Plan: | Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01 |
De gemeente Ooststellingwerf beschikt over een groot aantal bestemmingsplannen voor de kernen. Deze bestemmingsplannen zijn gedateerd, zowel beleidsmatig als juridisch is er niet meer sprake van een goede toegesneden en actuele planologische regeling. Vanuit de (Invoeringswet) Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt dat bestemmingsplannen na 1 juli 2013 niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. De gemeente Ooststellingwerf staat om deze reden voor een omvangrijke actualiseringsopgave van de geldende bestemmingsplannen. Voor de genoemde datum dient een omvangrijk deel van de huidige bestemmingsplanvoorraad actueel te zijn.
De gemeente Ooststellingwerf heeft voor de actualiseringsopgave een startnotitie opgesteld: "Startnotitie actualiseren bestemmingsplannen Gemeente Ooststellingwerf" (4 april 2011). De doelstelling van de opgave is om binnen een relatief kort tijdsbestek (voor 1 juli 2013) een groot aantal verouderde bestemmingsplannen te actualiseren en te digitaliseren. Deze voorraad is momenteel vrij omvangrijk. De insteek is om de huidige bestemmingsplanvoorraad van ruim 55 grote en minder grote plannen terug te brengen tot een kleiner aantal "grote" bestemmingsplannen of beheersverordeningen en daar waar mogelijk te komen tot vereenvoudiging van regelgeving en uniformiteit. In totaal zullen er voor de kernen in Ooststellingwerf in principe vijf bestemmingsplannen of beheersverordeningen worden opgesteld: Appelscha, Haulerwijk, Oosterwolde, de overige dorpen en de bedrijventerreinen. Met de herziening van de bestemmingsplannen gaat de gemeente weer beschikken over een nieuw samenhangend beleidskader voor deze vijf gebieden.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op de bedrijventerreinen in Appelscha, Donkerbroek, Haulerwijk, en Oosterwolde. Rondom het bedrijventerrein Venekoten in Oosterwolde is een geluidszone van toepassing. In verband met deze geluidszone is een deel van de bebouwde kom van Oosterwolde in dit bestemmingsplan meegenomen. Het is namelijk niet mogelijk een geluidszone voor industrielawaai in een beheersverordening te regelen. Tevens vindt er een kleine wijziging plaats in deze geluidszone. In het volgende hoofdstuk is de ligging van het plangebied weergegeven in meerdere figuren. Ook de rioolwaterzuivering, gemeentewerf, NUON-locatie en de grasdrogerij bij Oosterwolde zijn onderdeel van het plangebied.
De bestaande situatie en de huidige kernkwaliteiten van de gebieden en de ontwikkelingsmogelijkheden op grond van de voorheen geldende bestemmingsplannen, zijn het vertrekpunt van dit bestemmingsplan. Nieuwe (planologisch) ruimtelijk relevante ontwikkelingen, zoals de transformatie van bedrijvengebieden naar andere functies, zijn hier niet in geregeld. Als dit aan de orde is dan wordt dit met een aparte juridisch-planologische procedure geregeld.