Plan: | Buitengebied 2016 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0050.BPBuitengebied2016-va01 |
Alsmede activiteiten die naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn aan bovenstaande activiteiten.
Alsmede activiteiten die naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn aan bovenstaande activiteiten.
LIJST VAN TOEGESTANE BEROEPEN EN BEDRIJVEN BIJ WONINGEN
Uitoefening van (para-)medische beroepen, waaronder:
individuele praktijk voor huisarts, psychiater, psycholoog, fysiotherapie of bewegingsleer, voedingsleer, mondhygiëne, tandheelkunde, logopedie, enz.
individuele praktijk dierenarts
schoonheidsspecialist
Kledingmakerij
(maat)kledingmakerij en kledingverstelbedrijf
woningstoffeerderij
Kantoorfunctie ten behoeve van bedrijvigheid die elders wordt uitgeoefend, zoals:
schoonmaakbedrijf, schoorsteenveegbedrijf, glazenwasserij, maar ook ten behoeve van bijvoorbeeld een groothandelsbedrijf
Reparatiebedrijfjes, waaronder:
schoen-/lederwarenreparatiebedrijf
uurwerkreparatiebedrijf
goud- en zilverwerkreparatiebedrijf
reparatie van kleine (elektrische) gebruiksgoederen
reparatie van muziekinstrumenten
In ieder geval zijn autoreparatiebedrijven uitgezonderd
Advies- en ontwerpbureaus, waaronder individuele praktijk voor:
reclame ontwerp
grafisch ontwerp
architect
(Zakelijke) dienstverlening, waaronder individuele praktijk voor:
notaris
advocaat
accountant
assurantie-/verzekeringsbemiddeling
exploitatie en handel in onroerende zaken
Overige dienstverlening
gastouderschap
dan wel met voorgenoemde bedrijvigheid naar de aard en de invloed op de omgeving gelijk te stellen bedrijvigheid.
Staat van horeca-activiteiten
Categorie 1: lichte horeca
Bedrijven die beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken. Deze bedrijven zijn
in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend (vooral verstrekking van
etenswaren en maaltijden). Onder lichte horeca wordt geen detailhandel en/of
ondersteunende horeca verstaan. Binnen deze categorie worden de volgende
subcategorieën onderscheiden:
1a. Lichte horeca
• automatiek;
• broodjeszaak;
• cafetaria;
• croissanterie;
• koffiebar;
• lunchroom;
• ijssalon;
• snackbar;
• tearoom;
• traiteur;
• bistro.
1b. Overige lichte horeca
• restaurant (zonder bezorg- en/of afhaalservice);
• hotel of pension.
Categorie 2: middelzware horeca
Bedrijven die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken voor omwonenden. Deze
hinder kan onder andere bestaan uit openingstijden 's nachts en/of
verkeersaantrekkende werking. Binnen deze categorie worden de volgende
subcategorieën onderscheiden:
2a. Middelzware horeca
• bar;
• bierhuis;
• biljartcentrum;
• café;
• proeflokaal;
• shoarma/grillroom;
• zalenverhuur (zonder regulier gebruik ten behoeve van feesten en muziek-
/dansevenementen).
2b. Bedrijven met een relatief grote verkeersaantrekkende werking
• bedrijven genoemd onder categorie 1a, 1b en 2a met een bedrijfsoppervlak
van meer dan 250 m²;
• restaurant met bezorg- en/of afhaalservice (o.a. pizzeria, chinees, McDrive).
Categorie 3: zware horeca
Bedrijven die grote hinder veroorzaken voor omwonenden. Deze hinder bestaat
onder andere uit een combinatie van openingstijden 's nachts èn
verkeersaantrekkende werking:
• dancing;
• discotheek;
• nachtclub;
• partycentrum (regulier gebruik ten behoeve van feesten en muziek-
/dansevenementen).
Toelichting op Staat van Horeca-activiteiten
Milieuzonering van horeca-activiteiten
De problematiek van hinder door horecabedrijven onderscheidt zich als zodanig
nauwelijks van de problematiek van hinder veroorzaakt door "gewone" (niet
agrarische) bedrijven. Bij het opstellen van de in de regels opgenomen Staat van
Horeca-activiteiten en het daarmee samenhangende toelatingsbeleid is daarom
nauw aangesloten bij de Staat van Bedrijfsactiviteiten die al veel langer in
bestemmingsplannen wordt toegepast. Het vestigen van horecabedrijven middels
een bestemmingsplan is ruimtelijk relevant om vormen van hinder te voorkomen.
Verdere regulering van individuele bedrijven vindt plaats middels de Wet
milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) welke mogelijkheden
biedt om vormen van hinder te voorkomen. De milieuzonering van horecabedrijven
in het bestemmingsplan richt zich in aanvulling op de beide genoemde
instrumenten met name op de volgende vormen van hinder:
• geluid;
• geur;
• verkeer.
Analoog aan de regeling voor "gewone" bedrijven worden bij de uitwerking van een
ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:
• a. indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;
• b. onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;
• c. uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het algemeen toelaatbaar. De onderstaande toelichting gaat nader in op de gehanteerde hindercategorieën en het algemene toelatingsbeleid voor deze categorieën. In het Bestemmingsplan vindt de verdere ruimtelijke afweging per locatie plaats.
Gehanteerde criteria
Voor een indicatie van de mate van hinder veroorzaakt door horeca-activiteiten
biedt de basiszoneringslijst uit de VNG-publicatie "bedrijven en milieuzonering" een
goed vertrekpunt. De daar gehanteerde, nogal grove benadering behoeft echter
voor een in de praktijk bruikbare Staat van horeca-activiteiten aanvulling en
nadere motivering. In aanvulling op de gegevens uit de VNG-publicatie is
gebruikgemaakt van de volgende ruimtelijk relevante criteria:
• a. de voor verschillende soorten horeca-inrichtingen over het algemeen
gebruikelijke openingstijden. Het Besluit horecabedrijven en de circulaire
industrielawaai hanteren voor de dag-, avond- en nachtperiode verschillende
milieunormen;
• b. de mate waarin een bedrijfstype naar verwachting bezoekers en in het
bijzonder bezoekers per auto en/of brommers (scooters) aantrekt.
Categorieën van horeca-activiteiten
Mede op grond van bovengenoemde criteria worden in de Staat van Horeca-activiteiten
de volgende drie categorieën onderscheiden (onderverdeeld in
subcategorieën):
Categorie 1: lichte horeca
Bedrijven die in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend zijn (in hoofdzaak
verstrekking van etenswaren en maaltijden) en slechts beperkte hinder voor
omwonenden veroorzaken: restaurants, cafetaria's, ijssalons en dergelijke. Het
gaat om bedrijven die uit het oogpunt van hinder vooral in woongebieden niet
wenselijk zijn. In gemengde gebieden en weinig gevoelige gebieden dient mede in
relatie tot de verkeersontsluiting een nadere afweging plaats te vinden. In deze
categorie zijn de volgende subcategorieën onderscheiden:
• a. horeca die qua ruimtelijke uitstraling vergelijkbaar is met detailhandel,
zoals: ijssalons, cafetaria's, snackbars en dergelijke. Met name in
centrumgebieden kan het in verband met ruimtelijk-functionele aspecten
gewenst zijn deze groep als afzonderlijke categorie te beschouwen;
• b. overige lichte horeca, zoals restaurants (zonder bezorg en/of
afhaalservice).
Categorie 2: middelzware horeca
Bedrijven die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken voor omwonenden door
enerzijds de openingstijden (ook 's nachts) en/of de grote verkeersaantrekkende
werking:
• a. cafés, bars, biljartcentra, zalenverhuur e.d. Deze bedrijven zijn over het
algemeen alleen toelaatbaar in weinig gevoelige gebieden, zoals
centrumgebieden met primair een functie voor detailhandel en
voorzieningen;
• b. bedrijven met een relatief grote verkeersaantrekkende werking: grotere
restaurants, grotere hotels, McDrives e.d. (bedrijfsoppervlak van meer dan
250 m²). Deze bedrijven zijn vooral toelaatbaar langs grotere
verkeerswegen.
Categorie 3: zware horeca
Bedrijven die voor een goed functioneren ook 's nachts zijn geopend en tevens een
groot aantal bezoekers aantrekken en hetgeen grote hinder voor de omgeving met
zich mee kan brengen, zoals: dancings, discotheken en partycentra. Deze bedrijven
zijn alleen toelaatbaar in specifiek voor dergelijke bedrijven aangewezen
gebieden.