Plan: | Bestemmingsplan Oosterparkwijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP489Oosterparkwij-oh01 |
In de Oosterparkwijk wonen circa 10.500 mensen in ongeveer 5800 woningen. Jonge singles zijn de grootste groep huishoudens en middelbare singles en ouderen volgen daarna. De eerste twee groepen nemen gestaag in omvang toe en de groep ouderen slinkt. Na een daling in de jaren '90 blijft het aandeel gezinnen nu al tien jaar op hetzelfde niveau.
Het eigen woningbezit in de Oosterparkwijk neemt toe door de wijkvernieuwingsprojecten van de laatste tien jaar. Er zijn ook specifieke complexen voor ouderen gebouwd. Een aantal projecten voor bijzondere doelgroepen staat op stapel.
Door de bouw van koopwoningen in de Oosterparkwijk zijn er inmiddels meer kansen voor starters en gezinnen en kunnen vooral bewoners met een wat ruimere beurs makkelijker in- of doorstromen.
Toch zijn er nog steeds veel kleine woningen beschikbaar met een lage, sociale huur. Hoewel de grote lijn is dat de groep éénpersoonshuishoudens groeit, biedt de woningvoorraad ook kansen voor stellen en gezinnen met een kleine beurs, maar de woninggrootte houdt dan in het algemeen niet over. In de wijk is aandacht voor groepen waar het minder mee gaat.
De Structuurvisie Wonen, de bijbehorende meerjarenprogramma's Wonen en het nog af te sluiten Nieuw Lokaal Akkoord 2 (NLA2) met de corporaties zullen leidend zijn bij fysieke ingrepen in de woningvoorraad in de Oosterpark. De grote lijnen daarvan zijn: een evenwichtige verdeling van kwetsbare personen over de wijken, wisselwerking met strategisch voorraadbeleid van corporaties, meer (grote) grondgebonden woningen, ook in de bestaande stad, voorzieningen binnen bereik, uitbreidingsopties voor woningen meenemen, zorgen voor een groter en beter aanbod van jongerenhuisvesting, zorgen voor geschikte en aantrekkelijke huurappartementen voor ouderen nabij voorzieningen onder andere in wederopbouwwijken.
Het streven is om 10% van de nieuwbouw in particulier opdrachtgeverschap te verwezenlijken en 'intense laagbouw'-projecten in de bestaande stad en maximaal 35% aan appartementen in het totale nieuwbouwprogramma te realiseren.
Inzet op duurzaamheid vanuit de woonvisie bestaat uit energiezuinig maken van huurwoningen van corporaties en inzet op Groninger Woonkwaliteit. Nieuwbouwinitiatieven dienen te worden beoordeeld op duurzaamheid en energie, toegankelijkheid, levensloopbestendigheid, veiligheid en gezondheid.