Plan: | Bestemmingsplan Semmelweisstraat |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP502Semmelweisstr-oh01 |
Programma
In de wijk Corpus den Hoorn, waarin de Semmelweisstraat ligt, is de wijkvernieuwing met haar wijkgerichte aanpak inmiddels bijna voltooid. Het wijkvernieuwingsplan (2002) dat hiervoor de grondslag vormt, geeft de volgende uitgangspunten voor aanpassingen en uitbreidingen van de woningvoorraad:
• meer variatie in woonmilieus
• aandacht voor wonen en zorg
• toename grote woningen en koopwoningen
• behoud van voldoende betaalbare woningen
• aandacht voor veiligheid en duurzaam bouwen
• aandacht voor levensloopbestendige woningen
• leveren van een bijdrage aan de stedelijke opgave: terugdringen van het overschot aan goedkope huurwoningen
Niet alle uitgangspunten dienen op deze specifieke locatie gerealiseerd te worden.
De Semmelweislocatie ligt in een gebied, dat in het wijkplan als woonmilieu 'stedelijk wonen' is getypeerd. Dit is een aanvulling op de woonmilieus en uitgangspunten die elders al zijn of worden gerealiseerd. De doelgroepen voor dit woonmilieu zijn met name jonge werkers en actieve ouderen. Zij willen wonen en werken combineren en/of zoeken een woning dichtbij voorzieningen met een goede ontsluiting.
Dit bestemmingsplan kent een afwijkingsmogelijkheid (voorheen: vrijstelling) voor een zorghotel, waar kamers of een appartement voor gasten voor kortdurend verblijf met zorg (24-uursdienst en zorgverlening) worden aangeboden. Er is een koppeling aan het ziekenhuis voor ziekenhuisverplaatste zorg en herstel, of aan een verzorgingshuis voor bijvoorbeeld overbruggingszorg bij een lange wachtlijst. De gasten kunnen tot op zekere hoogte voor zichzelf zorgen. Dit houdt in dat activiteiten met enige hulp/ondersteuning verricht kunnen worden. Medische en verpleegkundige zorg is op afroep beschikbaar, 24 uur per dag, zeven dagen in de week.
In de Stadsdeelvisie Zuid (2001) worden voor de functie wonen de volgende thema's benoemd: intensiveren, herkenbaarheid, differentiëren, wijkgerichte aanpak en nieuwbouw.
Intensivering vindt plaats door de voorzieningen op het maaiveldniveau te combineren met het wonen daarboven.
Herkenbaarheid is een thema voor de locatie als nieuwe entree van de stad. De stedenbouwkundige randvoorwaarden en de functies aan de Semmelweisstraat kunnen bijdragen aan de herkenbaarheid van het achterliggende gebied en daarnaast ook aan de herkenbaarheid van de drie afzonderlijke deellocaties.
De noodzaak om te differentiëren geldt niet alleen voor Groningen Zuid, maar voor de gehele stad. Nieuwe woningen moeten een aanvulling vormen op het aanbod dat er in de stad al is. Voor appartementen, waarvan de komende jaren veel aanbod te verwachten is, geldt dat eens te meer. Voor het aanbod op de appartementenmarkt moet het programma ook binnen de locatie gedifferentiëerd zijn. De 'nieuwe' Laan Corpus den Hoorn wordt in de stadsdeelvisie specifiek genoemd als een gebied dat zich leent voor écht vernieuwende projecten. Hierbij zou niet alleen aan nieuwe woonvormen gedacht kunnen worden, maar ook aan experimenten in het kader van duurzaam en energiezuinig bouwen.
De locatie Semmelweisstraat kent straks een gedifferentieerd voorzieningenprogramma in de onderste bouwlagen met wonen daarboven.
Groninger WoonKwaliteit
Het Groninger Woonkwaliteitsbeleid bevordert de kwaliteit van de woningvoorraad in de stad Groningen door afspraken over extra kwaliteitsvoorzieningen op woningniveau. Het wettelijk verplichte minimum van het Bouwbesluit biedt al een degelijke basis. Maar er is meer nodig om duurzaam verzekerd te zijn van een goede Groningse woonkwaliteit. Landelijk bestaan meerdere labels, met als meest bekende: het Woonkeur (met daarin opgenomen het Politiekeurmerk Veilig Wonen) en het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen.
Binnen de gemeente Groningen is de Groninger woonkwaliteit (GWk) ontwikkeld samen met belangenorganisaties, ontwikkelaars en corporaties. Dit beleid is vastgesteld door de gemeenteraad. In 2008 is het pakket geëvalueerd en is de intentie-overeenkomst met de gemeente opnieuw door ontwikkelaars en corporaties ondertekend om het GWk-pakket als uitgangspunt te nemen bij ontwikkeling. Het gaat om gedifferentieerde kwaliteitsvoorzieningen met thema's zoals duurzaamheid, levensloopbestendigheid en toegankelijkheid, veiligheid en gezondheid. Het GWk nieuwbouwbasispakket richt zich op woontechnische voorzieningen, zoals een goed toegankelijke entree van een woongebouw met de daarbij behorende verkeersruimtes. Binnen de woning zijn er regels voor de inrichting van bijvoorbeeld het toilet en de badkamer. De woningtoegang en de omgeving (achterpaden) is sociaal veilig en inbraakwerend. In het kader van het duurzaam bouwen wordt aandacht besteed aan zuinig watergebruik, energiebesparing en een gezond binnenmilieu.
Voor deze locatie is de Groninger Woonkwaliteit het uitgangspunt.