direct naar inhoud van 5.1 Inspraak
Plan: Bestemmingsplan Damsterdiep 269 en 275
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP493Dmstd269en275-oh01

5.1 Inspraak

Er is voldaan aan het bepaalde in artikel 1.3.1. Besluit ruimtelijke ordening door middel van een kennisgeving van het voornemen tot het maken van het voorliggend bestemmingsplan op 1 april 2010 in de Groninger Gezinsbode.

Over het voorontwerp-bestemmingsplan is een inspraakprocedure gevoerd op grond van de Algemene Inspraakverordening Groningen 2005. In het kader van deze procedure is het voorontwerp-bestemmingsplan vier weken ter inzage gelegd van 11 juni tot en met 8 juli 2010. Gedurende deze termijn kon schriftelijk op het bestemmingsplan worden gereageerd. Voorafgaand aan de inspraaktermijn is een inloopmiddag gehouden om bewoners en bedrijven uit de directe omgeving van de studio's de gelegendheid te geven zich te informeren over de voornemens van de gemeente.

Van de geboden mogelijkheid om in te spreken op het bestemmingsplan is door een tweetal personen en instanties gebruik gemaakt:

  • 1. Een bewoner aan het Damsterdiep te Groningen;
  • 2. I.C. Management Consultancy, Groningen (namens Hazelaar Motorspuitbedrijf).

Onderstaand zijn de brieven samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien. In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens is het inspraakverslag geanonimiseerd.

Ad. 1. Bewoner aan het Damsterdiep

Als bewoner van een woning tegenover de studentenstudio's heeft de indiener van de inspraakreactie vijf jaar geleden bezwaar gemaakt. In de daaropvolgende juridische procedure is de toezegging gedaan dat deze huisvestingsvorm voor de duur van vijf jaar zou zijn en dat in die vijf jaar plannen ontwikkeld zouden worden voor een nieuwe bestemming voor het gebied. De maquettes van de ontwikkeling van de Eemskanaalzone heeft de indiener van de inspraakreactie dan ook met belangstelling bekeken. De afgelopen jaren is er geen adequate oplossing voor studentenhuisvesting op andere locaties tot stand gekomen en moet de noodoplossing worden gehandhaafd op deze locatie die op de langere termijn niet geschikt wordt geacht voor studentenhuisvesting.

De indiener van de inspraakreactie is van mening dat een spoedige planontwikkeling de veiligheid in de buurt ten goede komt. Hiervoor is voldoende tijd geweest. Onder verwijzing naar de argumenten die vijf jaar geleden zijn aangevoerd, wordt gehoopt op een fatsoenlijk plan voor de hele omgeving, zoals is voorgespiegeld. Verwacht wordt dat de overheid een betrouwbare partij is die zich aan haar afspraken houdt en ook staat voor de belangen van omwonenden.

Reactie:

We kunnen ons de reactie van de indiener van de inspraakreactie goed voorstellen. De gebied tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal heeft een opwaardering en herinrichting hard nodig. Als je, zoals de briefschrijver, dagelijks op het gebied uitkijkt zal dit nog sterker worden gevoeld, zeker als je weet dat er veelbelovende plannen klaarliggen. Het kan echter niet worden ontkend dat het economisch tij sindsdien is gekeerd en dat ontwikkelingen tegenwoordig vaak langer op zich laten wachten. Dit geldt ook voor de Eemskanaalzone.

Nu de herinrichting minder snel plaats kan vinden dan gehoopt, achten wij een heroverweging van de tijdelijke bouwvergunning verantwoord. Dit naar aanleiding van de vraag van Nijestee, om de woonstudio's na 2010 te mogen laten staan. Een verlenging van de bouwvergunning is echter niet mogelijk. Om de woonstudio's langer te kunnen laten staan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hierbij willen we benadrukken dat het om een verlenging van nogmaals vijf jaar gaat.

