Plan: | Echten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0082.000100-0004 |
Algemeen
Binnen het plangebied komen op basis van de bestaande situatie geen conflicterende functies voor. Het bestemmingsplan gaat daarom uit van het accepteren van de bestaande situatie voor wat betreft de aanwezige bebouwing. De planregeling (oppervlakte, goot- en bouwhoogte, regeling bijgebouwen) is afgestemd op de recent ontwikkelde bestemmingsplannen binnen de gemeente, waarbij op onderdelen de regeling enigszins aangescherpt is om recht te doen aan de karakteristieke bebouwing en de situering van de bebouwing tot de openbare weg en ten opzichte van de perceelscheiding.
Wonen
De bestemming "Wonen" is toegekend aan alle in Echten aanwezige woningen. Verder is op enkele plekken langs de bestaande infrastructuur een woonbestemming of een wijzigingsbevoegdheid naar een woonbestemming opgenomen. Voor het nieuw te realiseren servicehuis is de bestemming "Wonen-1" opgenomen.
In de ontwikkelingsvisie van Echten zijn verschillende varianten voor de situering van nieuwe woningen in beeld gekomen. Er is voor gekozen om eventuele nieuwbouwwoningen te realiseren langs bestaande infrastructuur. Uitgangspunt is dat de nieuwe woningen zijn bestemd voor op de kern Echten gerichte personen.
Het bestemmingsplan maakt dat bij de nieuw te realiseren sportzaal/woonzorgcomplex drie woningen kunnen worden gerealiseerd.
Langs de Herenweg/Hoofdweg is een locatie aangewezen die bij gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid kan worden gewijzigd in een woonfunctie. De andere locaties kunnen gelet op milieuaspecten (afstand tot het agrarisch bedrijf) en op basis van de regionale afspraken niet ontwikkeld worden.
Naast de reguliere woonbestemming is voor sommige woningen de aanduiding "recreatiewoning" opgenomen. De betreffende woningen worden reeds geruime tijd recreatief bewoond. Omdat het hier slechts enkele woningen betreft, is het toekennen van de betreffende aanduiding niet bezwaarlijk. Daarnaast heeft het toekennen van de aanduiding tot gevolg dat ten opzichte van de andere woningen duidelijkheid ontstaat dat recreatieve bewoning daar niet is toegestaan. Het permanent bewonen van recreatiewoningen kan niet zonder meer plaatsvinden. Er moet dan in ieder geval voldaan worden aan het Bouwbesluit.
Tuinen
Bij de bestemmingsregeling voor de tuinen is uitgegaan van het principe dat die gebieden die uit ruimtelijke overwegingen onbebouwd moeten blijven en ook als zodanig in gebruik zijn, de bestemming "Tuin" krijgen. Bij de meeste woningen betreft dit de ruimte vóór de woningen. In enkele situaties, met name bij enkele hoeksituaties of eindsituaties van bebouwing, is het vanuit ruimtelijk oogpunt gewenst dat dit gebied niet dichtslibt met bebouwing (schuurtjes, kassen et cetera). In samenhang met de bestemming "Tuin" is ook het erf bij de woningen bepaald. Dit betreft dan het gebied waarbinnen de schuren en garages en dergelijke zijn toegestaan.
Bedrijven
In het plangebied bevinden zich twee agrarische bedrijven. Het vigerende bestemmingsplan dient als basis voor de toekenning van het agrarisch bouwperceel. In aansluiting op het recent opgestelde bestemmingsplan Buitengebied, biedt onderhavig bestemmingsplan ook mogelijkheden voor nevenactiviteiten en zijn er ontheffings- en wijzigingsregels opgenomen. Zo zijn er onder voorwaarden mogelijkheden om voormalige agrarische bedrijfsgebouwen te verbouwen tot één of meerdere wooneenheden (binnen het bestaande bouwvolume) of om toeristisch-recreatieve mogelijkheden in de vorm van "boerderijkamers" te realiseren.
In het plangebied bevinden zich een klussen- en onderhoudsbedrijf, een bouwbedrijf, een aannemersbedrijf en een constructiebedrijf voor roestvrij staal. Deze bedrijven hebben een bestemming Bedrijf gekregen. Binnen die bestemming zijn bedrijven toegestaan die binnen categorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten Bedrijventerrein vallen. Omdat het constructiebedrijf niet binnen deze categorieën ondergebracht kan worden is een aanduiding op de plankaart opgenomen die het huidige gebruik toestaat. De andere twee bedrijven vallen wel binnen deze categorieën.
Aan het tankstation (inclusief lpg-verkooppunt) is een eigen bestemming "Bedrijf - Garage" toegekend.
Voorheen was binnen het plangebied een hoveniersbedrijf aanwezig. Dit bedrijf is echter afgebrand. Voor deze locatie is een afzonderlijke procedure doorlopen. In dit bestemmingsplan is hier nu een woonbestemming opgenomen.
De bestemming "Bedrijf - Nutsvoorziening" is opgenomen voor het aan het Tjeukemeer gelegen gemaal en het ten zuiden van het aannemersbedrijf gelegen nutsgebouwtje.
Overige functies
In het plangebied is een aantal maatschappelijke functies aanwezig, zoals de hervormde kerk met bijbehorende begraafplaats, de brandweerkazerne en het sociaal cultureel centrum "de Fûke". Deze functies hebben een bestemming "Maatschappelijk" gekregen. De begraafplaats bij de kerk heeft een bestemming "Maatschappelijk-Begraafplaats".
Aan Eethuijs De Koetswagen is een bestemming "Horeca" toegekend en de bestemming "Detailhandel" is opgenomen voor de kapperszaak. Op recreatief-toeristisch gebied komen de bestemmingen "Recreatie-Jachthaven" en "Recreatie-Verblijfsrecreatie" voor, voor respectievelijk het aan het Tjeukemeer gelegen haventje en pension Schepers.
De bestemmingen "Groen", "Verkeer" en "Verkeer - Voet-/Fietspad" spreken voor zich. De grotere watergangen en waterlopen in het plangebied bestemd als Water.
Cultuurhistorie
De in het plangebied aanwezige monumenten hebben een aanduiding "cultuurhistorische waarden" op de plankaart gekregen. Ook andere cultuurhistorisch waardevolle panden zijn op de plankaart aangegeven met de aanduiding "karakteristiek". In de planregels is een regeling opgenomen die de waarden van deze panden beschermt.