Plan: | Bestemmingsplan Cortinghborg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01 |
Milieudienst, februari 2010
Inleiding
Ten behoeve van de bestemmingsplanherziening van het plangebied “Cortinghborg” is een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezigheid van gegevens over de bodemkwaliteit bij de Milieudienst van de gemeente Groningen. Daarvoor zijn de volgende aspecten beoordeeld:
De beoordeling van de bodemkwaliteit voor het bestemmingsplan gaat uit van een gebiedsbenadering en van de beschikbare gegevens op dat moment. Individuele locaties zullen telkens opnieuw moeten worden beoordeeld op het aspect van geschiktheid.
De conclusie van dit document is zo opgesteld dat de tekst rechtstreeks kan worden overgenomen in het bestemmingsplan.
De inventarisatie is uitgevoerd op 2 februari 2010 ten behoeve van de beoordeling van het bestemmingsplan. De inventarisatie is gebaseerd op de op dat moment bij de Milieudienst beschikbare gegevens. Dagelijks worden gegevens aangeleverd en bijgewerkt. Voor een actuele situatie of voor informatie over individuele locaties verwijzen wij daarom naar www.eloket.groningen.nl.
Contouren plangebied
Het plangebied “Cortinghborg” wordt begrensd door de N370 (Plataanlaan), het spoor naar Delfzijl en de Bedumerweg. Het plangebied is op onderstaande foto weergegeven.
De uitgevoerde inventarisatie
Voor de inventarisatie van de bodemkwaliteitsgegevens is gebruik gemaakt van de informatie zoals opgeslagen in het informatiesysteem Squit van de gemeente Groningen. In Squit zijn in ieder geval die locaties opgenomen:
In bijlage 1 is een lijst opgenomen met de in Squit opgenomen locaties die binnen het betreffende plangebied liggen. Op basis van deze inventarisatie is de beoordeling uitgevoerd.
Het verrichten van bodemonderzoeken en het uitvoeren van eventuele saneringswerkzaamheden is een verantwoordelijkheid van de veroorzaker, de eigenaar en/of een belanghebbende. Voor de locaties die verdacht zijn van een geval van ernstige bodemverontreiniging is een bodemonderzoek bij de aanvraag van een bouwvergunning in ieder geval noodzakelijk. De Woningwet en de gemeentelijke bouwverordening regelen in welke gevallen de aanvraag van een bouwvergunning vergezelt dient te gaan van een bodemonderzoek.
Verdachte locaties
Het terrein is grotendeels onderzocht of er is historische bodeminformatie bekend. De voetbalvelden zijn in 2007 onderzocht en er is een matige verontreiniging van het grondwater aangetroffen. Milieuhygienisch gezien vormt de bodemkwaliteit van deze locatie geen belemmering voor toekomstige woningbouw.
Bodemkwaliteitskaart
In de loop van de tijd zijn op allerlei manieren puinhoudend materiaal, kooldeeltjes en ander afval in de bodem terechtgekomen. Bewoning, bedrijvigheid en ook neerslag van luchtverontreiniging heeft op vele plaatsen de bodem belast. Dit heeft geleid tot diffuse, niet tot een bron ter herleiden, bodemverontreiniging.
De gemeente Groningen heeft voor haar gehele grondgebied een bodemkwaliteitskaart en de “Nota Bodembeheer: Beleidsregels voor de toepassing van grond en baggerspecie op landbodem” opgesteld. De bodemkwaliteitskaart geeft inzicht in deze diffuse bodemkwaliteit. De kaart en het plan zijn op 10 juli 2007 geactualiseerd (besluit 6k B&W).
Uit de bodemkwaliteitskaart blijkt dat voor het plangebied geldt dat de bodem diffuus (licht) verontreinigd (minerale olie en PAK (10 VROM)) is.
Indien binnen het plangebied grond wordt afgevoerd of wordt toegepast dient rekening te worden gehouden met de regels ten aanzien van het toepassen van grond in de gemeente Groningen zijn vastgelegd de “Nota Bodembeheer: Beleidsregels voor de toepassing van grond en baggerspecie op landbodem”. Eventueel toepassen of afvoer van grond dient gemeld te worden SenterNovem
(www.meldpuntbodemkwaliteit.senternovem.nl). Zij zenden de melding door naar de afdeling Bodem van de Milieudienst van de gemeente Groningen.
Voor meer informatie wordt verwezen naar de bodemkwaliteitskaart en de “Nota Bodembeheer: Beleidsregels voor de toepassing van grond en baggerspecie op landbodem”. Deze documenten zijn in te zien via de site milieu.groningen.nl.
Conclusie
Met deze herziening van het bestemmingsplan wordt op deze locatie een de functie wonen mogelijk gemaakt. Dit is een wijziging ten opzichte van de bestaande functies; sportvelden.
De bodemkwaliteit voldoet over het algemeen aan de normen die gekoppeld zijn aan de bestaande functie. Het plangebied is grotendeels onderzocht of er is historische bodeminformatie bekend. De voetbalvelden zijn in 2007 onderzocht (zie hierna onder Inventarisatie lijst Squit) en er is een matige verontreiniging van het grondwater aangetroffen. Milieuhygiënisch gezien vormt de bodemkwaliteit van deze locatie geen belemmering voor toekomstige woningbouw.
Als gevolg van jarenlange activiteiten is de bodem belast met een diffuse, niet tot een bron te herleiden, bodemverontreiniging. Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Groningen blijkt dat ook in dit plangebied diffuse bodemverontreiniging voorkomt. Dit is van invloed op de voorwaarden voor het toepassen van grond.
De beoordeling van de bodemkwaliteit voor het bestemmingsplan gaat uit van een gebiedsbenadering en van de beschikbare gegevens op het moment van de inventarisatie. De inventarisatie is uitgevoerd op 2 februari 2010 en is gebaseerd op de op dat moment bij de Milieudienst beschikbare gegevens over (potentiële) ernstige verontreinigingen. Dagelijks worden gegevens aangeleverd en bijgewerkt. Voor een actuele situatie of voor informatie over individuele locaties verwijzen wij daarom naar www.eloket.groningen.nl.
Bijlage 1- Inventarisatie lijst Squit
Locatie code | Adres | Hoofdcategorie |
GO001402312 | Poortstraat 38 | Sportvelden |