Plan: | Vlagtwedde Dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0048.BP0905-vs01 |
Toekomstvisie Vlagtwedde 2020: Instappen in de Ruimte (2004)
De Toekomstvisie beschrijft hoe de gemeente zich op langere termijn moet ontwikkelen. Daarbij wordt ingezet op vier inhoudelijke speerpunten: wonen, werken, voorzieningen en landschap.
Wonen
Vlagtwedde is een groene woongemeente. Binnen de randvoorwaarden van landschap en beeldkwaliteit, krijgen bewoners zoveel mogelijk ruimte om hun woonwensen te realiseren. Er wordt overwegend kleinschalig en kwalitatief goed gebouwd voor eigen inwoners én voor mensen van buiten, gespreid over de gemeente. Vanuit landschappelijk oogpunt zijn sommige kernen 'klaar': er vindt dan geen verdere uitbreiding plaats buiten een bepaalde grens. Discussie over nieuwe dorpen is (daarom) goed.
Werken
Vlagtwedde blijft een werkgemeente. Grootschalige bedrijvigheid wordt gestimuleerd op het Bedrijvenpark Zuid-Groningen, dat is uitgebreid tot een hypermodern agropark. In de rest van de gemeente ligt de nadruk op kleinschalige bedrijvigheid. Er is voldoende (planologische) ruimte gekomen voor de “kraamkamerfunctie”, de eerste levensjaren van een bedrijf voordat het naar een bedrijventerrein of kantoor gaat. Groeiende bedrijven moeten naar een industrieterrein. In sommige gevallen vormen leegstaande boerderijen een vestigingsoptie.
Voorzieningen
Voorzieningen zijn er primair voor de eigen bewoners en liggen zo dicht mogelijk bij de burger. Daarbij geldt “spreiding waar mogelijk, concentratie waar nodig”. Het is normaal dat de hoeveelheid voorzieningen in kleine kernen kleiner is dan in grotere kernen. Uitgangspunt is dat in principe geen nieuwe bebouwing wordt opgericht, maar wordt aangehaakt bij bestaande voorzieningen.
Landschap, landbouw en toerisme
Qua landschap zet de Toekomstvisie in op behoud (landschapsonderhoud, planologische waarborgen) en op versterking (realiseren EHS, vergroten variatie in het veenkoloniale gebied). Het landschap is er om van te genieten (wonen, recreëren) en niet alleen om naar te kijken. Landbouw blijft een belangrijke drager van het landschap. Toerisme is een belangrijke sector: er wordt gemikt op de actieve rustzoeker en de cultuurtoerist.
Beleid inzet woningbouwcontingent 2010-2020
Op grond van de Provinciale Omgevingsverordening dienen gemeenten een eigen beleid ten aanzien van de woningvoorraad (contingenten) te ontwikkelen. De gemeente Vlagtwedde heeft haar beleidskeuzes uitgewerkt in de Beleidsnotitie Inzet Contingent (16-05-2010) en vervolgens vastgesteld tijdens de raadsvergadering van 12 mei 2011. Voor het aantal woningen zijn de afspraken die op regionaal niveau, tussen de zeven Oost-Groninger gemeenten, zijn gemaakt, leidend. Op basis van dit plan kunnen tot het jaar 2020 maximaal 218 woningen aan de bestaande voorraad worden toegevoegd. De gemeente kiest ervoor om de contingenten flexibel in te zetten en voorrang te geven aan concrete bouwplannen en aan particuliere ontwikkelingen boven die van commerciële ontwikkelingen (projectlocaties). Woningbouw zal daardoor in veel gevallen plaatsvinden op open plekken in bestaand bebouwd gebied. Om nieuwbouw op invullocaties mogelijk te maken is een wijzigingsbevoegdheid in het plan opgenomen (zie paragraaf 4.2).
Het beleid voor de inzet van woningbouwcontingenten is opgenomen als bijlage 2 van de toelichting. In hoofdstuk 4..2. van deze toelichting is dit voor de situatie van dit plangebied Vlagtwedde nader geconcretiseerd.
Welstandsnota (2008)
In de gewijzigde Woningwet 2003 is een structureel andere opzet gegeven aan het welstandstoezicht. Gemeenten dienen hun welstandsbeleid voortaan inzichtelijk te maken en vast te leggen in een gemeentelijke welstandsnota.
Een belangrijke pijler van de Welstandsnota Vlagtwedde (2008) vormen de algemene criteria, de gebiedsgerichte criteria en de objectgerichte criteria. Deze worden gehanteerd om te beoordelen hoe het bouwwerk zich in zijn omgeving voegt. Hiertoe is de gemeente opgedeeld in deelgebieden. Voor ieder deelgebied gelden specifieke welstandscriteria. Onderlegger van de gebiedsindeling vormen de diverse historische bebouwingslinten en dorpstypen in de gemeente.
In het algemeen richten de welstandscriteria zich op het handhaven van de kenmerkende ruimtelijke structuur en de gevarieerde bebouwing. Dit betekent dat “aansluiting bij de historische context” een essentieel uitgangspunt vormt bij nieuw- en verbouw. Voor de historische linten zijn specifieke welstandcriteria geformuleerd.
Integraal Beleidskader Wonen en Leven in de dorpen en buurten van Vlagtwedde
Als vervolg en evaluatie van de Toekomstnotitie Wonen en leven in de dorpen en buurten van Vlagtwedde is een Integraal Beleidskader Wonen en Leven in de dorpen en buurten van Vlagtwedde in voorbereiding. Daarin wordt een toekomstbeeld geschetst van de gemeente in het licht van de krimp en verandering van de bevolkingssamenstelling. Het beleidskader sluit aan bij het Regionaal Woon- en leefbaarheidsplan. Daarin is onder meer geconcludeerd:
In het beleidskader wordt ingezet op een viertal uitgangspunten: