direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Bourtange Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0908-vs01

6.2 Toelichting op de bestemmingen

Agrarisch Cultuurgrond

Agrarische gronden die van belang zijn voor de openheid van het landschap of het zicht daarop krijgen de bestemming 'Agrarisch - Cultuurgrond'. Ter plaatse van deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Ter plaatse van het Uitbreidingsplan Bourtange is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om nog een aantal woningen te bouwen op het moment dat daar behoefte voor bestaat. Het toestaan van de bebouwing is een bevoegdheid van het college.

Bedrijf

Binnen de bebouwde kom van Vlagtwedde komen twee verschillende bedrijven voor, waarvoor de bestemming 'Bedrijf' wordt gehanteerd. Negatieve beïnvloeding van de woonfunctie moet worden voorkomen. Daarom wordt uitgegaan van een basisregeling waarbij bedrijven uit de milieucategorieën 1 en 2 op korte afstand van woningen algemeen zijn toegestaan, terwijl bedrijven uit een hogere milieucategorie specifiek worden aangeduid.

Gebouwen binnen deze bestemming dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. De maximale bouw- en goothoogte zijn aangeduid op de verbeelding. Bij het bedrijf aan de Willem Lodewijkstraat is één bedrijfswoning toegestaan.

Aan- en bijgebouwen zijn gebonden aan een maximale oppervlakte (50 m2) en goothoogte (3,50 m) en moeten achter de voorgevelrooilijn van de bedrijfswoning worden gebouwd.

Bedrijf - Nutsvoorziening

De trafo in het bos rondom het sportterrein heeft de bestemming "Bedrijf - Nutsvoorziening". Hiermee is deze mogelijk gemaakt.

Bos

Voor de bospercelen rondom de sportvelden is de bestemming 'Bos' opgenomen. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Voor het verwijderen van bomen moet een omgevingsvergunning worden verleend.

Cultuur en ontspanning

Het educatief centrum ten behoeve van de vesting bij de parkeerplaats voor bezoekers van de vesting is bestemd als 'Cultuur en ontspanning' . Ook de spinnekopmolen op de vestingwallen heeft deze bestemming. Ter plaatse van de bestemming mag alleen een (spinnekop)molen worden gebouwd. De molen mag niet worden bewoond.

Gemengd - 1

De gebouwen rondom het plein hebben de bestemming 'Gemengd - 1' . Uitwisseling van de detailhandel-, horeca-, maatschappelijke en toeristische functies is hierdoor mogelijk. Bij deze functies mag worden gewoond. Alleen wonen is toegestaan waar dit is aangeduid. Bij de woonfunctie is (ondergeschikt) tevens het uitoefenen van een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit die genoemd zijn in bijlage 1 van de regels, toegestaan. Daarbij wordt een maximum van 90 m2 aangehouden. Tevens is mantelzorg toegestaan. Met een omgevingsvergunning is productiegebonden detailhandel mogelijk.

Gemengd - 2

De gebouwen die niet rondom het plein liggen, hebben de bestemming 'Gemengd - 2'. Hier mag alleen gewoond worden, maar horeca in de vorm van logies en daarnaast musea zijn ook mogelijk. Het betreft hier overigens kleinschalige ontwikkelingsmogelijkheden. Ook hier is bij de woonfunctie (ondergeschikt) tevens het uitoefenen van een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit die genoemd zijn in bijlage 1 van de regels, en mantelzorg toegestaan.

Groen

Structurerende groenelementen en publieke groenvoorzieningen zijn ondergebracht in de bestemming 'Groen'. De bestemming wordt voornamelijk gebruikt bij het afbakenen van de vestingwallen. Deze bestemming is tevens bedoeld voor waterpartijen, (fiets)paden en speelvoorzieningen. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd met uitzondering de gebouwen die zijn aangeduid.

Ondergeschikt groen (zoals een middenberm) is in de bestemming 'Verkeer-Verblijf' toegestaan. Particulier groen valt binnen de woonbestemming.

Maatschappelijk

Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' zijn verschillende soorten maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, kerken en zorginstellingen mogelijk. De bestemming heeft betrekking op de school binnen het plangebied. Omdat de bestemming 'Maatschappelijk' een zekere mate van uitwisselbaarheid kent, kunnen in toekomst ook andere maatschappelijke voorzieningen binnen de bestemming worden uitgeoefend, indien daar behoefte aan ontstaat. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om de huidige locatie door te ontwikkelen tot een multifunctioneel centrum.

Gebouwen binnen deze bestemming dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. De maximale bouw- en goothoogte zijn aangeduid op de verbeelding. Ten aanzien van aan- en bijgebouwen geldt een vergelijkbare regeling als bij de bestemming 'Bedrijf' en 'Gemengd'.

Maatschappelijk - Begraafplaats

De bestemming 'Maatschappelijk - Begraafplaats' heeft betrekking op de begraafplaats nabij de vesting. Binnen deze bestemming zijn geen andere maatschappelijke functies toegestaan. Binnen deze bestemming is een gebouw ten behoeve van beheer en onderhoud toegestaan met een oppervlakte van maximaal 50 m2 en een bouwhoogte van maximaal van 3,00 m.

Recreatie - Dagrecreatie

De kinderboerderij is een dagrecreatieve functie. Daarom heeft het de bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie'.

Sport

De bestemming 'Sport' is opgenomen voor het uitoefenen van sport en bijbehorende gebouwen, parkeer- en groenvoorzieningen. Ondergeschikte gebouwen dug-outs en een kassa mogen overal binnen bestemming worden gebouwd, maar zijn gebonden aan een maximale oppervlakte (100 m2).

Tuin

Binnen de vesting is sturing op de erfbebouwing wenselijk. Daarom wordt binnen dit deelgebied gewerkt met een aparte bestemming voor het onbebouwde deel van het erf: 'Tuin'. Binnen een woonbestemming kunnen immers bijgebouwen worden gebouwd, terwijl dat binnen de bestemming 'Tuin' niet is toegestaan met uitzondering daar waar dit is aangeduid. Met een omgevingsvergunning is de bouw van bijbehorende bouwwerken bij een hoofdgebouw mogelijk.

De gronden binnen een bestemming Tuin hebben in de regel een dienovereenkomstig gebruik, waarbij ook verharde of semi-verharde ruimtes (in de vorm van zithoeken of terrasjes) mogelijk zijn. De bestemming Tuin mag dan ook gebruiikt worden voor activiteiten die passen bij betreffende bestemming waar ze bij hoort.

Verkeer - Parkeerterrein

Het grote parkeerterrein net buiten de vesting is voorzien van een specifieke bestemming 'Verkeer - Parkeerterrein'. Het verschil met de bestemming 'Verkeer - Verblijf' is dat de bestemming primair is bedoeld voor parkeren en niet voor het afwikkelen van het verkeer. Ook het parkeerterrein bij de sportvelden is onder deze bestemming geregeld.

Verkeer - Verblijf

De bestemming 'Verkeer-Verblijf' is van toepassing op erftoegangswegen, voetpaden en fietspaden. In tegenstelling tot de bestemming 'Verkeer' is binnen deze bestemming ook de aanleg van parkeervoorzieningen toegestaan. Bermen en ondergeschikte groenvoorzieningen vallen binnen de bestemming. Ook speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Water

Ter plaatse van waterlopen met een belangrijke waterhuishoudkundige functie ligt de bestemming 'Water'. Deze bestemming wordt ook gehanteerd voor de grachten van de vesting. In deze bestemming zijn naast waterlopen, kaden en oevers en waterbouwkundige voorzieningen toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen maximaal 2,00 meter hoog worden.

Wonen - 1 en 2

In het deelgebied buiten de vesting in bestemmingsplan is, net als in andere actualisatieplannen van de gemeente Vlagtwedde, onderscheid gemaakt in twee verschillende woonbestemmingen. De bouwmogelijkheden per bestemming zijn verschillend en vloeien voort uit de bestaande hoogte van de bebouwing. Het gaat om de volgende bestemmingen:

  • Wonen - 1: één bouwlaag met kap;
  • Wonen - 2: twee bouwlagen met kap.

Gebruiksregels

In de bovengenoemde woonbestemming zijn de gebruiksmogelijkheden van woningen geregeld. De gebruiksmogelijkheden zijn voor beide gelijk. Naast de woonfunctie is (ondergeschikt) tevens het uitoefenen van een aan-huis-verbonden beroep toegestaan. Daarbij wordt een maximum van 90 m2 aangehouden, tenzij een grotere oppervlakte van de bestaande bebouwing niet wordt benut voor de woonfunctie.

Het kleinschalig verhuren van kamers kan zonder problemen in samenhang met de woonfunctie worden uitgeoefend. Daarbij worden maximaal drie kamers zonder meer toegestaan. Voor vier of vijf kamers is toestemming van het college van Burgemeester en Wethouders noodzakelijk.

