Plan: | Kerklaan 19 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0037.PB0905-vs01 |
Structuurplan ‘De gemeente van straks: Stadskanaal in 2010’
Het structuurplan ‘De gemeente van straks: Stadskanaal in 2010’ (30 maart 1998) geeft een beeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Stadskanaal tot het jaar 2010 met een doorkijk naar latere jaren. Het plan bouwt voort op het Structuurplan 1977. Daarnaast krijgen de aspecten milieu en ecologie meer aandacht, evenals de positie van Stadskanaal als centrumvoorziening.
Volgens het structuurplan zijn voor Onstwedde potenties aanwezig om een zo volledig mogelijk leefmilieu te handhaven en waar nodig te verbeteren. Handhaving van het voorzieningenniveau (onderwijs, sport, openbaar vervoer, gezondheidszorg en cultuur) en ruimte geven aan positieve ontwikkelingen op het gebied van wonen, woon- en leefomgeving, verkeersveiligheid, economische activiteiten en recreatie en toerisme staan voorop.
Onstwedde is op twee na de grootste kern en tevens de belangrijkste in het landelijk gebied van de gemeente Stadskanaal. Alle vorengenoemde maatregelen zijn van toepassing op deze kern: van handhaving van voorzieningen tot het verbeteren en aanvullen van het woningbestand.
Mede gezien de ligging in het fraaie Westerwoldse gebied is Onstwedde de belangrijkste plaats bij het ontwikkelen van toeristisch-recreatieve mogelijkheden in het landelijk gebied.
Bij nieuwe toeristisch-recreatieve ontwikkelingen in Onstwedde en omgeving dient wel de vinger aan de pols te worden gehouden. Uitgangspunt is dat nieuwe initiatieven moeten passen binnen de bestaande kleinschaligheid en rust als specifieke kwaliteiten.
Landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden mogen als gevolg van deze initiatieven niet worden aangetast. Dit geldt met name voor de gebieden ten oosten van Onstwedde, die deel uitmaken van de Ecologische hoofdstructuur of die een waardevol landschappelijk karakter hebben (bijvoorbeeld de Onstwedder Holte).
Karakteristieke cultuurhistorisch of landschappelijk belangrijke gebieden zoalsDe Hörn, De Brink en de Kerklaan en de buurtschappen Wessinghuizen en Ter Maarsch worden geïnventariseerd en beoordeeld op behoefte aan speciale planologische bescherming en/of aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht.
In de relatie centrumvorming en verkeerscirculatie worden de volgende maatregelen getroffen:
Door de ontwikkeling van de tweede fase van het woningbouwgebied Landlaan- Luringstraat zal de buurtschap Tange meer worden verbonden met Onstwedde. Zowel ruimtelijk als sociaal gezien, behoort dit buurtschap tot het dorp. De toekomstige uitbreiding van woningbouw kan plaatsvinden ten zuidwesten van Onstwedde (thans agrarisch). Afhankelijk van de woningbouwbehoefte en de financiële haalbaarheid kan worden overwogen om het sportveldencomplex te verplaatsen naar het gebied tussen de Luringstraat en de Heideweg.
Toekomstvisie Stadskanaal 2015
De Toekomstvisie Stadskanaal 2015 (2000) bouwt voort op reeds vastgesteld beleid. Daarbij is vooral behoefte aan een visie op het gebied van welzijn en zorg.
De visie legt het accent op een aantal kernpunten voor het gemeentelijk beleid, met name op gebieden die door bestaande plannen niet worden bestreken. Hierbij worden enkele onderdelen van het structuurplan opnieuw benoemd, juist omdat onderdelen als bereikbaarheid, wonen en recreatie grote raakvlaken hebben met welzijn en zorg. Een prettig woon- en leefklimaat is immers niet alleen afhankelijk van het type woningen, het wegenverkeersnet of de aanwezigheid van fietspaden. Ook andere voorzieningen zoals scholen, sportvoorzieningen en zorgvoorzieningen, maken deel uit van een goed woon- en leefklimaat. De sociale, fysiek-ruimtelijke en economische infrastructuur in de gemeente moeten elkaar versterken. De Toekomstvisie Stadskanaal 2015 besteed hier aldus aandacht aan.
Ten aanzien van Onstwedde vindt geen beleidswijziging plaats ten aanzien van het structuurplan.
Dorpsvisie Onstwedde
Voor Onstwedde is in samenspraak met de bevolking een afzonderlijke dorpsvisie (juni 2002) opgesteld. Vanuit een ruimtelijke inventarisatie en een studie van bestaande beleidsdocumenten is een analyse gemaakt van knelpunten, sterke punten en kansen voor de toekomst van Onstwedde. Vervolgens is op basis hiervan een toekomstvisie opgesteld. Samengevat luidt deze visie:
Welstandsnota
Per 28 juni 2004 beschikt de gemeente Stadskanaal over een welstandsnota. In deze nota staan de welstandseisen omschreven die aan een bouwwerk worden gesteld. Het gaat om welstandscriteria die betrekking kunnen hebben op onder andere de hoofdvorm, het materiaalgebruik, de kleurkeuze en de detaillering van een concreet bouwwerk.
Het doel van de welstandsnota is het streven naar behoud en zo nodig versterking van de beeldkwaliteit in het algemeen en die van beschermde dorpsgezichten in het bijzonder.
Op basis van de ruimtelijke structuur en de daarmee samenhangende overeenkomsten in functionele, stedenbouwkundige en/of architectonische kenmerken vanuit welstandsoptiek is de gemeente in vijf deelgebieden onderverdeeld. Per deelgebied is een samenhangend beoordelingskader opgesteld. Het gebiedsgerichte toetsingskader dat voor het voorliggende bouwplan geldt, is het welstandsgebied Onstwedde, Alteveer en Mussel. Voor het kerkgebied van Onstwedde, waartoe het projectgebied behoort, geldt een bijzonder welstandsniveau. Voor het kerkgebied gelden de volgende criteria.
Relatie met de omgeving:
Bouwmassa en vormgeving
Detaillering en materiaal gebruik:
De Welstandscommissie heeft geoordeeld dat het plan voldoet aan redelijke eisen van welstand.