Aan het besluit om medewerking te verlenen aan de bestemmingswijziging heeft de volgende overweging ten grondslag gelegen:

de behoefte aan jongerenhuisvesting is onverminderd hoog. Dit blijkt uit de Nota Jongerenhuisvesting (2010), waarin uiteengezet is dat het realiseren van 4500 nieuwe wooneenheden tot het jaar 2014 noodzakelijk en realistisch is. Omdat het realiseren van permanente wooncomplexen een langere ontwikkeltijd kent is er op korte termijn een grote noodzaak tot het realiseren van tijdelijke wooneenheden. Het voorlopig handhaven van de bestaande bebouwing op de beide locaties aan het Damsterdiep draagt bij aan de overbrugging van de periode tot de bouw van nieuwe tijdelijke en permanente wooneenheden voor jongeren. Het levert de stad de komende jaren een aantal van 216 extra eenheden op.

Tot aan de concrete herinrichting van het gebied wordt zo een bijdrage geleverd aan de behoefte aan jongerenhuisvesting en de niet-gebruikte plekken op het bedrijventerrein worden op deze wijze efficiënt gebruikt.

Als tot herinrichting van de Eemskanaalzone wordt overgegaan zullen ook de beide locaties opnieuw in de afwegingen worden betrokken. Dit is ook de reden dat de woonstudio's in het bestemmingsplan een strak bouwvlak hebben gekregen. Andere bouwvormen zijn hier moeilijk in te passen, waarmee tot uitdrukking komt dat de bestemming ten tijde van andere initiatieven moet worden gewijzigd. De huidige woonstudio's zullen dan moeten wijken. Met Nijestee is overeengekomen dat de verlenging van de bebouwing met studio's maximaal voor nog eens 5 jaar is, voor zowel het deel dat wordt gehuurd met het grondeigendom bij de gemeente, als het deel waarvoor het grondeigendom bij Nijestee ligt. Mocht de zone eerder tot ontwikkeling komen dan draagt Nijestee zorg voor eerdere beëindiging van de huurovereenkomsten met de bewoners en het opruimen van de studio's binnen een half jaar.

Ons inziens worden de belangen van omwonenden hiermee niet geschaad. De ontwikkeling van de Eenskanaalzone zal, ook zonder een nieuw bestemmingsplan voor de woonstudio's, op zich laten wachten tot economisch betere tijden aanbreken. Bovendien is gebleken dat omwonenden geen overlast van de studio's ervaren, zoals vijf jaar geleden werd gevreesd. Dit is door verschillende aanwezigen op de inspraakavond over het bestemmingsplan aangegeven. Bovendien zijn bij zowel Nijestee als de gemeente de afgelopen vijf jaar geen klachten ontvangen over overlast van de bewoners van de studio's.

Dit alles overwegende vinden wij het verantwoord ons besluit ten aanzien van de tijdelijkheid van de woonstudio's te herzien en de studio's nogmaals voor een periode van vijf jaar toe te staan op de beide locaties aan het Damsterdiep.

Ad. 2. I.C. Management Consultancy

Namens Hazelaar Motorspuitbedrijf wordt aangegeven bezwaar te maken tegen het verlengen van de vijf jaar geleden afgegeven bouwvergunning voor de woonstudio's aan het Damsterdiep. Dit vanwege principiële bezwaren tegen wonen op bedrijventerreinen. In de brief is tevens aangegeven dat Hazelaar zich conformeert aan de uitspraak van de rechtbank Groningen van destijds en aan alle stukken en uitlatingen, zoals die zijn gedaan door de gemeente en Nijestee.

Reactie:

Omdat aanvankelijk niet geheel duidelijk was hoe de brief van I.C. Managenemt Consultancy moest worden geinterpreteerd is telefonisch contact gezocht met de heer F. de Haan van I.C. Management Consultancy. Uit dit gesprek bleek dat de brief als inspraakreactie moet worden geschouwd en dat de heer Hazelaar geen overwegende bezwaren heeft tegen de (langere) aanwezigheid van de studentenstudio's op zich, maar wel principiële bezwaren heeft tegen wonen op bedrijventerreinen in het algemeen.

Hierop willen wij opmerken dat door onze Milieudienst zorgvuldig naar de inpassing van de woonstudio's is gekeken. Hiervan is een verslag in de bestemmingsplantoelichting opgenomen. Gebleken is dat aan de milieu- en veiligheidsnormen kan worden voldaan en dat er vanuit milieuhygiënisch oogpunt geen bezwaren zijn tegen de aanwezigheid van de studio's op dit deel van het bedrijventerrein. De bedrijfsvoering van het motorspuitbedrijf ondervindt geen negatieve gevolgen van de langere aanwezigheid van de woonstudio's.