Plan: | Bestemmingsplan Beijum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP505Beijum-vg01 |
Detailhandel
De economische structuur van Beijum wordt vooral gekenmerkt door de winkelclusters Beijum West en Beijum Oost.
Winkelcentrum Beijum West
Beijum West kan beschouwd worden als het economisch hart van de wijk. Sinds de herinrichting van het winkelcentrum zijn de knelpunten zoals beschreven in het bestemmingsplan uit 2003 grotendeels verdwenen: het centrum oogt modern, is herkenbaar en voldoet aan de wensen van de huidige consument.
In de recent vastgestelde Structuurvisie Detailhandel 2011-2020 is vastgelegd dat Groningen blijft streven naar een fijnmazige voorzieningenstructuur met maatwerk. Compact, compleet en comfortabel zijn hierbij kernwoorden en van toepassing op het huidige winkelcentrum Beijum West. Het winkelcentrum heeft op dit moment duidelijk een wijkverzorgende functie, maar trekt ook bezoekers uit omliggende wijken (De Hunze, Lewenborg) en zelfs dorpen ten noorden en oosten van de stad (Bedum, Ten Boer). Het centrum is met eigen en openbaar vervoer goed bereikbaar, ligt bij de uitvalsweg naar de ring en is daarmee goed ontsloten. Aanwezige detailhandel bestaat uit een mix van bewinkeling die bij dit wijkverzorgende karakter past: enkele supermarkten (full service en discount) functioneren als trekkers terwijl aanvullende dagelijkse (bakkerij, drogisterij) en niet-dagelijkse (bijvoorbeeld speelgoed,dierenbenodigdheden, fietsen) het winkelcentrum tot een goed en volledig geheel maken. Het winkelcentrum functioneert naar behoren en de huidige bewinkeling zal dat naar verwachting ook blijven doen. Detailhandel hoort dan ook in de huidige vorm behouden te blijven en waar nodig ondersteund te worden.
Wanneer initiatieven zich aandienen is enige uitbreidingsruimte aanwezig, mits fysiek inpasbaar en aansluitend bij de huidige bewinkeling. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de parkeersituatie op dit moment niet optimaal is: ondernemers zien een grote parkeerdruk op vrijdagen en zaterdagen. Dit vraagstuk zal van een passend antwoord moeten voorzien om de levensvatbaarheid van het centrum te garanderen ook in de toekomst te garanderen.
Beijum Oost en het gezondheidscentrum
Op relatief korte afstand van winkelcentrum Beijum West ligt het winkelcentrum Beijum Oost. Beide worden, net als Beijum West, goed ontsloten via de Emingaheerd. Echter, in tegenstelling tot West functioneert Oost niet optimaal. Er is sprake van relatief veel leegstand en een gebrek aan samenhangende bewinkeling. De gemiddelde kwaliteit van aanwezige winkels is achteruit gegaan: enkele waardevolle winkels zijn verhuisd naar Beijum West en vervangen door een fors aandeel bezorgrestaurants. De ambitie van een winkelconcentratie rondom het plein is nooit echt gerealiseerd en de bestaande bewinkeling is op dit moment teveel verspreid en relatief moeilijk vindbaar. Resultaat is een verbrokkeld winkelcentrum dat lijdt aan het gebrek aan echte trekkers en dat daarmee de concurrentie met Beijum West niet aankan.
Het centrum heeft zeker nog functie als een buurtsteunpunt, gelet op de grootte van het verzorgingsgebied Beijum. Daarbij passen enkele winkels in dagelijkse behoeften (kleine supermarkt, verswaren, drogist) en bijvoorbeeld een gemakswinkel. Echter, wat betreft (langdurig) leegstaande panden is het niet realistisch te veronderstellen dat zij zullen worden ingevuld met wenselijke detailhandelsformules. Met dit bestemmingsplan wordt daarom meer ruimte gegeven aan nieuwe bestemmingsmogelijkheden binnen het winkelcentrum. Specifiek wordt hierbij ruimte gegeven aan dienstverlening in de sfeer van medische verzorging en cultuur. Gelegen naast de toekomstige nieuwbouw van verpleeghuis Innersdijk en gelet op vergrijzing als demografische ontwikkeling, biedt deze functie van zorgboulevard en buurtsteunpunt reële kansen voor de economische vitaliteit van Beijum Oost.
Gezondheidscentrum
Met het toevoegen van bestemmingsmogelijkheden in de sfeer van medische zorg ontstaat er ook de mogelijkheid van verplaatsing van de zorgformules uit het huidige Gezondheidscentrum, gelegen tussen bovengenoemde winkelcentra. Hoewel dit centrum economisch gezien nog voldoende functioneert, bestaat er een gebrek aan uitbreidingsruimte. Daarnaast is de locatie van het centrum geschikt voor de functie kinderopvang en is verplaatsing van de huidige functies op termijn gewenst.
Horeca
Op dit moment zijn restaurants, koffie-/theehuizen, ijssalons, cafetaria's, lunchrooms en (eet)café's toegestaan in de twee winkelcentra (Oost en West). De bebouwing in Beijum (opgebouwd uit woonstraatblokken) leent zich niet voor horeca op ander locaties dan de twee winkelcentra. De horeca is wijkverzorgend en zal dat ook blijven. Binnen Beijum-West kunnen we vrijheid van vestiging voor bovenstaande horecacategorieen houden zodat de marktontwikkelingen gefaciliteerd kunnen worden. In Beijum-Oost is de functie horeca op dit moment in voldoende mate aanwezig. Gelet op het toekomstperspectief van zorgboulevard wordt uitbreiding van deze functie niet als gewenst beschouwd. Verder zijn er nog maatschappelijke en receatieve functies (Boerderijum en theeschenkerij) in Beijum waar horeca een ondersteunende rol speelt. Dit soort ondersteunende horecafuncties moeten mogelijk zijn bij maatschappelijk gewenste functies (zoals ook Innersdijk). Uitbreiding van horeca buiten de centra is niet gewenst, tenzij het concept van een bijzondere kwaliteit en toegevoegde waarde is voor de wijk.
Werken aan huis
Meer en meer worden in de laatste jaren beroepen aan huis uitgeoefend dan wel kleinschalige bedrijvigheid aan huis bedreven. Dit wordt nog eens onderstreept door de toename van inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en onderzoeken in het kader van de ontwikkeling van wijkeconomie die de laatste tijd landelijk wordt gepubliceerd. In het licht van deze trend en het feit dat burgers meer en meer tot mengvormen van ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel)-activiteiten en loondienst neigen om in hun bestaan te voorzien, worden in dit bestemmingsplan aan huis verbonden beroepen bij recht toegestaan alsmede kleinschalige bedrijvigheid aan huis. Bedrijvigheid aan huis komt bovendien de levendigheid ten goede van een wijk, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van veel forensende bewoners. Voorwaarde is dat de woonfunctie in stand blijft en de woonfunctie dominanat blijft.
Verspreide bedrijvigheid
Naast de genoemde economische concentraties is er in Beijum op enkele locaties sprake van solitaire bedrijvigheid, zoals een benzinestation aan de Amkemaheerd en een solitaire detailhandelsvestiging (De Wiershoeck). Daarnaast is er, met name in de Heratemaheerd en in mindere mate in de Sijgersmaheerd sprake van enkele woon-werk combinaties met groothandelsfunctie. De Heratemaheerd zal, conform het voorgaande bestemmingsplan, bestemd worden als woon-werk zone. Overige bedrijvigheid, zoals in de Sijgersmaheerd, zal positief worden bestemd, maar dient te voldoen aan de voorwaarden in bovenstaande paragraaf 'Werken aan huis'. Uitbreiding van bedrijvigheid buiten de economische centra is niet gewenst met het oog op de leefbaarheid van de wijk.
De Wiershoeck is al geruime tijd een bijzondere functie in het groene hart van Beijum en wordt door bewoners en bezoekers zeer gewaardeerd. Deze functie zal eveneens positief worden bestemd. Meer detailhandel buiten de winkelconcentraties is ongewenst.