Plan: | Leeuwarden - Kalverdijkje |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0080.04012BP00-VG01 |
Duurzaam Leeuwarden , de sterke stad (2010)
De gemeente Leeuwarden bevordert op haar grondgebied actief het verduurzamen van de gemeente. Deze verduurzaming richt zich op een aantal aspecten, onder andere op: energieverbruik, verantwoordelijk watergebruik en waterkwaliteit, ecologie en het beperken van afval. De focus ligt op de thema's energie en water.
Kader
Op 29 november 2010 is hiervoor de visie “Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad” voor de periode 2011 tot en met 2020 door de raad vastgesteld. Aan dit programma is een uitvoeringsprogramma “Slim met Energie en Water” (2011 – 2014) gekoppeld.
Energiebesparing (bij (nieuw-)bouw)
Het doel van deze ambitieuze visie is dat de gemeente voor 2020 in haar energieverbruik kan voorzien zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat in de bestaande bouw fors energie bespaard moet worden. Voor de nieuwbouw betekent het, dat de gemeente minimaal de doelen van het Noordelijk Energieakkoord nastreeft en dat de gemeente de lijst Duurzaam Bouwen hanteert. Het uitgangspunt hierbij is een scherpere norm dan de nationale uitgangspunten. Hierover zijn middels de “Energieprestatieafspraken” met de Leeuwarder woningbouwcorporaties afspraken gemaakt.
Als energiebespaaroptie richt Leeuwarden zich ook op de openbare verlichting. Ook binnen het plangebied zal de gemeente daar waar het qua veiligheid vertrouwd is, streven naar energiezuinige openbare verlichting: waar niet nodig komt geen verlichting, of de verlichting wordt gedoofd óf er zal energiebesparende verlichting worden geplaatst. Gezien veel in de avonduren gebruik wordt gemaakt van de sportfaciliteiten in het plangebied, is hiervoor speciale aandacht, in overleg met de veiligheidsdiensten.
Inrichting Openbare Ruimte
Voor de inrichting van de openbare ruimte is het 'Kwaliteitsdocument Openbare Ruimte' van de gemeente Leeuwarden leidend.
Ecologie en water
Omdat het plangebied geen grootschalige functiewijziging kent, is behoud en het versterken van bestaande ecologische waarden voornamelijk aan de orde. De Kurkemeer, maar ook de vele waterlopen binnen het plangebied kunnen hierdoor extra waarde krijgen. Hierop wordt in de paragraaf 4.4 (ecologie) verder ingegaan. Ook de (bestaande) bebouwing zou aan het versterken van de ecologische waarde een bijdrage kunnen leveren. Voor de bebouwing is het aan te bevelen om groene (platte) daken aan te leggen. Bij de gemeente kan worden geïnformeerd naar de mogelijkheden. Groene daken dragen, zo is aangegeven in het gemeentelijke Rioleringsbeleid, bij aan het vasthouden van water, om bij piekbelasting het riool te ontzien. Daarnaast worden positieve effecten zoals het verbeteren van het microklimaat rondom de woning, kantoren of gebouwen voor sportbeoefening en kantines en het tegengaan van oververhitting van onderliggende ruimtes aan groene daken toegekend. Op het behoud van de overall waterkwaliteit in het plangebied of het verbeteren ervan wordt in de paragraaf 4.10 (water) ingegaan.
Groenkaart Leeuwarden
In februari 2009 is de "Groenkaart Leeuwarden, over de groene openbare ruimte van de stad" vastgesteld. De Groenkaart is een visiedocument dat op hoofdlijnen inzicht geeft in de situatie van de groene openbare ruimte. De gemeente wil zorgvuldig omgaan met het bestaande groen. Maar het gaat niet alleen om behoud.
Het streven is het beter benutten van het bestaande areaal, het beter bereikbaar maken van het groen en het uitbreiden van het areaal groen waar dit wenselijk en mogelijk is. De groen- en watergebieden in dit bestemmingsplan zijn specifiek bestemd, zodat ze in overeenstemming met het gemeentelijk beleid een goede bescherming krijgen.
Sport
Tot voor kort werd er op het gebied van sport gewerkt vanuit de 'Kaderstelling sportbeleid gemeente Leeuwarden' 2003 en de beleidsnota 'Sportaccommodaties' 2005. Deze beleidsplannen zijn grotendeels uitgevoerd. Daarnaast is in 2008 het Programma Sport (een leven lang bewegen) vernieuwd en is de nieuwe missie “Meer Leeuwarders in beweging krijgen” geformuleerd. Het nieuwe beleid voor de periode 2012 – 2016 sluit hier op aan. Ook zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe ontwikkelingen geweest in het rijksbeleid op het terrein van sport. Eén en ander is aanleiding geweest tot het formuleren van nieuw sport- en beweegbeleid 2012 – 2016, met als titel “Samen werken aan sport en bewegen in de gemeente Leeuwarden”.
