direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Bourtange Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0908-vs01

3.1 Rijksbeleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

Met de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) zet het Rijk in op een concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig Nederland. De SVIR vervangt de Nota Ruimte en de Nota Mobiliteit. Meer dan bij de voorgaande nota's legt het Rijk het primaat van de ruimtelijke ordening bij Provincies en Gemeenten ('decentraal, tenzij...'). Een aantal rijksbelangen en planologische instrumenten komt daarmee te vervallen. Voorbeelden hiervan zijn de Nationale Landschappen, Rijksbufferzones. Om zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren hanteert het rijk een ladder voor duurzame verstedelijking:

  • beoordelen of de beoogde ontwikkeling voorziet in een regionale vraag;
  • beoordelen of deze vraag ook binnen bestaand bebouwd gebied gerealiseerd kan worden;
  • en een beoordeling of - indien het voorgaande niet het geval is - de locatie buiten bestaande bebouwd gebied wel multimodaal is of kan worden ontsloten.

Wel neemt het Rijk verantwoordelijkheid voor de opgaven:

  • die nationale baten/lasten hebben die de provinciale of gemeentelijke doorzettingsmacht overstijgen (mainports Schiphol en Rotterdam, de greenports en brainport Eindhoven);
  • waarvoor internationale verplichtingen zijn aangegaan (Werelderfgoed, duurzame energie en biodiversiteitsdoelstellingen);
  • het onderwerp provincie- of landsgrensoverschrijdend is of een hoog afwentelingsrisico kent (hoofdnetwerk mobiliteit, waterveiligheid, energie).

In het bestemmingsplan zijn geen rechtstreekse mogelijkheden opgenomen voor nieuwe woningbouwplannen. Vanuit de SVIR zijn er geen rijksbelangen bij het plan betrokken. Wel blijkt uiteraard het rijksbelang uit de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht. Daaraan is in dit bestemmingsplan gevolg gegeven.

Monumentenwet

In de Monumentenwet is, als gezegd, de bescherming van unieke Dorps- en Stadsgezichten geregeld. In de wet is bepaald dat de juridisch-planologische regeling van aangewezen Beschermde Dorps- en Stadsgezichten de beschermenswaardige elementen moet waarborgen.

Conclusie rijksbeleid

De vesting Bourtange is in 1967 aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht. In de planregels wordt voor het Beschermd Dorpsgezicht een specifieke regeling opgenomen (zie hoofdstuk 5). Verder bevat het rijksbeleid geen concrete uitgangspunten voor dit bestemmingsplan.