Plan: | Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01 |
Het plan gaat uit van herkenbare begrenzingen. De stedenbouwkundige hoofdstructuur valt samen met de groen- en verkeerskundige hoofdstructuur van de stad.
De inrichting van de openbare ruimte, gevormd door de Vrydemalaan, wordt vormgegeven in relatie met de beoogde tram, de verkeersontsluiting en het begeleidend groen. Het profiel van de weg en het tramtracé krijgt een relatie met de begeleidende wanden aan weerszijden (schaal- en hoogteverschil).
Ter plekke van de beoogde nieuwe halte voor de tram aan de Bloemsingel wordt gestreefd naar pleinvorming en “gezicht” maken door UMCG / RuG. Deze nieuwe ingang is vooral bestemd voor voetgangers en fietsers. Op deze plek kan de relatie UMCG / RuG – binnenstad via de W.A.Scholtenstraat vorm krijgen.
Het ziekenhuisgebied is in de lengte opgespannen tussen de twee entreegebieden: het Hanzeplein in het zuiden en de noordelijke ingang aan de Vrydemalaan. Tussen de entreegebieden loopt binnen de bestaande bebouwing een overdekte promenade, die onderdeel uitmaakt van de stedelijke kernzone. Het entreegebied aan het nieuwe plein krijgt via de openbare boulevard een directe verbinding met deze promenade.
Het beeld langs de Petrus Campersingel bestaat uit een water- en groenzone met meer open en lossere bebouwing. De samenhangende groen- en waterstructuur langs Petrus Campersingel loopt tot aan de Vrydemalaan. Daarnaast wordt er een ecologische verbinding gemaakt tussen het water van het Oosterhamrikkanaal en dat langs de Petrus Campersingel.
In aansluiting op de Oosterparkwijk wordt de singelstructuur met de bijbehorende paden doorgezet. Het water vormt hier een natuurlijke begrenzing. Een éénzijdige bomenrij aan de Petrus Campersingel/ S.S. Rosensteinlaan richting Oosterhamrikkanaal vormt onderdeel van de hoofdgroenstructuur.
De samenhangende groenstructuur langs Ooster- en Bloemsingel loopt door tot de locatie van het voormalige Waterbedrijf.
Het beeld langs de Oostersingel bestaat uit een groene zone met losse bebouwing. De begeleidende groenstructuur is een “kralensnoer” van groen die op elke specifieke plek reageert op haar omgeving.
Langs de Oostersingel zorgt het historische hekwerk voor de begrenzing. Het groen is onderdeel van de groene inrichting tussen de bebouwingsobjecten op het UMCG - RuG-terrein. Een éénzijdige bomenrij langs de woonbebouwing aan de Oostersingel vormt onderdeel van de hoofdgroenstructuur.
De kwaliteit van de openbare ruimte wordt langs het kanaal in relatie tot de overkant vormgegeven.
Langs het kanaal ontstaat een boulevard aan het water.