De beleidsnota is tot stand gekomen in samenwerking met iedereen (zowel binnen als buiten de gemeente) die een verbinding heeft met sporten en bewegen in Leeuwarden. Hiervoor is een bijeenkomst georganiseerd waar iedereen mee kon denken over het nieuwe sportbeleid. De aanwezigen konden ideeën inbrengen en vervolgens de verschillende ideeën waarderen.
De samenwerking met externe partners voor het sport- en beweegbeleid is ook belangrijk vanwege de veranderende rol van de gemeente: vanwege de bezuinigingen doet de gemeente een stapje achteruit. Uitgangspunt is de eigen kracht van mensen. Om het nieuwe sportbeleid uit te kunnen werken, heeft de gemeente de kracht en het enthousiasme van onder andere verenigingen, scholen, welzijnsinstellingen, zorgverzekeraars en andere private instellingen nodig.
Zoals hiervoor al aangegeven wil de gemeente bewegen en sporten stimuleren en mogelijk maken. Dit doet de gemeente door:
De gemeentelijke accommodaties worden vaak de basisvoorzieningen genoemd. Deze zijn nodig in een volwaardig pakket aan sociaal-maatschappelijke voorzieningen voor de eigen bevolking en voor de taak als centrumgemeente. Om het bewegen voor de inwoners van de gemeente Leeuwarden mogelijk te maken en te bevorderen is het faciliteren van sportaccommodaties van groot belang. Dit doet de gemeente verspreid over de stad op de sportparken Magere Weide, Kalverdijkje Noord en Kalverdijkje Zuid, Nijlân, Wiarda, Cambuur en 't Loo (Wirdum) met zo'n 50 sportvelden en 1 atletiekbaan. Daarnaast zijn er 6 multifunctionele sporthallen, 31 gymzalen en 2 zwembaden.
Naast de gemeentelijke sportaccommodaties zijn er commerciële, private sportorganisaties die een rol hebben in het faciliteren en bevorderen van sporten en bewegen. Hierbij kan gedacht worden aan de sportscholen en fitnesscentra, de ijshal en de tennisparken.
Veel van de inspanningen van de afgelopen periode hebben zich gericht op de gemeentelijke sportaccommodaties. Er is hard gewerkt aan het opknappen en renoveren van de sport- concentratiegebieden Magere Weide, Nijlân en Kalverdijkje Noord en Kalverdijkje Zuid. Magere Weide en Kalverdijkje Noord zijn inmiddels klaar, Nijlân bevindt zich in een afrondende fase. De plannen voor de herontwikkeling Kalverdijkje Zuid zullen in de periode 2012-2014 worden uitgewerkt en uitgevoerd.
Woonplan 'Eltsenien syn hûs'
In 2008 heeft de gemeenteraad het woonplan 'Eltsenien syn hûs' vastgesteld. De gemeente streeft een kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad na. Dit betekent dat woningen niet alleen bouwtechnisch goed moeten zijn, maar ook energiezuinig en voldoende flexibel om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven.
Het gebied van het nieuwe bestemmingsplan is geen traditioneel woongebied. Alleen in het zuiden van het gebied, rond de Schilkampen en aan het water de Tijnje, staat een beperkt aantal woningen. In totaal wonen er rond de 30 personen. Voor dit deelgebied zijn geen plannen om iets rondom woningbouw te gaan doen.
In de uitvoering van het wijkactieplan Heechterp-Schieringen (waarbinnen Kalverdijkje valt) is wonen een van de dragende thema's. Voor het gebied zijn nog geen concrete plannen ontwikkeld. Binnen het Kalverdijkjegebied wordt door de gemeente met corporatie Elkien gezocht naar mogelijkheden voor woningbouw. Het onderzoeksgebied omvat het gehele Kalverdijkjegebied. Het plan is vanwege het conserverende karakter in overeenstemming met het gemeentelijk beleid.
Nota 'De beroeps- en bedrijfsuitoefening in woningen tegen het licht'
De gemeente Leeuwarden ontvangt verzoeken om een deel van de woning voor een andere functie dan het wonen te mogen gebruiken. Ten behoeve hiervan is in september 1999 de nota 'De beroeps- en bedrijfsuitoefening in woningen tegen het licht' opgesteld en vastgelegd in de raad op 20 december 1999. Ten aanzien van dergelijke verzoeken waren al diverse criteria opgesteld. Na evaluatie van dit beleid zijn de criteria iets aangepast. De aangepaste criteria, zoals in de nota verwoord, zijn in dit bestemmingsplan opgenomen.
Tevens heeft het college bij besluit van 18 mei 2010 beleidsregels vastgesteld voor 'Bêd en brochje' in woningen in Leeuwarden. Deze beleidsregels zijn eveneens in dit bestemmingsplan opgenomen in de vorm van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid.
Conclusie gemeentelijk beleid:
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid.