Plan: | Bestemmingsplan Cortinghborg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01 |
Het voormalige sportpark De Hoogte ligt er op dit moment verlaten bij. De sportvelden hebben hun functie verloren sinds een nieuw sportcomplex aan de andere kant van de ringweg is geopend. Hierdoor is er de mogelijkheid tot uitbreiding van het stedelijke areaal aansluitend op de bestaande buurt De Hoogte. Om deze reden heeft woningbouwcorporatie De Huismeesters op 30 juni 2008 een verzoek tot vrijstelling ingediend voor het mogen realiseren van een woningbouwproject ter plaatse. Inmiddels is voor de zuidelijke helft van de locatie een bouwvergunning verleend. Het betreft 97 laagbouwwoningen.
Context
Het totale project voorziet van noord naar zuid in een strook woonbebouwing over de volle lengte van de locatie bestaande uit een wand van appartementen in 3 tot 5 bouwlagen met op de kruising van de twee stedenbouwkundige hoofdstructuren van ringweg en spoorlijn een hoogteaccent van circa 50 meter in 16 bouwlagen. Achter deze zone met appartementen ligt een bebouwingsstrook bestaande uit 97 grondgebonden woningen, waarvoor een bouwvergunning is verleend.
Dit project is een van de projecten uit de woningbouwmanifestatie De Intense Stad.
In De Intense Stad staan onder meer de volgende passages vermeld over de opzet van het plan.
De stedenbouwkundige opzet van het plan gaat uit van de creatie van een groene woonbuurt bestaande uit diverse woonsferen en een gedifferentieerd woningaanbod. In dit stedelijke coulissenlandschap wordt een samenhang en overgang tot stand gebracht tussen het aangrenzende tuindorp De Hoogte en het industriegebied aan de overkant van de ringweg. Ook wordt het plangebied deel van een groter verband van groene zones en bijbehorende specifieke (woon)milieus die in de directe omgeving reeds aanwezig zijn.
Het gebied wordt ontsloten door doodlopende verkeerslussen die in het verlengde van de bestaande wegenstructuur het gebied insteken. Door beplanting van de woonerven en een centraal gelegen groene strook wordt de bomenstructuur van de Poortstraat versterkt. De noordelijke begrenzing van het plan bestaat uit een langgerekt appartementengebouw langs de ringweg dat tevens in de noodzakelijke geluidswering voorziet. Het contact tussen wijk en omgeving wordt gewaarborgd door onderdoorgangen in het appartementengebouw. Aan de westzijde krijgt het appartementengebouw een bijzonder accent in de vorm van een hoogteaccent. Het appartementengebouw vormt samen met het hoogteaccent een duidelijke architectonische en stedenbouwkundige eenheid.
Het zuidelijke deel van het plan, dat bestaat uit grondgebonden woningen, sluit aan op de karaktervolle woonwijk De Hoogte. Dit gebeurt middels een voortzetting van de verkeersstructuur, de inrichting van de openbare ruimte, de verkaveling in gesloten blokken en de schaal van de bebouwing.
Bestemmingsplan Korrewegwijk / De Hoogte
In het vigerende bestemmingsplan voor de Korrewegwijk-De Hoogte van 1991 wordt de zone waarin het bouwplan valt aangegeven als een gebied voor Groen, tevens Sportvoorziening, een plek waar dus niet gebouwd mag worden. Het plan kan worden opgevat als een verdere versterking van het wonen in deze stadswoonwijk en de meest wenselijke invulling op dit terrein.