Plan: | Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01 |
Het grootste bedrijventerrein in de gemeente Ooststellingwerf is Venekoten in het zuidwesten van Oosterwolde. Het terrein is grofweg gelegen tussen de Opsterlandse Compagnonsvaart en de N381. Het bedrijventerrein is in het volgende figuur weergegeven.
Figuur 4 Ligging plangebied Oosterwolde
Rondom bedrijventerrein Venekoten is een geluidszone van toepassing. Vanwege deze geluidszone maakt een deel van de woonomgeving van Oosterwolde deel uit van het plangebied. In deze geluidszone vindt met dit bestemmingsplan een kleine wijziging plaats. Paragraaf 4.2 gaat hier nader op in.
In het figuur is ook te zien dat de volgende drie gebieden aan de westzijde van Oosterwolde onderdeel zijn van het plangebied: het bedrijventerrein Nanningaweg met de rioolwaterzuivering, de gemeentewerf en de NUON-locatie aan de Nanningaweg ten oosten van de N381 en de grasdrogerij aan de Drie Tolhekken ten westen van de N381.
Bedrijventerrein Venekoten en woongebied Oosterwolde
Bedrijventerrein Venekoten grenst aan de noordwestzijde aan de bebouwde kom van Oosterwolde en aan de andere zijden aan de Opsterlandse Compagnonsvaart en het buitengebied. Langs de Opsterlandse Compagnonsvaart bevindt zich een houtsingel die behoudenswaardig is. Dit geldt ook voor de groenstrook aan de rand van het bedrijventerrein die als landschappelijke inpassing richting het buitengebied dient. In het zuiden van het bedrijventerrein zijn nog bedrijfskavels uitgeefbaar. Direct ten zuiden van bedrijventerrein Venekoten wordt het ECO-munitypark ontwikkeld. Dit wordt een bedrijventerrein in een groene omgeving, met gedeelde faciliteiten en met gebouwen die meer duurzame energie produceren dan dat de gebouwen nodig hebben. Hiervoor wordt een apart bestemmingsplan opgesteld.
Via de Venekoterweg is het bedrijventerrein direct vanaf de N381 bereikbaar. Deze weg heeft voor het hele dorp een belangrijke doorgaande functie en daarom een maximumsnelheid van 80 km/uur buiten de bebouwde kom en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. Door de veranderingen in de N381 en de wegenstructuur in Oosterwolde neemt de verkeersintensiteit op de Venekoterweg in de toekomst af.
Aan de entree van het dorp aan de Venekoterweg bevindt zich een concentratie van perifere detailhandelsfuncties zoals bouwmarkten en een meubel- en sanitairzaak. In het noorden van het gebied, tussen de Houtwal en de Hornleger bevinden zich grotere bedrijven, waaronder enkele voedselproducenten. Meer centraal in het bedrijventerrein is een uiteenlopend aantal bedrijven aanwezig. Op Venekoten komen op diverse plekken ook bedrijfswoningen voor. Ook zijn er enkele voor het bedrijventerrein afwijkende functies aanwezig, zoals een fitnesscentrum en een bank.
De gebouwen zijn wisselend met een plat dak of met een kap gebouwd. Bij de perifere detailhandelsconcentratie aan het begin van de Venekoterweg zijn de gebouwen niet voorzien van een kap en heeft het bebouwingsbeeld een hoogwaardige uitstraling. Voor een aantal percelen aan de Venekoterweg, gelegen tussen Kuunderhof en de Lage Haer, bestaan mogelijkheden voor de bouw van een bedrijfswoning. Dit is ten opzichte van het geldende bestemmingsplan een nieuwe ontwikkeling.
Het woongebied van Oosterwolde wordt grofweg begrensd door de Venekoterweg, de Snellingerdijk, de Brugkampweg, het Schapekamp, De Hieming en de Schottelenburgweg. In dit gebied bevinden zich met name woningen, maar ook enkele andere functies zoals een sporthal, scholen, een busstation en een concentratie met (horeca)bedrijven langs de Venekoterweg. Ook in het woongebied ten noorden van de Opsterlandse Compagnonsvaart bevindt zich een behoudenswaardige houtsingel. Ten zuiden van het perceel Snellingerdijk 35a bestaan mogelijkheden voor de bouw van een nieuwe woning.
Bedrijventerrein Nanningaweg, gemeentewerf, NUON-locatie en grasdrogerij
De grasdrogerij aan de Drie Tolhekken (die het dorp Makkinga met de N381 verbindt) is een solitaire bedrijfsfunctie in het buitengebied. Het beeld wordt hier in sterke mate bepaald door de relatief grote gebouwen en de hoge schoorsteen. Tegenover de grasdrogerij, aan de overzijde van de weg, bevindt zich een parkeerterrein.
Het bedrijventerrein Nanningaweg met de rioolwaterzuivering heeft een geconcentreerder karakter. Het terrein (en ook de gemeentewerf) zijn gelegen aan de Nanningaweg. Dit is ook een belangrijke ontsluitingsweg voor Oosterwolde, die de noordkant van het dorp met de N381 verbindt. Op de weg geldt ter hoogte van de gemeentewerf een maximumsnelheid van 80 km/uur en ter hoogte van het bedrijventerrein een maximumsnelheid van 50 km/uur. Het gebied tussen de Nanningaweg, de Jan Frankensingel en de Duistereweg is te karakteriseren als een gemengd gebied dat een overgang vormt van het bedrijventerrein tot de centrum- en woonbebouwing in Oosterwolde.
Bij de gemeentewerf zijn verscheidene wat lagere gebouwen aanwezig die gebouwd zijn in één bouwlaag met een kap of twee bouwlagen met een plat dak. Naast de gemeentewerf bevindt zich de NUON-locatie. Op het bedrijventerrein Nanningaweg zijn bedrijfsmatige functies zoals een bouwbedrijf, een autohandel, een hovenier en detailhandel gemengd met (bedrijfs)woningen aanwezig. Ook bevindt zich in het gebied het gebouw van de woningbouwvereniging. De gebouwen zijn overwegend uitgevoerd in één bouwlaag met een kap. Er komen ook enkele gebouwen voor met een plat dak.
De rioolwaterzuivering bevindt zich ten zuiden van het bedrijventerrein aan de Duistereweg. Hier zijn (vrij lage) gebouwen en bouwwerken aanwezig die bij deze functie passen. De rioolwaterzuivering is omringd door een bosstrook en hiervoor vanuit het landschap niet goed zichtbaar.
In het gemengde gebied bevinden zich te midden van enkele oudere, grotere bedrijfspanden ook woningen en een woningstichting. De bedrijfsgebouwen aan de Nanningaweg 32 en 33 zijn met hun hoogte en forse uitstraling karakteristiek te noemen. De woningen in dit gebied zijn veelal oudere woningen in een bouwlaag met een kap.