te Oosterwolde, waar het bestaande gebouw strak wordt begrensd door middel van het bouwvlak. Tenslotte is het gebouw aan de Molenstraat 20 te Oosterwolde ook een gemeentelijk monument. De bescherming van de gemeentelijke monumenten vindt plaats via de gemeentelijke Erfgoedverordening, niet in het bestemmingsplan.