Het Provinciaal Omgevingsplan Groningen bevat het provinciaal beleid voor de fysieke leefomgeving in de provincie Groningen. Het is strategisch van aard en gaat over de kwaliteit, de inrichting en het beheer van de leefomgeving.
Het POP is in de eerste plaats richtinggevend voor de provincie zelf. Daarnaast is het op onderdelen kaderstellend voor gemeenten en waterschappen.
Hoofddoelstelling POP:
‘Duurzame ontwikkeling - voldoende werkgelegenheid en een voor mens en natuur leefbaar Groningen met behoud en versterking van de kwaliteiten van de fysieke omgeving, waarbij toekomstige generaties voldoende mogelijkheden houden om zich te ontplooien.’
De drie centrale uitgangspunten zijn:
- werken aan een duurzame leefomgeving;
- eigen karakter handhaven en versterken;
- sterke steden en vitaal platteland.
Landlaan
Hieronder volgen de delen uit de Omgevingsvisie die relevant zijn voor het ruimtelijk initiatief aan de Landlaan in relatie tot het provinciaal beleid ten aanzien van bouwen in bestaand stedelijk gebied en vanuit de zorg.
Verbetering positie kwetsbare groepen
Kwetsbare bevolkingsgroepen in dorpen en steden zijn sterk afhankelijk van de aanwezigheid en goede bereikbaarheid van allerlei voorzieningen, met name op het gebied van zorg en welzijn. Die voorzieningen staan onder druk, waardoor de positie van kwetsbare groepen dreigt te verslechteren.
Voorzieningen in dorpen en stedelijke centra
De provincie vindt het belangrijk dat in de dorpen en stedelijke centra, waar de voorzieningen onder druk staan, dienstencentra, steunstees, multifunctionele centra en zorgposten functioneren. Met gemeenten en woningbouwcorporaties zijn convenanten ‘Wonen met Zorg’ afgesloten, met name om de positie van kwetsbare groepen te verbeteren.
De provincie levert een bijdrage aan de uitvoering van de actieprogramma’s van deze convenanten en verstrekken subsidies voor multifunctionele centra. Van groot belang is ook de bereikbaarheid van voorzieningen, met name via het openbaar vervoer. De gemeenten moeten ervoor zorgen dat er voldoende geschikte woningen voor deze doelgroepen zijn. Toepassing van ICT en domotica, zoals zorgvernieuwing met beeldtelefoon, zal daarbij een steeds grotere rol spelen.
Het bouwplan aan de Jabbingelaan voldoet aan de beleidsvisie van de provincie. Er komt voor een bestaande doelgroep vervangende huisvesting in Onstwedde. De bestaande voorziening voldoet niet meer aan de hedendaagse kwaliteitseisen. Doordat de vervangende huisvesting ook in Onstwedde blijft, blijft het voorzieningenniveau voor de zorg intact en worden de bewoners gehuisvest in een kwalitatief hoogwaardige voorziening in een dorp.
Jabbingelaan
Hieronder volgen de relevante delen uit de Omgevingsvisie die relevant zijn voor het ruimtelijk initiatief aan de Jabbingelaan in relatie tot het provinciaal woonbeleid.
Hoge leefkwaliteit
De provincie heeft de ambitie om een hoge leefkwaliteit te realiseren voor alle bewoners van de provincie, met voldoende aanbod en kwaliteit van woningen, een aantrekkelijke woon- en werkomgeving en goed bereikbare voorzieningen zoals onderwijs en zorg. Voor een aantrekkelijke woonomgeving zijn de leefkwaliteit en de sociale infrastructuur van groot belang.
De provincie wil deze ambitie samen met gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen, maatschappelijke instellingen en niet in de laatste plaats de bewoners van Groningen waarmaken. De provincie vindt het van belang dat er voldoende draagvlak bestaat bij bewoners voor de plannen om de leefbaarheid van hun leefomgeving te verbeteren. Zij zien ook dat bewoners van wijken, buurten en dorpen steeds meer zelf plannen willen ontwikkelen. De provincie vindt dit een positieve ontwikkeling en zal, wanneer zaken van provinciaal belang in het geding zijn, het opstellen van buurt- en dorpsvisies ondersteunen en faciliteren. Draagvlak bij de gemeente voor dit proces is voor de provincie essentieel.
Omvang woningvoorraad
De regionale afstemming van de woningvoorraad, dat wil zeggen de omvang ervan en locaties waar gebouwd wordt in de provincie, zien de provincie als een provinciaal belang. In dit verband heeft de provincie in de regio Groningen-Assen afspraken gemaakt over een groei van de woningvoorraad in de regio (inclusief het Drentse deel) met ruim 2.700 woningen per jaar.
Zorgvuldig ruimtegebruik en SER-ladder
Van alle gemeenten verwacht de provincie dat zij bij transformatie van de woningvoorraad en versnelling en concentratie van de woningbouw werken op basis van de principes van zuinig ruimtegebruik volgens de SER-ladder.
De provincie streeft naar zuinig ruimtegebruik. Dat doen zij door bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen altijd eerst optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, die zonodig door herstructurering beschikbaar gemaakt kan worden. Is dan nog ruimte nodig, dan kan gezocht worden naar mogelijkheden om de ruimteproductiviteit te verhogen door meervoudig ruimtegebruik. Alleen als die mogelijkheden er ook niet zijn, is uitbreiding van het ruimtegebruik aan de orde. Dit is de methodiek van de SER-ladder, een benaderingswijze die op landelijk niveau wordt toegepast. De provincie Groningen past de SER-ladder toe bij de planvorming voor woningbouw en uitbreiding van bedrijventerreinen en infrastructuur.
In voorliggend bestemmingsplan wordt een bestaand gebouw van De Zijlen (De Woldstee) geschikt hemaakt voor maximaal 2 woningen. Deze bevindt zich binnen bestaand bebouwd/stedelijk gebied. Er wordt hiermee in overeenstemming gehandeld met de SER-ladder en het provinciaal beleid. Ook wordt met het toekennen van de 2 extra woningen gebouwd binnen de maximale speelruimte voor de gemeente Stadskanaal om woningen toe te voegen aan de woonvoorraad (zie ook paragraag 3.4.2).
Conclusie POP
Bij voorliggend bestemmingsplan is sprake van het toepassen van de SER-ladder en zuinig ruimtegebruik. Het plangebied aan de Landlaan is voorheen (intensief) bebouwd geweest en krijgt nu een hernieuwde invulling die voorziet in vervangende huisvesting voor een bestaande doelgroep in Onstwedde (wonen met zorg). Er wordt voldaan aan de principes van zorgvuldig ruimtegebruik. Het pand aan de Jabbingelaan dat leeg komt te staan door de verhuizing naar de Landlaan, wordt ook herbestemd voor wonen waardoor ook in deze casus sprake is van zuinig ruimtegebruik.