Plan: | Bestemmingsplan Reitdiep 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP495Reitdiep2012-vg01 |
Het landschap waarin de wijk Reitdiep is gebouwd, wordt gekenmerkt door een open wierden- landschap dat zich uitstrekt tot aan de Waddenzee. In het oosten kent het gebied een scherpe begrenzing in de vorm van het Reitdiep. Met zijn kenmerkende dijken is dit water het belangrijkste landschappelijke element in het gebied. De kaarsrechte lijn van de Hoogeweg, die zich prachtig door het landschap een weg naar de wierde Dorkwerd baant, vormt het tweede karakteristieke element in het gebied. Beide elementen vormen samen met de vergezichten over het landschap een belangrijk uitgangspunt voor het groenconcept van de wijk.
Het talud van de Reitdiepdijk bestaat uit een groenzone in de vorm van een soort uiterwaarde. Deze zone is van belang als recreatieve groenzone. Het beeld bestaat uit een open ruimte met ruige grassen en groepen bomen van soorten die van origine in het gebied voorkomen. Op deze wijze vervult de Reitdiepdijk een functie in het ecologisch netwerk.
Langs de Hoogeweg is sprake van een groene inrichting. Ook ter plaatse van de Professor Uilkensweg is in het wegprofiel ruimte gelaten voor een groene inrichting. Ten westen van de Hoogeweg is de opzet van de wijk zo, dat het landschap in de wijk kan doordringen en omgekeerd is er op verschillende plekken zicht op het omringende landschap. Belangrijk hierbij is de centrale groene enclave, die zal worden ingericht als wijkpark/ uitloopgebied voor de wijk. Hier zal het element water een rol van betekenis gaan spelen.
Ecozone langs het Reitdiep
Groene enclave tussen woondomeinen
Groenstructuurplan
In de groenstructuurvisie Groene Pepers, vastgesteld in maart 2009, is op de groenstructuurkaart onderscheid gemaakt tussen de basisgroenstructuur en de nevengroenstructuur (zie de afbeelding hierna). Gestreefd wordt naar versterking van de functionele kwaliteit en complementering van de basisgroenstructuur.
Mede vanwege de jonge leeftijd van de wijk is er weinig basisgroen aanwezig. Alleen de zone langs de Professor Uilkensweg en de oever van het Reitdiep zijn als basisgroenstructuur aangegeven. De zone langs de Hoogeweg en enkele percelen ten oosten hiervan behoren tot de nevenstructuur. Hier wordt nadrukkelijk gestreefd naar medeverantwoordelijkheid en participatie van bewoners bij de inrichting en het beheer.
Groenstructuurplan
De oevers van het Reitdiep, de groene enclave tussen de beide woondomeinen en enkele zichtlijnen binnen de Groene domeinen, alsmede de randen rondom de woningen aan de Helwerd (de introverte wierde) hebben een groenbestemming. Het betreft structureel groen. Het groen, zoals oevers langs slootjes en wegen en een enkel groentje in het woondomein, zijn onder andere bestemmingen ondergebracht. De agrarische percelen ten zuiden van de Friesestraatweg zijn op de verbeelding voorzien van een agrarische bestemming.
Volkstuinencomplex
Het volkstuinencomplex direct ten zuiden van de Friesestraatweg in Vinkhuizen-noord behoort tot het plangebied van dit bestemmingsplan. Het terrein heeft de bestemming Recreatie met beperkte bouwmogelijkheden. Inzet van het bestemmingsplan is om het complex in stand te houden.
De waterstructuur is een belangrijk onderdeel van de wijk. Op de verbeelding zijn de voornaamste waterpartijen en watergangen bestemd als Water.
De wijk Reitdiep is gelegen aan de vaarverbinding Reitdiep, die de stad verbindt met het Lauwersmeer. Het Reitdiep heeft vooral een recreatieve functie. Onderdeel van het stedenbouwkundig concept is het wonen aan het water. Dit is met name gerealiseerd ten oosten van de Hoogeweg. Elke woning beschikt over aanlegmogelijkheden voor boten. Door middel van twee sluizen is een verbinding tussen de wijk en de vaarverbinding gecreƫerd.
Een ander belangrijk waterelement is de Reitdiephaven. Aan de zuidzijde van de jachthaven zijn allerlei voorzieningen gerealiseerd, die gericht zijn op het water en die te maken hebben met het water. Daarnaast is de woonbebouwing hier georiƫnteerd op het water.