In deze paragraaf wordt een toelichting gegeven op de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de bestemmingen in dit plan.
De groenstroken, meeste bermen, houtsingels, oevers en aangelegde parken in de wijk Oostindie hebben de bestemming '
Groen' gekregen. De gronden zijn bestemd voor groen, paden, water, parkeervoorzieningen en speelvoorzieningen. Ten behoeve van de historische structuurbepalende houtsingels is de aanduiding ‘te handhaven beplanting’ opgenomen. Voor een eventuele aanleg van een brug en/of rotonde is de aanduiding 'verkeer' opgenomen. De gronden ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - klein vee' zijn bestemd voor kleinvee. Op deze gronden mag het rooien of kappen van beplanting niet zonder omgevingsvergunning plaatsvinden.
Aan de school is de bestemming '
Maatschappelijk' toegekend. De gronden zijn bestemd voor maatschappelijke doeleinden (educatieve, sociaal medische, sociaal culturele, levensbeschouwelijke, sport en recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, alsook ondergeschikte detailhandel ten dienste van deze voorzieningen) met daaraan ondergeschikt parkeervoorzieningen, woonstraten en paden, water, erven en tuinen, groen- en speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen. Voor de begraafplaats is een aanduiding 'begraafplaats' opgenomen.
Een hoofdgebouw dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en het bebouwingspercentage mag niet meer dan 50% bedragen. De bouw- en goothoogte van een hoofdgebouw mag ten hoogste 13 meter respectievelijk 10 meter bedragen. De gezamenlijke oppervlakte van de aan- en uitbouwen en de bijgebouwen bij een hoofdgebouw mag niet meer dan 70 m2 bedragen, met dien verstande dat de gezamenlijke oppervlakte van vrijstaande bijgebouwen niet meer dan 40 m2 mag bedragen. De bouw- en goothoogte van een aan- en uitbouw en bijgebouw mag niet meer dan 5,5 meter respectievelijk 3 meter bedragen. Voor de begraafplaats zijn afzonderlijke regels opgenomen.
De gronden van de bestemming '
Sport' zijn bestemd voor sportterreinen met daaraan ondergeschikt paden, parkeervoorzieningen, water en groenvoorzieningen.
Op deze gronden is binnen het bouwvlak een hoofdgebouw toegestaan. De gezamenlijke oppervlakte van het hoofdgebouw met aan- en bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 2.000 m2. De bouw- en goothoogte van een hoofdgebouw mogen ten hoogste 5 meter bedragen. De gezamenlijke oppervlakte van de aan- en uitbouwen en de bijgebouwen bij een hoofdgebouw mag niet meer bedragen dan 40 m2, met dien verstande dat de gezamenlijke oppervlakte van vrijstaande bijgebouwen niet meer mag bedragen dan 20 m2. De bouw- en goothoogte van een aan- en uitbouw en bijgebouw mogen niet meer dan 3 meter bedragen.
De infrastructurele voorzieningen zijn in een tweetal bestemmingen ondergebracht. Binnen de bestemming '
Verkeer' staat de verkeersfunctie voorop. Wegen met een snelheidsregime van maximaal 60 km/h hebben de bestemming '
Verkeer'. Deze wegen dienen voornamelijk ter ontsluiting van het plangebied. Het betreft de wegen die een functie voor het doorgaande verkeer hebben en de beide ontsluitingswegen van Oostindie (Houtsingel en zuidwestelijke ontsluitingsweg). De Watersingel is weliswaar ook onderdeel van de hoofdontsluiting van Oostindie, maar heeft vanwege het daar geldende snelheidsregime van 30 km/u niet de bestemming '
Verkeer', maar de bestemming '
Verkeer - Verblijf', net als de overige wegen in het plan. Binnen de bestemming '
Verkeer - Verblijf' zijn de overige wegen in het plan opgenomen. Verder vallen binnen deze bestemmingen de openbare ruimten, bruggen voor autoverkeer, water, parkeervoorzieningen en eventuele groenvoorzieningen.
De gronden binnen de bestemming ‘water’ zijn bestemd voor waterlopen en waterpartijen, waterberging, afvoer van water, recreatief medegebruik, taluds en beschoeiingen, groenvoorzieningen en bruggen. Binnen deze bestemming worden de helofytenfilters en waardevolle landschapselementen op de verbeelding aangeduid. Voor een eventuele aanleg van een brug en/of rotonde over het water is de aanduiding 'verkeer' opgenomen. Deze zijn door middel van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden beschermd.
Het wonen is de functie die verreweg het meest in de wijk Oostindie voorkomt. Voor elk woongebied is gekozen voor een aparte bestemmingsregeling die afgestemd is op het thans geldende bestemmingsplan.
Deze bestemming is gegeven aan een deel van de gronden behorende tot het perceel Krommekolk 7. Op deze gronden mogen uitsluitend aan- en uitbouwen en bijgebouwen en bouwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van de bestemming worden gebouwd. Het hoofdgebouw van het perceel Krommekolk 7 is gelegen in het bestemmingsplan Buitengebied.
Deze bestemming omvat de gronden van woongebied Het Buiten. Op gronden met de bestemming '
Wonen - 6' zijn woningen toegestaan en met wonen verenigbare functies. Binnen deze bestemming zijn tevens parkeervoorzieningen, woonstraten, buurtontsluitingen, fiets- en wandelpaden en trottoirs, water, erven en tuinen, groen- en speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen toegestaan.
Per bouwperceel mag maximaal 1 woning worden gebouwd. De oppervlakte van een woning mag bij een perceel van ten minste 4.000 m2 niet meer bedragen dan 400 m2 en niet minder dan 200 m2. De oppervlakte van een woning mag bij een perceel van minder dan 4000 m2 niet meer bedragen dan 300 m2 en niet minder dan 100 m2. De goot- en bouwhoogte van een hoofdgebouw mag ten hoogste 10 meter respectievelijk 12 meter bedragen. De afstand van een hoofdgebouw tot de zijdelingse perceelgrens dient minimaal gelijk te zijn aan de goothoogte van het hoofdgebouw. Hiervoor geldt 1 uitzondering. Ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – perceelsgrensen’ mag de afstand tot de zijdelingse perceelgrens minder dan 5 meter bedragen.
Het oppervlak aan aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag maximaal 100 m2 bedragen. De goothoogte van aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag niet meer dan 3 meter bedragen en de bouwhoogte mag niet meer dan 5,5 meter bedragen. Bijgebouwen in de vorm van garages dienen op minimaal 5 meter achter de voorgevelrooilijn te worden gebouwd. De afstand tussen voorgevel en de perceelgrens bij kavels tot 4.000 m2 dient minimaal 10 meter te bedragen en de afstand tussen achtergevel en perceelgrens 15 meter. Voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen geldt een minimale afstand tot de achterperceelgrens van 10 meter. Bij kavels vanaf 4.000 m2 dient de afstand tussen voorgevel en perceelgrens minimaal 25 meter te bedragen en tussen de achtergevel en perceelgrens minimaal 50 meter, dit laatste geldt ook voor het bouwen van aan-, uit- en bijgebouwen.
In deze bestemming is tevens een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om, met het oog op de gewenste flexibiliteit, ook een andere invulling te geven aan de grote kavels in Het Buiten. In plaats van grotere vrijstaande woningen is door middel van deze afwijking op kavels groter dan 4000 m2 een klein aantal exclusieve appartementen (maximaal 4 per gebouw) te realiseren met een landelijke uitstraling. Gedacht kan worden aan een boerderijachtige bebouwing of villa waarin een beperkt aantal appartementen (of woongroep voor bijvoorbeeld een specifieke doelgroep) is gesitueerd.
Ter reparatie van het thans geldend bestemmingsplan is opnieuw de mogelijkheid voor het bevoegd gezag opgenomen om nadere eisen te stellen.
'
Wonen - 7' zijn de gronden van het woongebied De Slagen. Op gronden met de bestemming '
Wonen - 7' zijn woningen toegestaan en met wonen verenigbare functies. Binnen deze bestemming zijn tevens parkeervoorzieningen, woonstraten en buurtontsluitingen, fiets- en wandelpaden en trottoirs, water, erven en tuinen, groen- , speel- en nutsvoorzieningen toegestaan.
