direct naar inhoud van 1.3 Geldend bestemmingsplannen
Plan: Bourtange Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0908-vs01

1.3 Geldend bestemmingsplannen

De planologische kaders voor het plangebied worden op dit moment gevormd door de volgende plannen:

  • Uitbreidingsplan in Onderdelen voor de kernen Ter Apel, Vlagtwedde, Sellingen en Bourtange (1951), de partiële herziening daarop (1954);
  • bestemmingsplan Vesting Bourtange dat is vastgesteld na de aanwijzing als beschermd dorpsgezicht (1971);
  • bestemmingsplan Bourtanger Tuinen (1981);
  • bestemmingsplan Uitbreiding Bourtange (2006).

Uitbreidingsplan in onderdelen (incl. partiële herziening)

In het uitbreidingsplan zijn de ontwikkelkaders voor het dorp Bourtange neergelegd. Naast de bestaande bebouwde kom was er in dit plan ruimte voorzien voor een begraafplaats en een klein industriegebied aan het Bourtangekanaal.

De partiële herziening van het uitbreidingsplan uit 1954 heeft betrekking op uitbreiding van het dorp aan de noordwest- en de oostzijde van het toenmalig bestaande dorp. Door middel van een plankaart en bebouwingsvoorschriften wordt aangegeven op welke plekken woningbouw is toegestaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende woningtypes, waarbij de een de minimale gevelbreedte en minimaal perceelsbreedte voor woningen uit type II iets ruimer liggen. De minimale en maximale goothoogte (3 tot 6 meter) en minimale en maximale dakhelling zijn voor beide woningtypes zijn gelijk (33 tot 55 graden). In de partiële herziening van het plan zijn tevens gronden gereserveerd voor bijzondere gebouwen en 'actieve recreatie': de huidige sportvelden.

Bestemmingsplan Vesting Bourtange (1971)

In 1967 is de vesting van Bourtange aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Omstreeks deze tijd werd de vesting grondig gereconstrueerd en kwam een deel van de eerdere uitbreidingsplannen te vervallen (zie hoofdstuk 2). Om de bescherming van de (gereconstrueerde) vesting planologisch te waarborgen heeft de gemeenteraad van Bourtange in 1971 een bestemmingsplan voor het aangewezen dorpsgezicht vastgesteld.

In het bestemmingsplan zijn de bouw- en gebruiksmogelijkheden strak vastgelegd. Om de vesting haar beeldbepalende karakter te laten behouden zijn de bouwmogelijkheden strak vastgelegd door middel van bouwvlakken. De kapvormen en nokrichting van de bebouwing zijn op een aparte kaart vastgelegd. De vestingwerken zijn ook specifiek inbestemd. Functioneel is een onderscheid gemaakt tussen woningen, winkelhuizen, winkels, woningen met bedrijfsruimte, horecabedrijven en bijzondere gebouwen. Door de functies specifiek in te bestemmen wordt een uitwisselbaarheid tussen deze functies voorkomen.

Bestemmingsplan Bourtanger Tuinen (1981)

Vanaf de jaren '80 is ten noordwesten van de Bakovensweg een kleinschalig nieuwbouwplan gerealiseerd. Planologische grondslag hiervoor vormt het bestemmingsplan Bourtanger Tuinen. Het plan bevat bouwvoorschriften voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen. Voor de indeling van de openbare ruimte zijn de bestemmingen 'Groenvoorzieningen' en 'Verkeersdoeleinden' opgenomen.

Bestemmingsplan Uitbreiding Bourtange (2006)

Aansluitend bij het uitbreidingsplan uit 1981, is in 2006 nog een kleinschalig uitbreidingsplan vastgesteld. Het plan voorziet in 14 nieuwe woonkavels, waarvan er drie bij recht kunnen worden gebouwd (in lijn met het toen geldende volkshuisvestingsbeleid van de provincie). Voor de andere kavels geldt een bouwverbod dat kan worden opgeheven wanneer de woningbouwcontingenten beschikbaar zijn. Het openbare en private gebied zijn geregeld met één bestemming: 'Woongebied'. De plaats van de beoogde bebouwing is aangegeven met een bouwvlak. Ook de ontsluitingsstructuur is aangeduid op de kaart.