direct naar inhoud van 3.8 Waterstructuur
Plan: Bestemmingsplan Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01

3.8 Waterstructuur

De Veenweg

De sloten op de achtererfscheiding van de percelen aan de Veenweg spelen een belangrijke rol in het totaalbeeld van de Veenweg. Enerzijds onderstrepen ze het karakter van de vertandingen aan de achterzijde van de percelen, anderzijds voorkomen ze wateroverlast in de lager gelegen tuinen van de Veenweg. Deze sloten moeten worden gehandhaafd.

Hoornse Meer

In de Hoornse Meer speelt het water een belangrijke rol in de ruimtelijke structuur van de wijk.

Dit heeft in de eerste plaats te maken met de ligging van de wijk aan de oevers van het (Hoornse) meer. Het meer fungeert als belangrijke drager van de ruimtelijke structuur, waarbij het water als collectief element in de openbare ruimte is opgenomen.

Daarnaast wordt de wijk doorsneden door twee waterassen in de vorm van brede waterpartijen met flauwe grastaluds met verspreide bomen. De eerste ligt evenwijdig aan de Dreesstraat. Dwars daarop ligt eenzelfde brede waterpartij, die zich uitstrekt van de Hoornse Dijk tot aan de Palmelaan. Aan de westkant van de Palmelaan vervolgt hij onder een hoekverdraaiing zijn weg, waarmee hij aansluit op de verkavelingsrichting in dit deel van de wijk. Aan het eind van de waterpartij bevindt zich een knik. De richting van dit laatste stuk van de waterloop komt voort uit die van de oorspronkelijke waterloop in dit deel van het gebied uit de tijd van voor de aanleg van het Hoornse Meer.

Hoornse Park

In tegenstelling tot de situatie in de wijk Hoornse Meer speelt het water in de wijk Hoornse Park geen rol van betekenis in de ruimtelijke structuur.

Piccardthof

Alle waterpartijen hebben een belangrijke functie in de waterhuishouding van de wijk. De waterstructuur is tevens een belangrijke drager van de ruimtelijke structuur van de wijk. De Piccardthofplas voert daarbij de boventoon. De plas ligt als een verborgen eendenkooi in de wijk, nauwelijks toegankelijk en spaarzaam zichtbaar. Op de plas wordt de rust zoveel mogelijk gehandhaafd. De plas is ontoegankelijk gemaakt door het watersysteem van de woonbuurt. Een onneembare watergang en een bossingel vouwen zich als een ondersteunende structuur om de Piccardthofplas heen. Dit waarborgt het isolement van de plas. Op één plek is de plas benaderbaar: daar waar de Paterswoldseweg langs de Piccardthofplas schampt. Om de rust van de plas niet te verstoren, is een kunstwerk als scheiding tussen de rust van het watervlak en de dynamiek van het stadsleven aangebracht.

Het patroon van watergangen en singels is zo ontworpen, dat het regenwater dat op de verharde oppervlaktes en op de daken valt via het maaiveld wordt afgevoerd naar deze watergangen. Het oppervlaktewater stroomt naar de singel langs de Paterswoldseweg. Vervolgens wordt het om de Piccardthofplas gevoerd naar het noordelijke plandeel om via de Onlandse Tochtsloot in te voegen in de waterstroom van de Piccardthofplas naar de vijvers van het Stadspark.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01_0018.jpg"

Rol water in stedenbouwkundige structuur