Plan: | Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01 |
Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de daarop gebaseerde Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) gelden bepaalde normeringsafstanden tussen risicovolle en risicogevoelige functies. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. In het Bevi wordt aangegeven hoe met het plaatsgebonden risico en het groepsgebonden risico moet worden omgegaan. De risicovolle inrichtingen zijn op de risicokaart van de provincie Fryslân weergegeven.
Op de bedrijventerreinen in Appelscha, Donkerbroek en Haulerwijk bevinden zich geen risicovolle inrichtingen die vallen onder het Bevi. Wel bevindt zich aan de overzijde van de N381 bij Donkerbroek (aan de Balkweg 1) een LPG-tankstation met een vergunde jaardoorzet van 999 m3. Aan de zijde van het bedrijventerrein ligt een afleverinstallatie. Alleen de plaatsgebonden risicocontour van deze afleverinstallatie ligt binnen het plangebied en een deel van het bedrijventerrein van Donkerbroek ligt binnen het invloedsgebied van het groepsrisico (150 meter rondom het vulpunt).
In Oosterwolde bevinden zich twee risicovolle inrichtingen die vallen onder het Bevi. Het betreft een koel- vriesinstallatie (tot 5.000 kg) bij het bedrijf Plusfood BV aan de Houtwal 30 en een LPG-installatie (met een vergunde jaardoorzet van 400 m3) aan de Hornleger 9. De plaatsgebonden risicocontour van de koel- vriesinstallatie bevindt zich binnen het perceel. Voor deze risicovolle inrichtingen is een specifieke aanduiding opgenomen in de bestemmingsplanregeling. Bij de LPG-installatie gelden rondom het vulpunt, het reservoir en de afleverinstallatie plaatsgebonden risicocontouren van respectievelijk 45, 25 en 15 meter. Binnen deze afstanden zijn risicogevoelige functies niet toegestaan. Dit is in dit bestemmingsplan geregeld. Ook voor deze LPG-installatie geldt een invloedsgebied van 150 meter rondom het vulpunt voor het groepsrisico. Voor het LPG-tankstation in Donkerbroek en de LPG-installatie in Oosterwolde geldt dat in de omgeving hiervan een goed woon- en leefklimaat gewaarborgd dient te blijven. Hiertoe is de milieuvergunning (of een omgevingsvergunning voor milieuactiviteiten) het sturende instrument. Het vulpunt kan in het bestemmingsplan niet worden verplaatst. Daarnaast is het in het bestemmingsplan niet mogelijk het aantal voorzieningen en woningen, en dus ook het gemiddeld aantal personen, in het invloedsgebied van het tankstation toe te laten nemen. De mogelijkheden voor de nieuwe bedrijfswoningen aan de Venekoterweg liggen buiten dit invloedsgebied. Uit eerdere groepsrisicoberekeningen is gebleken dat het groepsrisico onder de oriënterende waarde ligt.
Naast risicovolle inrichtingen, vindt er vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over de weg, het water, het spoor en door buisleidingen. Voor dit bestemmingsplan is alleen het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg aan de orde. Dit vindt plaats over de N381 (nabij de bedrijventerreinen bij Donkerbroek en Oosterwolde). In het kader van het provinciale inpassingsplan voor de N381 is onderzoek gedaan naar het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Het rapport "Externe veiligheid provinciaal inpassingsplan N381" (Arcadis, 18 mei 2010) gaat hierop in. De risicoberekeningen laten zien dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over de N381 voldoet aan de landelijke normen voor het plaatsgebonden risico. Daarnaast leidt de realisatie van de nieuwe N381 tot een afname van het groepsrisico ten opzichte van de bestaande N381. Hiermee is een verdere verantwoording van het groepsrisico van de N381 niet noodzakelijk.
Op basis van het voorgaande wordt het groepsrisico verantwoord geacht.