Plan: | Eska Power |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0018.BP106EskaPower-30va |
Bij dit bestemmingsplan is sprake van het toestaan van de bouw van een vergassingsinstallatie met een capaciteit van 84 ton per dag ten behoeve van een naastgelegen bestaand bedrijf gelegen in een gemengde omgeving. Milieutechnisch gezien is deze situatie niet ideaal, maar historisch zo gegroeid. Eska Graphic Board beschikt over de volgende relevante vergunningen; een Wm revisievergunning uit 2002, Wvo revisievergunning uit 2006, Emissievergunning CO2 uit 2004 en een Emissievergunning NOx uit 2011.
Voor de gewenste bedrijfsuitbreiding zullen de volgende noodzakelijke vergunningen worden aangevraagd: een omgevingsvergunning Wm en bouw; een Emissievergunning CO2 en een Emissievergunning NOx.
Op het planperceel bevinden zich geen geluidsgevoelige bestemmingen. Dit betekent dat geen rekening hoeft te worden gehouden met invallend geluid van buiten het perceel.
Om inzicht te krijgen in de milieuhinder van bedrijven wordt gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, gebaseerd op de VNG-publicatie "Bedrijven en Milieuzonering" editie 2009. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar de mate van belasting van het milieu. Hoe hoger de milieubelasting van een bedrijf, hoe hoger de milieucategorie zal zijn waaronder het bedrijf valt.
Uitgangspunt in de wetgeving is dat in woongebieden slechts bedrijven toegelaten worden die vallen in categorie 1 en 2. Bedrijven met een hogere milieucategorie zijn niet passend en worden in principe niet toegestaan.
De wet maakt een uitzondering voor reeds aanwezige bedrijven, zoals in dit geval Eska Graphic Board. De milieueffecten van het bedrijf worden gecontroleerd door de milieuwetgeving. Het bedrijf moet voldoen aan de regels. Het bestemmingsplan regelt alleen de aard van de toegelaten bedrijven.
Het bedrijf Eska Graphic Board is een bedrijf dat al vele jaren bestaat op de huidige locatie in een woongebied. Ook een bestaand bedrijf heeft uitbreidingsrechten. De genoemde richtafstanden (uit de brochure Bedrijven en Milieuzonering) zijn slechts indicatief en bedoeld als hulpmiddel om nieuwe situaties te toetsen, bijvoorbeeld de vestiging van een nieuw bedrijf t.o.v. bestaande woningen of nieuwe woningen t.o.v. een bestaand bedrijf. Milieuzonering is uitdrukkelijk niet bedoeld om de aanvaardbaarheid van bestaande bedrijven ten opzichte van bestaande woningen te toetsen, zoals hier het geval.
Bij een verzoek tot uitbreiding van een bestaand bedrijf moet per initiatief bekeken worden of de gewenste uitbreiding planologisch en milieutechnisch passend en aanvaardbaar is, dus maatwerk. De omgeving mag niet meer hinder ondervinden dan in de bestaande situatie en er moet worden (blijven) voldaan aan de milieuwetgeving. Aangetoond moet worden dat de milieubelasting toelaatbaar is, het belang van een goede ruimtelijke ordening. Uit de in het bestemmingsplan opgenomen onderzoeken blijkt dat het initiatief van Eska past binnen de geldende milieuvoorschriften.
Van belang in deze procedure is dat de te bouwen vergassingsinstallatie met een capaciteit van 84 ton per dag door het VNG is ingedeeld in milieucategorie 3.2 (SBI code 40 nummer B2 “vergisting verbranding en vergassing van overige biomassa”; terwijl de kartonfabriek zelf is ingedeeld in de zwaardere milieucategorie 4.2.
De algemene richtafstanden in de tabellen van de brochure zijn afgestemd op de nagestreefde omgevingskwaliteit in een rustige woonwijk. De brochure geeft ook indicatieve afstanden voor een omgevingstype “gemengd gebied”, dit is een gebied met functiemenging, naast woningen komen hier ook andere functies voor als winkels, horeca en bedrijven; en dit omgevingstype is van toepassing in gebieden langs hoofdinfrastructuur van wegen en spoor.
Het plangebied ligt in het omgevingstype “gemengd gebied”. Dit betekent dat de richtafstanden dan met een afstandsstap kunnen worden verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
In casu is sprake van milieucategorie 3.2, de richtafstand is 50 meter. Binnen deze afstand zijn geen woningen gelegen.
Richtafstand van 50 meter rondom het plangebied