Plan: | Bestemmingsplan Kolham-Froombosch |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0040.bp00026-41vg |
Twaalf gemeenten en twee provincies werken sinds 1996 samen in de Regio Groningen - Assen. De toekomstvisie van de regio is vastgelegd in de Regiovisie. Om de regiovisie uit te kunnen voeren zijn hieraan vier regionale programma's gekoppeld, te weten: Wonen & Verstedelijking, Bedrijventerreinen & Economie, Bereikbaarheid en Regiopark.
De Regiovisie is een ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de lange termijn, waarbij de provincies en gemeenten over hun bestuurlijke grenzen heenkijken en samenwerken om kansen te creëren voor goede ontwikkelingen in het regiogebied. Kansen op goed werk, goed onderwijs, goede voorzieningen en op een goed betaalbare woning in een uitstekende woonomgeving. Het uitgangspunt van de regiovisie is dat de steden niet zonder de omliggende regio kunnen, maar de omliggende regio ook niet zonder de steden. De samenwerkingsovereenkomst is vrijwillig van aard. De noodzaak voor een gezamenlijke ruimtelijke ontwikkeling is aanwezig. Bij de programma's Wonen & Verstedelijking alsook Bedrijventerreinen & Economie wordt de regio beschouwd als ware het een gemeente was. Het regionale belang is hierbij zwaarder dan de belangen van de individuen.
De afspraken over de hoofdlijnen van de samenwerking, de organisatie, de uitvoering, de financiële aspecten, de evaluatie, de monitoring en de vervolgactiviteiten zijn vastgelegd in een convenant. Het convenant loopt tot en met 1 januari 2030.
Voor het buitengebied van Slochteren is met name het programma Regiopark van belang. Binnen dit programma staat het behoud en ontwikkeling van de groene ruimte (cultuurlandschap) binnen de regio centraal. Het doel is het initiëren en ondersteunen van projecten die een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor landschap, natuur en recreatief medegebruik in de regio. Het programma is er daarbij op gericht samenhang aan te brengen in initiatieven die de overheden en maatschappelijke organisaties in het landelijk gebied nemen.
In de regiovisie wordt een opgave gesteld van 1.000 ha nieuw bedrijventerrein, waarvan ongeveer de helft in of nabij de stad Groningen gerealiseerd moet worden. Voor de Regio Groningen-Assen is in 2002 de planning voor de bedrijfslocaties nader ingevuld. Daaruit komt naar voren dat de komende jaren, met de ontwikkeling van Westpoort en Messchenveld er voldoende aanbod is aan bedrijventerreinen. De gemeenten in het gebied van de Regio Groningen-Assen stemmen de planning van de bedrijvenparken steeds meer op elkaar af, evenals de uitstraling en invulling van de kwaliteit van het bedrijvenpark. Op deze wijze ondersteunen de bedrijvenparken in het regiovisiegebied elkaar i.p.v. dat ze elkaar beconcurreren. Vanwege de economische en ruimtelijke impact heeft de Regio Groningen-Assen de ontwikkeling van bedrijventerreinen ondergebracht in een apart project. Het bedrijventerrein Rengers is hiervan ook een voorbeeld, dat in samenwerkingsverband tussen de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren tot ontwikkeling is gekomen en een duidelijk regionale functie vervult. In dit plangebied zijn geen nieuwe bedrijventerreinen opgenomen. Voor het in Kolham gelegen bedrijventerrein Rengerspark wordt een apart bestemmingsplan opgesteld.