Ter toelichting op de gehanteerde begrippen in de verschillende woonbestemmingen kan een nadere toelichting worden gegeven, mede in het licht van een beleidsregel die de gemeente over bewoning in voorbereiding heeft.

In artikel 1 van de planregels is het begrip “woning” omschreven als een complex van ruimten, uitsluitend bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden. Daranaast is rekening gehouden met overige, bijbehorende functies als bed and breakfast, mantelzorg, aan-huis-verbonden-beroepen, aan het wonen verbonden, kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten, kamerverhuur e.d.

Een wooneenheid (voor niet-zelfstandige bewoning) onderscheidt zich hiervan, doordat niet alle functies in de eigen ruimte aanwezig zijn en er geen sprake is van een eigen adres c.q.een eigen toegang. De gemeente zet met de actuele bestemmingsplannen in op een beleid waarbij wonen, werken aan huis, dan wel zorg aan huis functioneel mogelijk moeten zijn.

Wonen blijft de hoofdfunctie, maar er moet ruimte zijn voor mantelzorg, werkactiviteit aan huis e.d. Deze ruime benadering van het wonen wil inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen (wonen met zorg voor inwonende ouderen, een werkactiviteit aan huis, een gastenverblijf e.d.). Wanneer zich dergelijke activiteiten binnen de ruimtelijke grenzen van een bestemming afspelen, zijn hoeven daartegen geen bezwaar te bestaan. De gemeente wil daar dan ook op ruimte voor bieden.

Het “complex van ruimten” van een woning bestaat dan uit zowel uit het hoofdgebouw als de bijbehorende aan-, uit- en bijgebouwen.

Dit beleid is er uiteraard niet voor bedoeld om meerdere zelfstandige woningen op een adres te krijgen (dat zou in strijd zijn met het woonbeleid), noch om vormen van zelfstandige bedrijvigheid mogelijk te maken (dat zou in strijd met de bestemming zijn en levert milieuhygiënische knelpunten op). Het blijft primair om de woonfunctie gaan.

In de definities van de planregels wordt ruimte geboden voor een dergelijke invulling van de woonfunctie.

Situering

Bij de indeling van de woonpercelen wordt de nodige vrijheid gegeven. Er zijn geen bouwvlakken opgenomen waarmee de bebouwing wordt vastgelegd. Om een zeker samenhangend ruimtelijk beeld te behouden, zijn wat betreft de situering van bebouwing, een aantal algemene richtlijnen in de planregels opgenomen:

  • het hoofdgebouw moet ten minste 5,00 meter en maximaal 20,00 meter vanaf de openbare weg zijn gelegen;
  • het realiseren van aan- en bijgebouwen voor de voorgevel is niet toegestaan.

Bouwmassa

Er zijn geen bouwvlakken gebruikt, maar er geldt een maximale oppervlakte van 200 m2 voor woningen.

Bij de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' is in de planregels een standaard bouw- en goothoogte vastgelegd. Bij 'Wonen - 1' gaat het om een goot- en bouwhoogte van respectievelijk 4,00 m en 8,00 m. Bij 'Wonen - 2' gaat het om een goot- en bouwhoogte van 7,00 m en 10,00 m.

Ten aanzien van aan- en bijgebouwen geldt een maximale oppervlakte van 50 m2. Daarnaast wordt voor aan- en bijgebouwen een maximale goothoogte gehanteerd van 3,50 m. Met een omgevingsvergunning kan van de toegestane oppervlakte worden afgeweken, indien dit vanwege de gezinssituatie (mantelzorg) of ruimtebehoevende bedrijfsmatige activiteiten noodzakelijk is.

Wonen - Vesting

Binnen de vesting wordt een aparte woonbestemming gebruikt: 'Wonen - Vesting'. De systematiek is gericht op het behouden van de bestaande ruimtelijke structuur. Binnen de vesting wordt de huidige bebouwing vastgelegd door middel van een bouwvlak. De goot- en bouwhoogte is per gebouw specifiek vastgelegd.

Binnen deze bestemming mogen geen bouwwerken ten behoeve van reclame worden opgericht.

Wel zijn afwijkingsmogelijkheden opgenomen om de bebouwing te gebruiken voor het verlenen van mantelzorg. Ook aan-huis-verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn toegestaan.

Voor de woonpercelen rondom het Marktplein is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om een detailhandels- of horecafunctie toe te staan. Dit om de levendigheid en de centrumfunctie van de vesting te versterken.