direct naar inhoud van 5.7 Bodem en watersysteem
Plan: Grote Markt, Almere Stad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2A06-oh01

5.7 Bodem en watersysteem

Zoals aangegeven paragraaf in 3.7, zijn de te ontwikkelen locaties al onderzocht. De conclusie is dat er naar verwachting geen verontreinigingen worden aangetroffen. De huidige bodemkwaliteit vormt geen belemmering voor het voorgenomen gebruik.

Ten aanzien van de geldigheid van bodemonderzoeken wordt door de gemeente Almere een termijn aangehouden van twee jaar (met uitloop tot vijf jaar), tenzij een vermoeden bestaat van bodembedreigende activiteiten.

Als er (delen van) gebouwen gesloopt gaan worden kan de bodem door de sloop worden verontreinigd. Na de sloop moet daarom een verkennend bodemonderzoek worden uitgevoerd in hoeverre de bodem kan zijn verontreinigd. Dit onderzoek kan worden gecombineerd met het onderzoek voor de nieuwbouw.

Bij het toepassen of hergebruiken van grond of bouwstoffen moet rekening worden gehouden met de bepalingen van het Besluit bodemkwaliteit.

Watertoets

De beslisboom uit het waterkader van Waterschap Zuiderzeeland is gevolgd. Op basis hiervan is gebleken dat het voorliggende plan de procedure kleine plannen gevolgd kan worden. Daartoe is deze waterparagraaf opgesteld aan de hand van de randvoorwaarden die zijn opgenomen in het waterkader van het waterschap.

Waterkwantiteit

In de toekomstige situatie blijft het plangebied nagenoeg geheel verhard. Uit de berekeningen verricht ten behoeve van het Waterplan Almere, bleek dat bij extreme neerslag situaties (Westlandbui) peilstijgingen, voorkomen van net boven de 0.5m eens per 10 jaar. Voor de toekomst wordt verwacht dat de neerslag veranderd, zowel in toename van de hoeveelheid als in toename van intensiteit. Dit betekent dat er vaker hoge peilstijgingen zullen optreden, en dat het langer duurt voordat dit water is weggepompt. Uit berekeningen van een neerslagsituatie met een herhalingstijd van meer dan 100 jaar bleek dat met name in het noordelijk deel van Almere-Stad de peilstijgingen aanzienlijk zijn, maar beperkt blijven tot onder het maaiveld en derhalve niet onacceptabel zijn.

Momenteel wordt het watersysteem van Almere-Stad met de nu beschikbare gegevens, waaronder ook het nu bekende verhardingspercentage bij doorgerekend. Een eventuele hieruit voortkomende wateropgave zal verder met het Waterschap worden besproken.

Om het watersysteem van Almere-Stad minder te belasten is het van belang het hemelwater zoveel mogelijk vast te houden. Hiertoe kunnen in het plangebied groene daken worden ontworpen die het hemelwater maximaal kunnen vasthouden. Deze daken kunnen worden vormgegeven als een gelaagd groen verblijfslandschap voor collectief of privaat gebruik.

Waterkwaliteit

Vanaf 1998 tot heden zijn in langdurige droge perioden, peildalingen in het watersysteem van Almere Stad gemeten tot 0.15 m. Deze droge perioden worden intenser door de verspelde grotere verdampingsoverschotten in de zomer Hierdoor zullen de geconstateerde dalingen in peil groter worden..

Tevens zijn door de grootte van het watersysteem in Almere-Stad , de verblijftijden in het oppervlaktewater met name in de zomer hoog.

Vanwege deze twee effecten zal in grachten weinig doorstroming zijn. Dit en de voedselrijkdom van het water in Almere-Stad zijn vooral de oorzaak voor het optreden van blauwalggroei en zuurstofloosheid. Dit betekent dat op sommige tijdstippen, beheer maatregelen noodzakelijk zullen zijn om een goede waterkwaliteit te realiseren.

Bouwstoffen.

Om het oppervlaktewater niet verder te belasten, dient bij het toepassen van bouwmaterialen geen verslechtering van de waterkwaliteit te ontstaan. Hiertoe worden er bouwstoffen toegepast, met name die in contact kunnen komen met afstromende neerslag, die niet uitloogbaar zijn.

Riolering en afwatering regenwater.

In het plangebied wordt aansluitend op het bestaande rioleringsstelsel een gescheiden stelsel aangelegd. In hoofdstuk 3 is hier al op ingegaan.