Plan: | Bestemmingsplan Cortinghborg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01 |
Het vigerend bestemmingsplan is Bestemmingsplan Korrewegwijk/De Hoogte, vastgesteld 24 maart 1993, goedgekeurd 26-10-1993 93/7543/43 Kroon 04-04-1995.
Er is voor de hele sportveldenlocatie een zogenoemde kale vrijstelling verleend. Basis hiervoor is het oude artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het vrijstellingsverzoek is bij het LBW bekend onder nr. VOV 200803846, ingediend op 30 juni 2008 en betreft “Het oprichten van 97 woningen (plan Cortingborgh 1)".
Vooralsnog is alleen voor het zuidelijke deel van het plangebied een bouwvergunning verleend, voor de grondgebonden woningen op basis van de vrijstellingenlijst van de provincie uit 2006. In deze lijst wordt de mogelijkheid geboden voor “nieuwbouw op open plekken”. De reguliere bouwvergunning fase I, bekend onder nr. 201002873 en RBV II, bekend onder nr. 201004717 zijn verleend, evenals de erfgoedvergunning onder nr. 201002873. De reguliere bouwvergunning fase I en II zijn onherroepelijk en de bebouwing kan één op één overgenomen worden in dit bestemmingsplan.
De hoge bebouwing, die beoogd is vlak langs de ringweg, vormt een gedeeltelijke afscherming voor de lagere bebouwing die verder van de ringweg is verwijderd. Hiervoor is nog geen bouwaanvraag in procedure gebracht en de geplande bebouwing zal in dit bestemmingsplan worden vastgelegd.
Het bestemmingsplan Cortinghborg voorziet in een actueel en adequaat juridisch kader voor beheer en ontwikkeling van het plangebied. Het is een plan op basis van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Daarmee kunnen met direct recht omgevingsvergunningen worden verleend. De gekozen bestemmingen en de daarbij behorende regels geven helder aan welke functies op welke plaats zijn toegestaan.
Om de nodige flexibiliteit te waarborgen zijn tevens afwijkingsbevoegdheden opgenomen.
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008) en het standaard-bestemmingsplan van de gemeente Groningen. Daarin zijn de regels gestandaardiseerd. De bestemmingsregels zijn opgemaakt in een vaste indeling en bevatten in principe voor elke bestemming achtereenvolgens: een bestemmingsomschrijving, bouwregels, nadere eisen, afwijken van de bouwregels, specifieke gebruiksregels, afwijken van de gebruiksregels, en waar nodig een vergunningenstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden.
Het bestemmingsplan is digitaal gemaakt. De digitale kaart (verbeelding) is variabel in schaal doordat kan worden in- en uitgezoomd, en bezit een meetfunctie. Het digitale plan is raadpleegbaar via het internet (bestemmingsplannen.groningen.nl alsook www.ruimtelijke plannen.nl). Daar zijn de digitale bestanden ook te downloaden.
De papieren plankaart bestaat uit één kaartblad met schaal 1:500. De kaart is getekend conform de SVBP 2008. De plankaart geeft in samenhang met de regels de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de gronden binnen het plangebied aan.