direct naar inhoud van 5.3 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Beijum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP505Beijum-vg01

5.3 Overleg

In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro is het voorontwerp-bestemmingsplan toegezonden aan een aantal (overheids)instanties. De volgende instanties hebben gereageerd:

  • N.V. Nederlandse Gasunie (19 juni 2012);
  • Brandweer Regio Groningen (25 juni 2012);
  • Waterschap Noorderzijlvest (3 juli 2012);
  • Tennet (5 juli 2012);
  • Gemeente Bedum (11 juli 2012).

De brieven, zijn in het navolgende samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien.

Ad 1. N.V. Nederlandse Gasunie d.d. 19 juni 2012

Het bestemmingsplan is getoetst aan het huidige externe veiligheidsbeleid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de aardgastransportleidingen van de Gasunie, zoals bepaald in het per 1 januari 2011 in werking getreden Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Op grond van deze toetsing komt de Gasunie tot de conclusie dat het plangebied buiten de 1% letaliteitgrens van de dichtstbijgelegen leiding valt. Daarmee staat vast dat deze leiding geen invloed heeft op de verdere planontwikkeling.

Reactie gemeente:

De opmerking van de Gasunie wordt voor kennisgeving aangenomen.

Ad 2. Brandweer, regio Groningen d.d. 25 juni 2012

Het bestemmingsplan Beijum is beoordeeld in het kader van externe veiligheid, specifiek het groepsrisico. In het bestemmingsplan is een externe veiligheidsparagraaf opgenomen, waarin de relevante regelgeving wordt toegelicht en de verschillende begrippen worden beschreven. Daarnaast geeft de paragraaf een samenvatting van de externe veiligheidsrisico's in het plangebied. Voor de volledige uitwerking van het aspect externe veiligheid wordt verwezen naar het in de bijlagen van het bestemmingsplan opgenomen risico-onderzoek. Dit risico-onderzoek is door de Milieudienst opgesteld. Bij het opstellen daarvan heeft de Brandweer, regio Groningen ondersteuning verleend. In juni 2011 heeft de Brandweer, regio Groningen geadviseerd over de mogelijkheden voor bestrijding en zelfredzaamheid. Door de nauwe betrokkenheid bij de voorbereiding van de actualisering van het bestemmingsplan zijn alle relevante externe veiligheidsaspecten al opgenomen in het risico-onderzoek. Uit de beoordeling van de bijlagen van het bestemmingsplan blijkt echter, dat het risico-onderzoek ontbreekt. Hierdoor is het bestemmingsplan niet volledig. De Brandweer, regio Groningen adviseert om het risico-onderzoek alsnog op te nemen in de bijlagen van het bestemmingsplan. Indien het risico-onderzoek onverkort wordt overgenomen, is een nadere advisering vanuit de Brandweer, regio Groningen niet aan de orde.

Reactie gemeente:

Het advies van de Brandweer, regio Groningen is opgevolgd. Het risico-onderzoek is als bijlage toegevoegd.


Ad 3. Waterschap Noorderzijlvest d.d. 3 juli 2012

Het Waterschap Noorderzijlvest heeft geen inhoudelijke opmerkingen over het bestemmingsplan Beijum. Wel wil het waterschap de volgende planontwikkelingen waarbij water een rol speelt noemen; Waterstructuurplan Noorddijk en 'Groene Long en Heerden erom'. Het waterschap werkt samen met de gemeente Groningen en de Vereniging Natuurmonumenten aan het waterstructuurplan Noorddijk. Het watersysteem van Beijum ligt in dit plangebied. Er zijn maatregelen in voorbereiding om met name de doorspoeling van het oppervlaktewater en daarmee de waterkwaliteit te verbeteren. Naar verwachting is de planfase in 2013 afgerond. Daarna wordt tot uitvoering van maatregelen overgegaan. Naar verwachting hebben de maatregelen met name betrekking op kunstwerken zoals waterinlaatvoorzieningen of stuwen die de doorvoer van water verbeteren alsook onderhoud aan watergangen en onderhoud aan aangrenzende (overhangende) begroeiing. Daarnaast is het waterschap in 2011 enkele keren benaderd inzake het gemeentelijke plan 'Groene Long en Heerden erom'. De destijds voorgestelde waterstructuur in het groene gedeelte van Beijum staat niet (geheel) op de plankaart van het voorontwerp-bestemmingsplan. De status van het plan is het waterschap overigens verder niet bekend.

Reactie gemeente:

De opmerkingen van het waterschap Noorderzijlvest worden overgenomen. De twee genoemde ontwikkelingen waarbij water een rol speelt zijn opgenomen in de toelichting. Het gemeentelijke plan Groene Long is naast het bestemmingsplan Beijum gelegd en naar aanleiding daarvan is op diverse plekken binnen de Groene Long de bestemming Water verruimd.

Ad 4. Tennet d.d. 5 juli 2012

Tennet geeft aan dat zich binnen de grenzen van het bestemmingsplan Beijum de hoogspanningsverbinding Groningen Hunze - Vierverlaten bevindt. In het bestemmingsplan is onvoldoende rekening gehouden met de bescherming van de belangen van deze hoogspanningsverbinding. Tennet verzoekt daarom om in artikel 13 de bijgevoegde set regels toe te voegen. Tennet is van mening dat met het toevoegen van deze regels (juridisch) beter wordt gewaarborgd dat het hoogspanningsnet voldoende wordt beschermd tegen omgevingsaspecten die van invloed kunnen zijn op een betrouwbare levering van energie.

Daarnaast wil Tennet erop attenderen dat voor alle werkzaamheden en/of activiteiten binnen de belemmerde stroken een toestemming van Tennet noodzakelijk is (bijvoorbeeld ook voor het houden van evenementen). Dit om gevaarlijke situaties voor personen en de hoogspanningsverbinding te kunnen voorkomen.

Om een indruk te krijgen van de voorschriften/beperkingen in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen is ons boekje 'Veiligheidsvoorschriften' toegevoegd. Daarnaast is het van belang dat er voor iedere situatie apart bekeken wordt wat de voorwaarden zijn waaronder veilig gewerkt kan worden (zie hiervoor ook pagina 2 van de bijgevoegde veiligheidsvoorschriften).

Reactie gemeente:

Het betreft hier regelgeving om ongewenste activiteiten van particulieren in de zakelijk rechtstrook onder een hoogspanningsleiding te voorkomen. Omdat TenneT met dergelijke gebruikers een zakelijk rechtovereenkomst heeft gesloten waarin duidelijk is vastgelegd wat er wel en niet mag, achten wij dergelijke regelgeving overbodig. Het verzoek wordt niet overgenomen.

Ad 5. Gemeente Bedum d.d. 11 juli 2012

De gemeente Bedum constateert dat het bestemmingsplan Beijum geen beleid bevat dat consequenties heeft voor hun gemeente. Hij heeft dan ook geen op- en/of aanmerkingen op het voorontwerp-bestemmingsplan.

Reactie gemeente:

De opmerking van de gemeente Bedum wordt voor kennisgeving aangenomen.

Naar aanleiding van de overlegreacties op het voorontwerp-bestemmingsplan zijn de volgende aanpassingen gedaan:

  • Het advies van de Brandweer, regio Groningen is opgevolgd door het risico-onderzoek als bijlage toe te voegen.
  • De opmerkingen van het waterschap Noorderzijlvest zijn overgenomen door de twee genoemde ontwikkelingen waarbij water een rol speelt op te nemen in de toelichting en door de bestemming Water op diverse plekken binnen de Groene Long te verruimen.