direct naar inhoud van 5.1 Inspraak
Plan: Bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01

5.1 Inspraak

Voorafgaande aan de terinzagelegging van het voorontwerp-bestemmingsplan zijn de Bewonersorganisatie De Hunze - Van Starkenborgh en het Comité Leefbaar Hunze Van Starkenborgh geïnformeerd over de doelstelling en procedure van dit plan. Tijdens dit overleg zijn enkele inhoudelijke opmerkingen gemaakt die voor zover mogelijk en wenselijk zijn meegenomen in het bestemmingsplan. De ondernemers van bedrijventerrein Het Witte Lam zijn door middel van een brief op de hoogte gebracht van de terinzagelegging van het nieuwe bestemmingsplan.

Over het voorontwerp-bestemmingsplan is een inspraakprocedure gevoerd op grond van de Algemene Inspraakverordening Groningen 2005. In het kader van deze procedure heeft het voorontwerp-bestemmingsplan van 16 oktober tot en met 12 november 2009 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn kon schriftelijk op het bestemmingsplan worden gereageerd.

Van deze geboden mogelijkheid is gebruik gemaakt door Grontmij Beheer Reststoffenprojecten b.v.

In het navolgende is de inspraakbrief samengevat en voorzien van de gemeentelijke reactie. Een kopie van de brief is in de bijlage bij deze bestemmingsplantoelichting opgenomen.

Grontmij Beheer Reststoffenprojecten b.v.

 

De Grontmij betreurt het niet te zijn betrokken bij het tot standkomen van het nu nog vigerend bestemmingsplan uit 2000 voor het gebied rond de Hornbachlocatie aan de Groningerweg (voormalige stortplaats Noorderhogebrug). Op dit gebied ligt nu de bestemming 'groen'. De Grontmij is van mening dat het hele gebied van de voormalige stortplaats een volledig stedelijke bestemming dient te krijgen. Zonder een ingrijpende wijziging van de landschappelijke inpassing wordt dan ruimte geboden aan een uitbreiding van het Hornbachterrein en de gewenste aansluiting van het omliggend gebied op de Groningerweg.

Reactie:

Hoewel de brief buiten de inspraaktermijn is binnengekomen nemen we het mee als inspraakreactie op het bestemmingsplan. De gronden waar de opmerkingen van de Grontmij betrekking op hebben zijn buiten het bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh gelaten. De locatie Hornbach is wel in dit plan meegenomen en van een conserverende regeling voorzien. De reden hiervoor is dat het bestemmingsplan in het kader van het actualiseringstraject is opgesteld. Dit traject heeft tot doel om in 2013 voor het gehele grondgebied van de gemeente Groningen actuele bestemmingsplannen (niet ouder dan 10 jaar) te hebben. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening schrijft dit voor. In de actualiseringsplannen leggen we alleen de bestaande situatie vast. In sommige gevallen nemen we ook de ontwikkelingen mee die zijn vergund, waarvoor al een procedure is gevolgd of die al volledig zijn uitgekristalliseerd. Dit is ook de reden dat de gronden van de voormalige stortplaats nu niet zijn meegenomen in het bestemmingsplan. Het is bij ons bekend dat de Grontmij plannen heeft voor dit gebied. In 2006 zijn deze plannen aan de gemeente voorgelegd. In een schriftelijke reactie hierop is aangegeven dat de gemeente niet afwijzend staat tegenover een ontwikkeling op deze plek, maar nog een concretere uitwerking wenst ten aanzien van de inpassing in de cultuur-historisch en landschappelijk waardevolle omgeving. Ons inziens is er dan ook nog geen sprake van een volledig uitgekristaliseerd plan waarvoor op dit moment een bestemmingsplan noodzakelijk is. Tenslotte kunnen we nog aangeven dat de betreffende gronden van de Grontmij grenzen aan de kruising Groningerweg - Beneluxweg waarvoor de provincie momenteel (maart 2010) een reconstructie voorbereidt. Dit betreft een ontwikkeling die te zijner tijd in een afzonderlijk projectbestemmingsplan wordt geregeld. Omdat de reconstructie waarschijnlijk op een deel van de gronden van de voormalige stortplaats valt ligt het voor de hand het gehele terrein, inclusief de reconstructie, in één bestemmingsplan te regelen.

Gezien het voorgaande zal het bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh naar aanleiding van de opmerkingen van de Grontmij niet worden gewijzigd. Voor de gronden van de voormalige stortplaats, die mogelijk voor ontwikkeling in aanmerking komen, kan te zijner tijd een apart projectbestemmingsplan gemaakt worden.