direct naar inhoud van 3.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Kranenburg-Stadspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP504KranenbStadsp-vg01

3.2 Wonen

Woningtypen, bevolking en huishoudentypen

De woonwijk De Buitenhof is ontwikkeld om huishoudens voor de stad te behouden die anders naar Drenthe zouden trekken. Men wilde dit bewerkstelligen door ruime kavels en veel keus. Het programma bestond uit de ruimere woningtypen. De eerste woning van De Buitenhof is opgeleverd in 1997. Destijds ging het om 460 woningen, later is ten noorden van de Buitenhof nog Peizerhoven ontwikkeld. Het gehele gebied, met ook De Kring erbij telt op 1-1-2010 bijna 600 woningen. Het woonwagengebied De Kring is in 2007 uitgebreid met 29 woningen en 8 standplaatsen. Een substantieel deel van de woningen is een vaste rijenwoning.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP504KranenbStadsp-vg01_0017.png"

Woningtypen, 1-1-2009

In 2010 zijn de eerste kavels van de Peizerhoeve ("Peizerhoven II") bebouwd, de komende jaren zal deze vlek aan de Peizerweg verder worden bebouwd.

Op 1 januari 2009 woonden in het gebied van het bestemmingsplan 1837 mensen in 537 huishoudens. Ruim de helft van die huishoudens zijn gezinnen. Daardoor zijn de leeftijdsgroepen van middelbare leeftijd en de 0-15jarigen oververtegenwoordigd ten opzichte van stedelijke percentages. Hieronder een overzicht van de huishoudprofielen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP504KranenbStadsp-vg01_0018.png"

Huishoudprofielen, 1-1-2009

Volkshuisvestelijk beleidskader en ontwikkelingen

In de Structuurvisie Stad op Scherp (2009) zijn concepten uitgewerkt voor een vitale en levendige stad. De gemeente wil de groei van een compacte stad in het groen blijvend faciliteren. In februari 2010 is in het kielzog van de structuurvisie een nieuwe structuurvisie Wonen vastgesteld.

In de structuurvisie Wonen zijn drie thema's benoemd:

  • Ieder huishouden in de stad woont naar zijn eigen zin
  • Nieuwbouw moet gericht zijn op wat nog ontbreekt
  • Drie doelgroepen voor nieuwbouw: jongerenhuishoudens, gezinnen en ouderen.

Nieuwbouw voor gezinnen en ouderen maakt ook dat er beweging plaatsvindt op de woningmarkt en ondersteunt ook de eerste doelstelling. Het aantal nieuwe woningen is minder van belang, het gaat er om specifieke kwaliteiten toe te voegen aan de woningvoorraad in de stad. Daarbij streeft de gemeente naar evenwichtige wijken met een eigen karakter.

Het gebied Kranenburg-Stadspark kent behalve de Peizerhoeve ("Peizerhoven II", vrije kavels in de driehoek Hunsingolaan, Humsterlandlaan en Peizerweg, in totaal gaat het om 21 uit te geven kavels) geen nieuwe ontwikkelingen op woningbouwgebied, behalve de restkavel in de noordoostpunt van de Peizerhoven, waar één vrijstaande woning kan worden gebouwd.

Beleid Groninger Woonkwaliteit en Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het kwaliteitsbeleid met betrekking tot algemene extra kwaliteiten van het wonen in de gemeente Groningen is vastgelegd in de nota Groninger Woonkwaliteit (GWk), zoals vastgesteld in 2003 en 2008.

Het pakket kent vanuit het beleid Zorgen voor Morgen eisen ten aanzien van levensloopbestendigheid en toegankelijkheid. Veiligheidseisen komen voort uit een convenant Politiekeurmerk Veilig Wonen dat de gemeente Groningen heeft afgesloten met de politie en het Openbaar Ministerie. Tenslotte richt Groninger Woonkwaliteit zich ook op duurzaamheid en gezondheid.

Voor het Groninger Woonkwaliteitbeleid is er samen met ontwikkelaars, corporaties, belangengroeperingen en gemeente een pakket aan maatregelen ontwikkeld. Gemeente en ontwikkelaars hebben in 2008 hun afspraken geherijkt en opnieuw een Intentieovereenkomst Groninger Woonkwaliteit getekend. De gemeente stelt tijdens het voortraject een advies Groninger Woonkwaliteit op, de ontwikkelaar stelt tekeningen beschikbaar. Bouwaanvragen en bouw worden steekproefsgewijs getoetst.