Per bouwperceel is maximaal 1 woning toegestaan tot een maximum van 50% van het bouwperceel. De bouwhoogte en goothoogte van een hoofdgebouw mag ten hoogste 9,5 meter respectievelijk 6 meter bedragen. Voor gebieden, waarvoor op de verbeelding een andere bouwhoogte en goothoogte is aangegeven, geldt de hoogte die is aangegeven op de verbeelding. Voor aan- en uitbouw en bijgebouwen geldt de algemene bijgebouwenregeling. Garages dienen op een afstand van tenminste 5 meter uit de voorgevelrooilijn te worden gebouwd. De overige aan- en uitbouwen en bijgebouwen dienen op een afstand van tenminste 3 meter achter de voorgevel van een hoofdgebouw te worden gebouwd. De bouwhoogte van een aan- en uitbouw en bijgebouw mag niet meer dan 5,5 meter bedragen en de goothoogte mag niet meer dan 3 meter bedragen.
In deze bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om onder voorwaarden meer dan 70 m2 aan aan en uitbouwen en bijgebouwen te bouwen, tot een maximum van 100 m2 bij bouwpercelen onder de 600 m2 en tot een maximum van 150 m2 bij een bouwperceel van boven de 600 m2.
Ter reparatie van het thans geldend bestemmingsplan is opnieuw de mogelijkheid voor het bevoegd gezag opgenomen om nadere eisen te stellen.
'
Wonen - 8' zijn de bestaande woningen en toe te voegen woningen in het lint rond het plangebied. De voor '
Wonen - 8' aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen en met wonen verenigbare functies. Binnen deze bestemming zijn tevens parkeervoorzieningen, trottoirs en paden, tuinen, erven en terreinen en groenvoorzieningen toegestaan. Binnen deze bestemming worden de bestaande houtsingels (aanduiding op de verbeelding) waar mogelijk gehandhaafd. Deze zijn door middel van een omgevingsvergunningverplichting voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden beschermd.
Hoofdgebouwen mogen uitsluitend als vrijstaande woning en binnen het bouwvlak worden gebouwd. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - twee-aaneen' mag hiervan worden afgeweken en mag in plaats van een vrijstaande woning een twee-onder-een-kapwoning worden gebouwd. Het totaal bebouwde oppervlak van een woning inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen, mag niet meer bedragen dan 200 m2 dan wel ten hoogste het oppervlak van de bestaande woning inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De bouw- en goothoogte van een hoofdgebouw mag ten hoogste 8 meter respectievelijk 3,5 meter bedragen. De bouwhoogte van een aan- en uitbouw en bijgebouw mag niet meer dan 5,5 meter bedragen en de goothoogte mag niet meer dan 3 meter bedragen. De afstand tussen de achtergevel van het hoofdgebouw tot aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag niet meer dan 10 meter bedragen.
In deze bestemming zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen om onder voorwaarden meer aan- en uitbouwen en bijgebouwen te bouwen, tot een maximum van 300 m2 bij bouwpercelen boven de 600 m2, waarbij de totale oppervlakte aan gebouwen (hoofdgebouw en aan- uit en bijgebouwen) niet meer bedraagt dan 300 m2 en twee-onder-één-kapwoningen te realiseren in plaats van vrijstaande woningen.
Ter reparatie van het thans geldend bestemmingsplan is opnieuw de mogelijkheid voor het bevoegd gezag opgenomen om nadere eisen te stellen.
In de bestaande lintbebouwing (Roomsterweg 5-1) is de Borgh Hoeve gerealiseerd. Een bijzonder complex waar 18 woningen gebouwd zijn in een hoeveachtige sfeer (gesloten bebouwing rond een binnenplaats). Deze gronden hebben de bestemming '
Wonen - 9'.
Dit landelijke karakter past binnen de bestaande lintbebouwing. Een hoofdgebouw dient binnen een bouwvlak en gestapeld of aaneengebouwd te worden gebouwd. De bouw- en goothoogte van de bebouwing mag voor 50% van het perceel maximaal 10 meter en 6 meter hoog zijn, voor de andere 50% geldt een maximale bouw- en goothoogte van 8 en 3,5 meter. De bouwhoogte van een aan- en uitbouw en bijgebouw mag niet meer dan 5,5 meter bedragen en de goothoogte mag niet meer dan 3 meter bedragen.
Ter reparatie van het thans geldend bestemmingsplan is opnieuw de mogelijkheid voor het bevoegd gezag opgenomen om nadere eisen te stellen.