Plan: | Achter de Hoven |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0080.05003BP00-VG01 |
De wijk Achter de Hoven bestaat voor het overgrote deel uit woningbouw. De wijk ligt enigszins geïsoleerd te midden van de stad doordat ze aan alle zijden is omgeven door fysieke barrières in de vorm van wegen, water en spoorlijn.
De smalle woonstraten zijn noordoost - zuidwest gericht en sluiten aan de noordzijde aan op de Spoorstraat en aan de zuidzijde op de ontsluitingsroute van de wijk. Deze wordt gevormd door de straten Achter de Hoven en de J.H. Knoopstraat die aansluiten op respectievelijk de Willem Lodewijkstraat en de Oostergoweg in het westen en de Pieter Stuyvesantweg in het oosten. Deze wegen maken deel uit van de hoofdinfrastructuur van Leeuwarden.
De wijk kan worden opgedeeld in drie delen die qua karakter van elkaar verschillen.
Het westelijk deel van de wijk (Vegelinbuurt) is het oudste. De Vegelinbuurt is aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw ontstaan. De buurt bestond uit rijen kleine woningen van één bouwlaag met een kap. Er was weinig openbaar groen in de buurt aanwezig en de bebouwingsdichtheid was hoog. De woningen verkeerden in een slechte staat van onderhoud. Om de verpaupering op te lossen, is in 2003 een stedelijk vernieuwingsproject voor de Vegelinbuurt opgesteld. De wijk is volledig opgeknapt, de bebouwingsdichtheid is een stuk lager geworden, wat de leefbaarheid en de kwaliteit van de woonomgeving in de buurt heeft verbeterd. Bovendien zijn er meer verschillende woningtypen in de buurt gerealiseerd, zodat een breder publiek kan worden bediend. Daarnaast is op enkele locaties een openbaar groengebied aangelegd, wat eveneens bijdraagt aan de leefbaarheid en de kwaliteit van de woonomgeving.
De Ypeijstraat vormt de noordelijke entree tot de Vegelinbuurt en is daarom ontwikkeld tot buurt-as met een ruime inrichting. De straat maakt scheiding tussen de woningen ten westen en ten oosten van deze as. De woningen ten noorden van de Ypeijstraat zijn gehandhaafd. Aan de zuidzijde zijn nieuwe woningen gerealiseerd die op de straat zijn georiënteerd. De Ypeijstraat mondt uit in een groen plein in het oostelijke deel van de buurt. Het westelijk deel van de buurt is opgedeeld in drie hoven met ruime woningen.
Het straatprofiel is verbreed en de straten zijn (deels) verlengd. Het aantal dwarsstraten is verminderd, zodat er meer binnenruimte tussen de straten is ontstaan. De nieuwe woningen zijn grondgebonden. De hoofdopzet van de buurt blijft hierdoor eenvoudig. De ruimere binnenmaat tussen de dwarsstraten en de besloten ligging tussen de Ypeijstraat en Achter de Hoven geeft, samen met de gekozen wijze van verkavelen, vorm aan het gegeven van drie hoven.
De kern van het oostelijk woongebied wordt gevormd door het “Rode dorp”, een complex eengezinswoningen die rond 1920 zijn gebouwd en worden gekenmerkt door rode daken. De woningen bevinden zich tussen de Fruitstraat en de Weistraat. Aan de oostelijke plangrens staan drie flats van rond 1950 aan een parallelweg van de Pieter Stuyvesantweg. Verder bevinden zich in dit deel van de wijk een aantal woningcomplexen van beperkte omvang. De meeste woningen zijn vlak na de oorlog gerealiseerd.
Het zuidelijk deel van het plangebied wordt gevormd het gebied ten noorden van de Potmarge. Het gebied kent een verscheidenheid aan functies, met een wisselend karakter. Het is een relatief groen gebied met diverse maatschappelijke functies en enkele tuinderijen. Omdat een aantal bedrijven en instellingen die in dit gebied zijn gevestigd op korte termijn zullen vertrekken is in 2007 in samenspraak met omwonenden de Ontwikkelingsvisie Potmarge opgesteld (zie paragraaf 4.5).