Plan: | Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0034.BP3APQ01-vg02 |
Riolering
Het grootste deel van het afgevoerde hemelwater zal schoon genoeg zijn om direct afgevoerd te kunnen worden naar de grachten. Daarbij komt dat een zeer variabele stroom als hemelwater ongunstig is voor de effectieve werking van de afvalwaterzuiveringsinstallatie tevens is de toevoer van hemelwater gunstig voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.
De aanleg van een gescheiden stelsel is daarmee duurzaam. Aan de andere kant kunnen er bepaalde oppervlakken in het gebied zijn die een te negatieve invloed op de waterkwaliteit hebben (zoals de drukke wegen en grote parkeerplaatsen ). Om te voorkomen dat verontreinigingen die met het hemelwater afspoelen in het oppervlaktewater terechtkomen, zijn zuiverende voorzieningen nodig. Deze kunnen bestaan uit meer technische maatregelen (o.a. lamellenfilters, waterzuiverende bestrating, zoals aquaflow) en/of meer natuurlijke maatregelen als infiltratiebermen en helofytenfilters. Om verontreiniging van afstromend regenwater aan de bron te voorkomen is toepassing van duurzame, niet-uitloogbare, bouwmaterialen en straatmeubilair een vereiste.
Rioolgemaal
Er bevindt zich een rioolgemaal in het gebied. Het gemaalgebouw ligt aan de Weekstraat.
Nutsvoorzieningen
Algemeen
Alle nutsvoorzieningen voor bebouwing op uitgegeven kavels worden geleverd via kabels en leidingen (K&L), gelegen in gemeentelijke ondergrond. Een uitzondering hierop zijn draadloze telecommunicatie verbindingen. De ligging in gemeentelijke ondergrond is voor de nutsbedrijven belangrijk omdat deze ligging duurzaam is; er is een gegarandeerde toegang en daarmee zijn capaciteitaanpassing en onderhoud gewaarborgd.
Evenwijdig aan de busbaan-tracés ligt, zoals gebruikelijk in Almere, de hoofd-infrastructuur voor de nutsvoorzieningen voor het plangebied.
Leidingenstraat
Aan de noodwestzijde van het plangebied, evenwijdig aan de Buitenring loopt een uitloper van de leidingenstraat van de Hogering.
De gemeentelijke leidingenstraat is de hoofdader voor het voeden van de verschillende stadsdelen.
Buisleiding
Een kleine strook aan de noordrand van het plangebied ligt binnen de toetsingsafstand (ca. 175 m) van een buisleidingenstrook. Deze toetsingsafstand is de afstand tot een buisleiding waarbuiten de invloed van de aardgastransportleiding op de omgeving verwaarloosbaar mag worden geacht.
Afbeelding: Uitsnede kaart zonering buisleiding
Het streven is dit toetsingsgebied vrij te houden van woonbebouwing en bijzondere objecten. Afwegingen van planologische, technische en economische belangen kunnen echter wel leiden tot bebouwing in dit gebied. In dat geval dient minimaal het veiligheidsgebied (uitleggen) in acht te worden genomen. In het veiligheidsgebied zijn geen woonwijken, flatgebouwen en categorie I objecten, zoals bejaardenhuizen, scholen etc., toegestaan. Wel kunnen incidentele bebouwing, recreatieterreinen, industriegebieden en bijzondere objecten categorie II, zoals sporthallen, hotels en kantoorgebouwen < 50 personen en industriegebouwen in dit gebied gebouwd worden.
Hoogspanningsleiding
Ten zuiden van het plangebied loopt een hoogspanningsleiding van Tennet. Dit tracé is voorzien van een bufferzone van 135 meter. Een klein deel van deze zone valt binnen het plangebied van dit bestemmingsplan. Bij de betreffende gronden gaat het om de zuidelijke helft van de waterweg de Lage Vaart.
Straalverbindingen c.a .
Straalpaden worden door KPN gebruikt voor het doorgeven van telefoon-, radio- en televisiesignalen. Voor een goede signaaloverdracht moet tussen de zender en ontvanger een strook worden vrijgehouden van hoogopgaande elementen, en ook van windturbines. Voor het gebied rond Almere liep er een straalverbinding en wel die van Hilversum-Toren naar Lelystad-Toren. Deze straalverbinding is echter niet meer in gebruik.
Conclusie
In het bestemmingsplan wordt rekening gehouden met alle in of nabij het plangebied aanwezige en voor de inhoud van het bestemmingsplan relevante kabels, leidingen. De aanwezige kabels en leidingen vormen geen belemmering voor de in het plangebied beoogde ontwikkelingen. De warmoezerij, op basis van de voorgenomen combinatie met kinderopvang en zorg/wonen te beschouwen als een categorie I object, ligt wel binnen het toetsingsgebied, maar buiten het veiligheidsgebied. Het is daarom niet nodig maatregelen te nemen.